Церемонија отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу: Свијет гледа у “Птичије гнијездо”

Г.С.
Церемонија отварања Зимских олимпијских игара у Пекингу: Свијет гледа у “Птичије гнијездо”

ПЕКИНГ - Први пут у историји један град моћи ће се похвалити чињеницом да је био домаћин Љетњим и Зимским олимпијским играма.

Пекинг ће угостити најбоље спортисте на снијегу и леду након што је 2008. године био домаћин највеће спортске смотре свијета. Церемонија свечаног отварања 24. ЗОИ заказана је за 13 часова на стадиону “Птичије гнијездо” који је изграђен за потребе ОИ прије 14 година, а очекује се да манифестацију отвори предсједник државе Си Ђинпинг. Српску заставу на отварању носиће скијаш Марко Вукићевић, док би осим њега Србију још требало да представља Невена Игњатовић чији је наступ под знаком питања због повреде. Вукићевић је био 52. од 56. такмичара на првом званичном тренингу док га чекају још два тренинга на истој стази гдје ће у недјељу возити спуст.

- Стаза је прилично захтевна, права олимпијска. Много је тежа него на прошлим Играма, захтевнија, стрмија. Некако има више теренских промена и скокова. Хтео сам да мало упознам ту стазу, ово ми је, као и другима, био први спуст на овој стази у условима који ће владати на трци. Наредних дана ћу пробати да додајем брзину и да доведем себе у ситуацију да се на трци од старта гурнем максимално и да покажем све што могу у тренутку када је то најважније - изјавио је Вукићевић.

Што се тиче такмичара, поред тога што је услов за наступ био да буду потпуно вакцинисани или посједују сада већ фамозно медицинско изузеће, они ће слично као њихове колеге у Јапану, од доласка у Пекинг па до краја свог учешћа функционисати у такозваном балону, који су овог пута организатори назвали затворена петља. Од званичника МОК преко спортиста до волонтера и радника у хотелима, нико неће моћи да напусти мрежу званичних мјеста када уђе. Свако ко стигне из иностранства ући ће у затворену петљу по доласку на аеродром, возећи се одређеним аутобусима и возовима од хотела или села до догађаја. Уз то, сви они ће се свакодневно тестирати на “ковид 19”, а евентуални позитивни налази значиће дисквалификацију.

- Запослени и волонтери баш знају шта им је посао, село је веома удобно, квалитетно је направљено, квалитетније него на претходним играма. Логистика је одлично организована. Немамо потребе за компликованим транспортом, с обзиром на то да директно из Олимпијског села гондола вози до стаза. Сада је мало другачије и захтевније због мера против “ковид 19” инфекције, али ми се чини да су се Кинези одлично снашли у овим околностима. Не могу да замислим неку другу земљу која би у овим околностима могла тако добро да организује Олимпијске игре. Позитивно сам изненађен и веома сам задовољан - истакао је Вукићевић.

Такмичари ће наступити у седам спортова, 15 дисциплина (алпско скијање, биатлон, боб, скијашко трчање, карлинг, умјетничко клизање, хокеј, скијање слободним стилом, нордијска комбинација, ски-скокови, сноубординг, санкање, брзо клизање, скелетон и брзо клизање на кратким стазама) и све то стаће у рекордних 109 догађаја.

БиХ би требало да има шест представника и то Есму Алић (слалом, велеслалом), Елведину Музаферију (комбинација, супервелеслалом, спуст), Сања Кусмук (ски-трчање), Страхиња Ерић (ски-трчање), Емир Локмић (алпско скијање), те Мирза Николајев (санкање).

Олимпијско село

Олимпијско село смјештено је јужно од Националног олимпијског спортског центра и чини га 20 стамбених зграда чијих ће се 330.000 квадратних метара користити као стамбени и пословни простор. Пројектовано је 2.338 лежаја за олимпијце и 1.040 кревета за параолимпијце. Поред Пекинга, нека од такмичења биће одржана у Јангћингу и Џангђијакоу, префектурама главног града.

Маскоте и медаље

Маскоте предстојећих ЗОИ су панда Ледени дун дун и лампион Сњежни жунг жунг који симболизују физичку снагу спортиста, али истрајност и инспиративни олимпијски дух. Слоган Игара гласи “Заједно за будућност коју дијелимо”. Дизајн медаља заснован је на традиционалној кинеској астрономији и астрологији, јер ће смотра бити одржана у вријеме прославе Кинеске нове године (година Тигра).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана