Бурна биографија шампиона из Бањалуке: "Устао из мртвих" послије атентата, претукао Халида...

ГС
Foto: ГС

Антон Анте Јосиповић, легенда југословенског бокса, рођен је на данашњи дан 1962. године у Бањалуци.

Освојио је златну олимпијску медаљу у Лос Анђелесу 1984. године, а био је и првак Балкана у полутешкој категорији и све до средине деведесетих професионално се бавио боксом.

Свакако најсјајнији детаљ из каријере је поменута медаља на Олимпијским играма. Под вођством селектора Мате Парлова, Јосиповић је лако рјешавао ривале и стигао до финала. Тамо је требао да боксује против славног Ивандера Холифилда, али је Американац дисквалификован у полуфиналу пошто је противника ударио послије знака стоп, па је Анте златом обрадовао цијелу Југославију. Јосиповић је на побједничком постољу направио сјајан гест због чега му се дивила цијела Америка - позвао је Американца да му се придружи на врху.

По завршетку каријере, на њега је извршен атентат, који је преживио иако је погођен са два метка. То се десило у Бањалуци. Јосиповић је преживио, иако је био клинички мртав. Како је давно изјавио, доктори су га извукли из коме и спасли живот, а тада је чак и Холифилд понудио помоћ. Због доктора је одлучио да ће до краја живота живјети у граду на Врбасу.

Боксом је почео да се бави због Маријана Бенеша, свог суграђанина. Бенеш је био велика звијезда и тадашњи клинци су трчали да га виде.

Још једна прича из његове каријере је прича о томе да му Халид Муслимовић дугује новац.

"Халид је био ожењен Мелином Чивљак, а ја њеном сестром Иреном. Он је мени био менаџер, организовао ми је боксерске мечеве, имао сам повјерење у њега. Кад је отворио издавачку кућу 'Халикс', убрзо је овдје почео рат, па смо отишли у Беч, нисмо ни могли да се вратимо у БиХ", рекао је својевремено Јосиповић за Курир.

На наговор Муслимовића, Анте је тада уложио око пола милиона марака у опрему за производњу касета и плоча за потребе „Халикса“, с тим да се посао обавља у иностранству.

"Такав је договор. Ангажовао сам се да камионом превезем ту опрему у Швајцарску, па нам то нису дозволили на царини и онда смо одлучили да посао радимо у Аустрији. Али Халид је напрасно, без мог пристанка, одлучио да се опрема одвезе у Приједор. Наравно, чим је то стигло у БиХ те 1992, одмах је све отишло у ваздух, рат је био у јеку", рекао је он.

Први сусрет између Халида и Анте након овог догађаја десио се тек 2000. године.

"Срео сам га у кафани у којој је пјевао и излупао сам га. То су новине објавиле, па је Халид тужио новинаре, али су они позвали мене да свједочим. Ја одем и кажем: 'Јесам, тукао сам га. Новине су објавиле истину', и Халид изгуби на суду. Послије тога ми прилази и каже: 'Па што си признао, могли смо да наплатимо паре од редакције и да их подијелимо?' Ето, такав је то човек", говорио је Јосиповић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана