Британска влада против учешћа руских и белоруских спортиста на Олимпијади

Танјуг
Британска влада против учешћа руских и белоруских спортиста на Олимпијади

ЛОНДОН - Британска влада је послала писмо спонзорима Олимпијаде, позивајући их да изврше притисак на Међународни олимпијски комитет (МОК) због приједлога да се дозволи спортистима из Русије и Бјелорусије да се такмиче на Играма у Паризу сљедеће године, пренијели данас британски медији.

МОК се суочава са све већим притисцима након што је у јануару одредио пут за такмичаре из Русије и Бјелорусије да се кроз азијске квалификације изборе за учешће на Олимпијским играма у Паризу, али без обиљежја Русије и Белорусије, пренио је Ројтерс.

Британска секретарка за културу Луси Фрејзер упутила је писмо са британским захтјевима извршним директорима 13 највећих спонзора Олимпијаде из Уједињеног Краљевства, укључујући „Кока-колу“, „Самсунг“ и „Визу“, објашњавајући забринутост владе.

-Знамо да су спорт и политика у Русији и Белорусији у великој мери испреплетени и одлучни смо да режимима у Москви и Минску не сме бити дозвољено да користе спорт у своје пропагандне сврхе. Зато нисмо сагласни да се руским и бјелоруским спортистима дозволи учествују у такмичењима - написала је између осталог Фрејзерова.

Украјина је запријетила бојкотом Олимпијских игара у Паризу уколико се буду такмичили руски и бјелоруски спортисти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана