Брисел пристао да замрзне имовину Романа Абрамовича

Срна
Foto: Архива

БРИСЕЛ - Високе дипломате ЕУ сагласиле су се да додају власника фудбалског клуба "Челси" Романа Абрамовича на листу руских милијардера који су санкционисани након руске операције у Украјини, саопштила су данас два дипломатска извора.

Неформално зелено свјетло за Абрамовича дато је на јучерашњем састанку, рекао је један извор, а изасланици ЕУ ће се поново састати данас како би усвојили ту мјеру и даљи сет економских санкција Русији.

Санкције ће ступити на снагу тек након објављивања у Службеном листу ЕУ, што се обично дешава у року од неколико сати или дана након формалног одобрења. Запад је санкционисао руске милијардере, замрзнуо државну имовину и одсјекао већи дио руског корпоративног сектора од глобалне економије. У четвртом пакету санкција ЕУ против Русије, блок ће забранити извоз луксузне робе у Русију, укључујући скупе аутомобиле.

Такође ће забранити увоз руског челика и производа од гвожђа, изјавила је раније шеф Европске комисије Урсула фон дер Лајен. На јучерашњем састанку, дипломате су затражиле од Комисије, која је израдила нацрт економских санкција, да објасни неке аспекте нових економских мјера како би се осигурало да се оне не могу успјешно оспорити пред судовима ЕУ, наводе извори. Додатни руски олигарси биће додати на листу ЕУ, а десетине су већ санкционисане.

Нове санкције погодиће људе активне у руској индустрији челика и друге који руској држави пружају финансијске услуге, војне производе и технологију, изјавио је раније високи представник ЕУ за спољну политику и безбједност Жозеп Борељ.

Абрамович је већ био на црној листи Британије. Он има португалски пасош, што значи да би Португалија у принципу могла да се уздржи од наметања замрзавања имовине и забране путовања Абрамовичу на нивоу ЕУ, рекао је други званичник ЕУ за Ројтерс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана