Брчак Млађен Самарџић апсолутни владар средњих пруга

Душан Репија
Брчак Млађен Самарџић апсолутни владар средњих пруга

БРЧКО - Атлетичар Маратона из Брчког Млађен Самарџић (21) на најбољи могући начин приводи сезону крају пошто је доминацију на средњим пругама потврдио освајањем титуле шампиона БиХ у кросу за млађе сениоре, а његово вријеме уједно је и најбоље у укупном пласману.

Податак да се ове године 24 пута нашао на постољу на тркама 3.000, 5.000, кросевима и полумаратонима свједоче о његовој доминацији и сугеришу да је материјал за много веће домете. Његов брат, тренер и десна рука Срђан, из дугогодишњег искуства бављења атлетиком тврди да је свјетски таленат и да би уз нормалне услове за напредовање могао дохватити европску медаљу. Млађен је свјестан квалитета и подвлачи да ће учинити све да испуни потенцијал иако неријетко има утисак да се бори са вјетрењачама.

- Највреднији резултат ми је на 3.000 метара (8.33,00 минута), а како та дисциплина није уврштена у програм Европског првенства за млађе сениоре, покушаћу да испуним норме за 3.000 стипл и 5.000 метара. Пролазно вријеме је више него добро и сигуран сам да ћу се опробати са најбољим атлетичарима Старог континента. Осим тога, план је да у ближој будућности оборим рекорде БиХ на средњим пругама, те да нападнем балканску медаљу - прича Самарџић.

На том путу могао би да му помогне позив из Словеније. Он је већ седам дана боравио у кампу код врхунског тренера и задовољио све критеријуме. Зато би врло скоро могао да спакује кофере и даљи напредак остварује у много сређенијој земљи која води рачуна о талентима.

- Сви добро знамо какво је стање код нас када је спорт, а нарочито атлетика у питању. Када бих се освртао на то, одавно бих престао да тренирам, али је трчање моја велика љубав. Са друге стране, невјероватно је колико Словенци цијене ваше квалитете. Када сам видио да сам у рангу с њиховим такмичарима који имају све могуће услове, то ми је дало додатну снагу и жељу да покушам направити нешто велико. Уколико останем овдје, свјестан сам да ће то тешко ићи - нагласио је Самарџић.

Борба против штоперице највећа је мотивација момка који најчешће тренира у Бањалуци гдје студира.

- Захваљујући побједама на полумаратонима зарадим и нешто новца, али то је само мотив да наставим јаче. Недовољно је за озбиљнији искорак који подразумијева адекватну витаминизацију, боље услове и одласке на припреме - закључио је Самарџић.

Тешко до Валенсије

Атлетичари Маратона неће одмарати ни у зимским мјесецима јер их већ у фебруару 2023. чека Европско првенство у кросу које ће бити одржано у Валенсији. Ове године већ су били на континенталној смотри у Португалији, а све без марке помоћи из буџета Брчког.

- Осим што свакодневно тренирамо два пута, енергију трошимо на тражење спонзора. Имамо вољу и енергију, желимо да вјерујемо да ћемо успјети отићи у Шпанију, али би нам помоћ институција свакако добродошла - рекао је Срђан Самарџић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана