Божидар Вучуревић, најбољи спортиста Српске у 2023, за “Глас Српске”: Одувијек сам знао шта желим

Дарко Пашагић
Божидар Вучуревић, најбољи спортиста Српске у 2023, за “Глас Српске”: Одувијек сам знао шта желим

Признање за најбољег спортисту Републике Српске је за мене од великог значаја. Биће ми то сјајан подстрек за даљи наставак каријере, као и потврда да сам на правом путу. Посебно ми значи и признање од читалаца “Гласа Српске”, од којих сам добио највећи број гласова.

Истакао је ово за у интервјуу за “Глас Српске” најбољи спортиста Републике Српске за 2023. годину, џудиста Божидар Вучуревић. У традиционалном побједничком разговору дотакао се многих тема, не само везаних за спорт већ и за живот уопште. Жеља му је да ово признање оправда још бољим резултатима, а 2024. година је идеална за то.

- Наредна година је олимпијска и зато ће бити веома тешка. План је да изађем на све турнире на којима будем имао могућност да учествујем. Најважније је да будем спреман и да све прође без повреда. Наравно да би фантастичан успјех био да остварим норму за Олимпијске игре у Паризу, али биће веома, веома тешко.

ГЛАС: Већина младих се опредјељује за спортове с лоптом, зашто сте Ви изабрали џудо?

ВУЧУРЕВИЋ: Одмалена су ме привлачили борилачки спортови. Тренирао сам прије тога карате, кик-бокс, бокс, али сам се највише пронашао у џуду. Остао сам у том спорту и нисам се покајао.

ГЛАС: Када сте схватили да је овај спорт прави за Вас и када сте почели да му посвећујете већу пажњу?

ВУЧУРЕВИЋ: Џудо сам почео да тренирам са 12 година и од почетка сам некако био професионално настројен овом спорту. Желио сам да направим добар резултат, да се издвојим и да будем бољи од других.

ГЛАС: Како изгледа један спортски дан најбољег спортисте Републике Српске?

ВУЧУРЕВИЋ: Мој дан почиње ујутро у осам часова: устајање, доручак, одлазак на јутарњи тренинг, који је тренинг снаге и кондиције. Послије тога се одмарам до вечерњег тренинга, а у међувремену се посветим неким другим стварима. Тешко је то све ускладити, јер већина спаринг партнера има своје пословне обавезе, породице, али успијевам некако. Послије вечерњег тренинга поново се одмарам, погледам неки добар филм и, у принципу, тако функционишем.

ГЛАС: Колико има дана годишње када Вам је спорт којим се бавите у другом плану?

ВУЧУРЕВИЋ: Сваки дан џудо је у првом плану. Од устајања планирам шта ћу радити на јутарњем тренингу, када ћу и како тренирати, чак и ако је недјеља. Ако се тај дан одмарам, једино тада могу рећи да се мало опустим од спорта, мада је он увијек у првом плану. Волим спорт, волим џудо и, једноставно, уживам у томе.

ГЛАС: Како проводите слободно вријеме пошто га имате јако мало због спортских, али и обавеза на два факултета на којима упоредо студирате?

ВУЧУРЕВИЋ: Све подређујем спорту, па тако и науку. На факултетима сам ванредни студент, тако да нисам обавезан да свакодневно будем на предавањима. Није ми тешко да спремим испите. Морам да захвалим и професорима на разумијевању због мојих спортских обавеза. Слободно вријеме најчешће волим да проводим у природи, са својим пријатељима, да се дружимо...

ГЛАС: Да ли има ствари којих сте се морали одрећи због спортских обавеза?

ВУЧУРЕВИЋ: Морао сам се одрећи ноћних и честих излазака, честих дружења са пријатељима. Ипак, успијевам то некако да укомбинујем, сви моји пријатељи су из свијета спорта. Живим онако како волим, спортски, тако да ту, бар по мени, нема неких одрицања. Једноставно сам овако навикао и не знам да бих другачије могао. 

ГЛАС: Ко Вам је џудо идол?

ВУЧУРЕВИЋ: Идоле немам, али имам неке од узора. Највише волим грузијске такмичаре, волим да учим од њих. Они су такође патриотски васпитани, воле своју земљу, боре се као лавови, ратнички су народ, тако да ми се они највише свиђању и по начину борења, али и по стилу живота.

ГЛАС: Колико пратите друге спортове?

ВУЧУРЕВИЋ: Највише пратим борилачке, повремено и остале спортове. Мало сам тренирао и фудбал, погледам понекад неку утакмицу са пријатељима, а знам понекад и да поиграм са њима.

ГЛАС: Џудо не спада у спортове у којима се обрће велики новац. Да ли сте од њега до сада ишта зарадили?

ВУЧУРЕВИЋ: Џудо се разликује од других спортова због финансирања и прихода од тог спорта. Није као фудбал. Џудо је спорт од којег можеш да живиш само ако си најбољи. Зато се трудим да то постанем и да једног дана успијем да организујем свој живот захваљујући џуду.

Планинарење и мотори

ГЛАС: Имате ли неки хоби за своју душу?

ВУЧУРЕВИЋ: Волим планинарење, ту сам се пронашао, а хоби су ми мотори, односно мото-спорт.

ГЛАС: Да ли сте знање са татамија некада примијенили у животу? Рецимо, нека туча на улици, у кафани или слично, када сте некога, евентуално, морали заштитити?

ВУЧУРЕВИЋ: Нисам конфликтна личност, а и никада се нисам нашао у некој проблематичној ситуацији да морам да употријебим било какве вјештине које сам научио у овом спорту.

ГЛАС: Породица је често покретачки мотив за велике успјехе. Колико је Ваша уз Вас од када сте почели да тренирате и данас?

ВУЧУРЕВИЋ: Породица је велика подршка, уз мене су и у лошим и у добрим ситуацијама. Веома сам им захвалан на томе и трудим се на све начине да им се бар мало одужим.

ГЛАС: Колико су тренери утицали на Ваш спортски, али и живот уопште?

ВУЧУРЕВИЋ: Улога тренера је јако важна, јер су они утицали и на спортски и на живот уопште. Захвалан сам им на томе што су ме изградили као личност, који су ме уз породицу практично одгојили.

ГЛАС: Друштвене мреже су постале саставни дио живота. Колико Вас оне окупирају и да ли сте уопште на њима?

ВУЧУРЕВИЋ: Проводим неко вријеме на друштвеним мрежама, али сматрам да сам то искористио на прави начин. Одржавам пријатељства која сам стекао у спорту, али и у животу.

ГЛАС: Иако сте још веома млади, да ли сте размишљали шта по окончању спортске каријере? Да ли ћете и даље остати уз џудо?

ВУЧУРЕВИЋ: Још сам млад и не размишљам о крају каријере. Када размишљам о будућности, волио бих да останем у спорту, волио бих да своја знања пренесем на будуће генерације. Да им укажем не неке грешке које сам можда сам направио и да им помогнем на све могуће начине.

ГЛАС: Какву поруку можете пренијети онима који тек почињу да се баве спортом?

ВУЧУРЕВИЋ: Сваки спорт је сам по себи тежак. Као и у животу, тако и у спорту има доста неправде, доста турбуленције, успона и падова. Моја порука је да је само потребно зацртати јасан циљ и од њега никада не одустајати.

Респект

ГЛАС: Од бивших и садашњих спортиста у Републици Српској, има­ ли неко коме се посебно дивите?

ВУЧУРЕВИЋ: Свим спортистима из Републике Српске се дивим, јер знам како тежак пут морају проћи до успјеха. Зато сви од мене заслужују велики респект.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана