“Борик” сија златним сјајем

Дарко Драгичевић
“Борик” сија златним сјајем

Спортски центар “Борик” ове године прославља златни јубилеј, 50 година постојања. Бањалучки храм спорта памти сјајна времена.

Освајали су у њему рукометаши Борца титулу шампиона Европе, пун “Борик” је славио европску титулу Маријана Бенеша и био домаћин Европског првенства за кошаркашице, као и свјетског јуниорског првенства рукомета. Било је ту још много радости и туге, а ова дворана је била и остала мјесто окупљања најбољих. Руководство СЦ “Борик” жели да јубилеј обиљежи на најбољи начин.

- Имамо планове који зависе од буџета. “Борик” је храм спорта који уједињује људе. Започет је 1972, а завршен 1974. године и желимо да 50 година постојања обиљежимо на најљепши начин. Већ смо представили лого за јубилеј . Идеја је да га сви клубови који буду нешто организовали носе и имамо сјајан одзив. У другој половини године планирана је свечана академија на коју ћемо позвати све који су оставили траг, од спортиста, али и људи из културног, јавног и политичког живота, као и наше бивше раднике и присјетимо се свега лијепог у нашем “Борику”. Скоро су ту биле рукометне легенде доктор Небојша Поповић, Абаз Арсланагић, Милорад Каралић, чији се ликови налазе на славолуку на улазу у дворану који су најавили долазак. Лијепо би било да за јубилеј допунимо и књигу која је већ била за 40. рођендан. Желимо да организујемо догађаје на којима ћемо се одужити са људима који су поставили темељ за дворану и проносили славу Борика - истакао је директор Ненад Талић.

Спортски центар сваке године додатно уређују и сад има четири дворане.

- Наш основни задатак је да будемо на услузи спортским клубовима. Имамо одличну сарадњу и настојимо да свима изађемо у сусрет. Према повратним информацијама клубови су задовољни. Имамо четири дворане “Борик”, “Обилићево”, “Центар” и “Старчевица”. Све је више клубова и захтјева, а настојимо да пронађемо адекватне термине када је “Борик” заузет због манифестација које су у календару. Сигурно да нам треба још дворана, јер срећом имамо све више дјеце и клубова да тренирају - рекао је директор Спортског центра.

У “Борику” сваке године настоје и да ураде нешто ново. Тако је изграђена конференцијска сала, а почела је и изградња најмодерније теретане.

- Конференцијска сала је пун погодак, јер се користи свакодневно. Не само за пресове, већ и као сала за састанке, анализе, договоре. РК Борац је током кампа ту одржао предавања. Почели смо радове на изградњи најмодерније теретане на 540 квадрата. Када је завршимо, клубови ће имати све на једном мјесту. Велику и малу салу, теретану, конференцијску салу. Сами смо кренули у пројекат, наши радници су очистили простор, а сада уз подршку града крећемо у набавку и очекујемо да у овој години имамо тендер за опремање - поручио је директор Спортског центра. “Борик” сваке године организује бројне манифестације, а круна свега је турнир у малом фудбалу. Посљедњих година је све бољи.

- Вратили смо сјај турниру. Ова година је била рекордна у свим дисциплинама. Имали смо највећу награду, рекордан број публике. Долазе нам људи не само из Бањалуке, већ и из региона па и сусједних држава. Нова категорија дама је била пун погодак, а поносни смо што је више од 1.000 дјечака играло бесплатно у категорији до 10 година. То је наша мисија да дјеца заволе спорт. Већ видимо како се дјечаци из ранијих година враћају турниру и играју у старијим категоријама. Полуфинала и финала су донијела сјајну посјету, а гледаност на каналима Арена спорта била је више од милион људи. Све то је обавеза да наставимо и да турнир задржимо на овом високом нивоу и покушамо да буде још бољи, ако је то могуће - јасан је Талић.

Ипак у плановима руководства није само дворана “Борик”.

- Унапређујемо и остале дворане, позоришну салу, куглану. У дворани “Обилићево” биће двије нове сале за клубове борилачких спортова. Већ смо промијенили расвјету, што је поправило услове, а дугорочни циљ је да и поставимо нови паркет. И на новим дворанама “Центар” и “Старчевица” уклањамо све уочене недостатке, а велико је интересовање, посебно за дворану “Центар” за бројне догађаје.

Оно на шта је руководство поносно је чињеница да су сва побољшања урађена у оквиру расположивог буџета.

- Држимо се буџета и трошкове планирамо добро, тако да се можемо похвалити успјешним пословањем и да смо и ову годину завршили у суфициту. Не идемо до половине године у велике пројекте, увијек сачекамо да видимо могућности. Радници имају све услове, редовна примања, а често за нас кажу да се ради “као код приватника”. Према свему се односимо домаћински и зато су и резултати успјешни - поносан је Талић.

Поред спортских манифестација дворана организује и бројне културне, привредне догађаје, а ту је и Музеј спорта, који је испунио очекивања.

- Поред турнира у малом фудбалу, ту су Избор најбољих спортиста Бањалуке, “Котлићијада”, турнир 3х3. Затим Дан Републике Српске, за који смо ове године спремили посебну бину и биће заиста импресивна прослава. Разни концерти, велико је интересовање за “Београдски синдикат”, који ће у “Борику” прославити 25 година и тако ћемо заједно обиљежити наше јубилеје. Музеј спорта је већ имао девет изложби и налази се на туристичкој мапи. Ову посљедњу о борилачким спортовима је погледало већ 4.000 посјетилаца претежно младих. Наредна, 10 биће посвећена нашем јубилеју - истакао је на крају Талић.

О томе да “Борик” успјешно ради свједочи и сертификат ИСО 9001 за управљање спортским објектима, организовање такмичења, као и угоститељске услуге. Награда је дошла и од града Бањалука за допринос и развоју афирмацији спорта и рекреативног спорта, а добили су је директор Ненад Талић, као и сам центар. Посебна атракција је “Бориков” споменар, у који се већ уписало 77 значајних особа, претежно спортиста и на тај начин је сачувана успомена. Центар одлично сарађује и са дворанама у Републици Српској, као и окружењу па су били у Словенији, затим Руми, Трстенику, имају сарадњу са центрима “Вождовац” и “Спенс” да би унаприједили сарадњу.

Нови паркет

У години јубилеја СЦ “Борик” би могао да засија још љепше.

- Имамо обећање из кабинета предсједника Републике Српске Милорада Додика за постављање новог паркета у дворани “Борик”. Садашњи је стар колико и дворана. До сада је неколико пута рестауриран, било је ту брушења, лакирања, али вјерујемо да ће у години јубилеја засијати нови. У зависности од буџета планирамо и нови семафор. Увијек имамо план А, али и Б и Ц - рекао је Талић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана