Борац сазнаје ривала у првом колу квалификација за Лигу конференције

Дарко Пашагић
Борац сазнаје ривала у првом колу квалификација за Лигу конференције

БАЊАЛУКА - Фудбалери Борца данас нешто послије 14 часова сазнаће име противника у првом колу квалификација за Лигу конференција, које ће бити играно 7. и 14. јула.

Изабраници Ненада Лалатовића биће у групи 30 клубова који нису носиоци. Бањалучанима је мало недостајало да се нађу у групи повлашћених екипа, јер су од 60 тимова колико ће играти у првом колу квалификација рангирани на 32. мјесто са коефицијентом 3.000.

Посљедња два повлашћена клуба и то оба пољска, Погон Шћећин и Лехија Гдањск имају коефицијент 3.175. Осим ова два клуба могући ривали Борца у премијерном европском испиту за сезону 2022/23 су: Флора Талин (Естонија), која има најбољи коефицијент од носилаца, 9.750 те Шкендија (Македонија), Рига (Летонија), Алашкерт (Јерменија), Олимпија (Словенија), КУПС Куопио (Финска), Фола Еш (Луксембург), Будућност Подгорица (Црна Гора), Динамо Тбилиси (Грузија), Дунајска Стреда (Словачка), Лаћи (Албанија), Мура (Словенија), Дрита (самопроглашено Косово), Динамо Минск (Бјелорусија), Б 36 Торшаун (Фарска острва), Петрокуб Хничести (Молдавија), Металургс Лијепаја (Летонија), Европа (Гибралтар), Партизани (Албанија), Бреидаблик (Исланд), ХБ (Фарска острва), Гзира Јунајтед (Малта), Милсами Орхеи (Молдавија), Кауно Жалгирис (Литванија), Бала Таун (Велс), Тре Пене (Сан Марино), Сент Џозеф (Гибралтар) и Крусадерс (Сјеверна Ирска).

Пошто је жријеб као и претходних година полудиригован, неколико часова пред извлачење ће се знати којих ће пет од ових 30 екипа бити потенцијални противници Борца, али је јасно да је међу њима много тимова, од којих би Бањалучани, бар на папиру, требало да буду јачи. Од клубова који би били бар благи фаворити у односу на чету из “Платонове” сигурно вриједи издвојити Погон Шћећин, Лехију Гдањск, Олимпију, Динамо Минск, Дунајску Стреду и можда КУПС Куопио. Међутим, треба се надати да се бар већина од њих неће наћи у групи евентуалних ривала Бањалучана и да би Борац ове сезоне могао направити искорак на европској сцени, како је из клуба и најављено.

У жријебу за прво коло квалификација за Лигу конференција наћи се још један тим из Премијер лиге, Тузла сити. И они ће бити у групи неповлашћених клубова, а њихов коефицијент је 1.825.

Само дан касније, односно већ у сриједу, биће обављен и жријеб за друго коло квалификација за Лигу конференција, када ће Бањалучани сазнати евентуалну другу препреку. Мечеви другог кола играју се 21. и 28. јула.

Модрича

Реконструкција траве на стадиону “Др Милан Јелић” почела је јуче, а као што је познато, планирано је да Борац у Модричи игра своје домаће мечеве до завршетка радова на Градском стадиону. Пошто радови у “Платоновој” неће бити завршени до краја јула, јасно је да ће “црвено-плави” у Модричи играти и свој домаћи европски меч. Овај стадион већ је обишла инспекција УЕФА и у наредним данима очекује се одговор из Ниона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана