Боксерски клуб Славија се попут феникса издигао из пепела и дошао до трона!

Дарко Драгичевић
Боксерски клуб Славија се попут феникса издигао из пепела и дошао до трона!

“Вријеме лети”, крилатица је којом нас је дочекао Далибор Петковић, предсједник Боксерског клуба Славија. Скоро ће и двије године од протеста испред клупске сале који су довели до промјена унутар клупског руководства, након чега је Славија кренула да ниже успјехе.

Од неусловне и празне сале за тренинг, често закључане и по неколико дана, па до блокираних рачуна и финансијске дубиозе којој се није назирао ни почетак, а ни крај, дошло се до клуба који је данас на првом мјесту табеле у Боксерској лиги Србије и клуба који из дана у дан броји све више чланова. И што је најважније - клуба који је вратио углед својствен шампионима, углед који је Славија деценијама стицала побједама у рингу.

Далибор Петковић изабран је за предсједника клуба, а са сарадницима је прошао трновит пут да би клуб постао оно што је данас.

- Клуб смо затекли у веома лошем стању, али смо од првог дана засукали рукаве. Наша визија је била да Славију вратимо тамо гдје јој је мјесто и да се о Славији поново прича по добром. Данас смо први на табели Боксерске лиге Србије, са потпуно реновираном клупском салом, консолидованим финансијским стањем, одличном такмичарском екипом и омладинским погоном који јача из дана у дан. С правом можемо рећи да смо Славију подигли из пепела и да се спортски великан вратио на старе стазе, али и да  најбоље тек долази - прича Далибор Петковић, предсједник БК Славија.

Боксери Славије прошле сезоне су били највеће изненађење Регионалне лиге у којој су заузели треће мјесто. Екипа, добро посложена у свим старосним категоријама, ове такмичарске године наступа у Боксерској лиги Србије и тренутно је на омјеру од шест побједа и тек једног пораза. Дичи се првим мјестом, а не крију Славијини боксери да ће на завршном турниру у Бањалуци (14 - 16. јуна) јуришати на титулу.

- За мене је велика част што сам и ове сезоне члан БК Славија који је за мене највећи клуб са ових простора. Сваки пут када закорачим у ринг, присјетим се свих великана који су бранили боје овог клуба и добијем додатни мотив да дам све од себе. Наш циљ је шампионска титула у Боксерској лиги Србије. За сада смо на добром путу и надам се да ћемо се на крају сезоне сви заједно радовати. Бањалука би требало да буде домаћин завршног турнира, а пред нашом публиком све је могуће. У нашем клубу влада здрава и спортска атмосфера у којој нема сујете и љубоморе. Сви смо подређени заједничком циљу, да Славији донесемо трофеје и да кроз тренинг у овом клубу и мечеве и сами напредујемо. Не само као боксери него и као људи - каже Лео Цвитановић, “ударна песница” Славије, који и ове сезоне бриљира у рингу.

Дворана “Обилићево” у неколико је наврата, прошле и ове сезоне, била тијесна за све оне који су хтјели да виде боксере Славије. Лео Цвитановић и саборци из ринга без пораза су на домаћем терену, а о дупке пуним трибинама и одличној атмосфери у Бањалуци прича се у боксерским кулоарима од Вардара до Триглава.

- То је још један доказ нашег посвећеног рада. Вратили смо повјерење публике, а знамо да то није нимало лако и да оне који воле бокс не можеш тек тако да превариш. Бањалука је увијек била град који је знао да препозна добре боксере, а нама су пуне трибине велика сатисфакција за све оно што радимо. Бокс је поново у великој експанзији и ово је тренутак када од Славије можемо да створимо великана какав је некад био - каже Игор Савичић, директор БК Славија. Савичић каже да публика воли да гледа Славију која је већ постала синоним за борбеност и срчаност у рингу.

- Наши боксери увијек јуришају на побједу, а ван ринга својим понашањем су примјер другима. То је оно што је одувијек красило Славију, да у својим редовима има рођене побједнике у рингу, а џентлмене ван њега. Тако учимо и генерације које долазе, и свако ко закорачи у нашу салу мора прво да научи да бокс није силеџијски спорт и да се с правом назива племенитом вјештином. Када у екипи имате оне који редом размишљају на тај начин, онда ни резултат неће изостати, али што је још важније, тако и клуб расте у сваком погледу - прича Савичић.

Захвални су у БК Славија и надлежним институцијама које су препознале причу која је изнова покренута у овом клубу.

- Имали смо идеју на који начин да вратимо Славију у врх регионалног бокса, али наше планове не бисмо успјели да реализујемо без подршке надлежних институција. Неизмјерно смо захвални Милораду Додику, предсједнику Републике Српске, који је међу првима подржао причу о повратку БК Славија на шампионске стазе. Од предсједника Републике Српске добили смо и финансијску подршку, али и обећање да ће стати уз нас и за све будуће планове са жељом да Славија поново буде на понос свих нас. За нас је то од огромног значаја. Захвални смо и Влади Републике Српске, али и Драшку Станивуковићу, градоначелнику Бањалуке, који је данас и члан УО нашег клуба, што довољно говори о томе колика је и његова жеља да Славија поново буде без премца у региону - рекао је Петковић.

Добар глас се далеко чује, а глас о томе да се у Славији поново удара шампионски отишао је у свијет. На клупску адресу стигао је позив Боксерског савеза Аустрије да бањалучка екипа одмјери снаге са селекцијом Беча у септембру ове године, али највеће признање за све оно што је до сада урађено стигло је током Европског првенства у Београду. БК Славија и Бањалука добили су организацију Европског првенства за кадете у мушкој и женској конкуренцији.

- За нас је част што нам је Европска боксерска федерација указала повјерење и додијелила домаћинство. У Бањалуку у августу долази више од 500 младих спортиста и чланова репрезентација из Европе. За наш клуб је то крупан залогај, али сам увјерен да ћемо сви заједно положити испит. То је још један доказ одличног рада БК Славија и захвалан сам свима који су препознали наш труд. Захвалност дугујемо и Ненаду Боровчанину који је од првог дана уз нас и који има велике заслуге за то што су БК Славија, Бањалука и Република Српска добили организацију Европског првенства за кадете, а морам да захвалим и Боксерском савезу БиХ за подршку. На нама је сада да оправдамо повјерење. Сматрам да је велика спортска смотра од огромног значаја за град са више аспеката и да ће бенефити организације Европског првенства бити вишеструки. Крајем ове седмице у госте нам стижу представници Европске боксерске федерације са којима ћемо обавити и неколико састанака и који ће се на лицу мјеста увјерити у оно што причамо, а то је да ће Бањалука бити достојан домаћин -  каже Петковић.

Планова је, каже за крај Далибор Петковић, сијасет, а у Славији ће наставити да се воде идејом да само “онај ко смије, тај иде напријед”.

- Сјећам се да су многи били скептични када смо најавили да ће се Славија вратити тамо гдје јој је мјесто, а ми смо успјели. Данас имамо пуну салу боксера, пуне трибине, и о Славији се пише само по добром. Наравно, знамо да постоје ствари које се могу и морају исправити, али смо спремни да се ухватимо у коштац са свим изазовима. На то нас обавезују великани који нас “гледају” са зидова и који су утабали пут својим именом и презименом, медаљама и побједама које се и дан-данас препричавају. Славија је један од спортских симбола Бањалуке, а ми ћемо се трудити да клуб увијек буде на понос нашем граду, нашим навијачима и свима онима који прате и бодре Славију - каже Петковић за крај разговора у клупској сали са чијих зидова су нас читаво вријеме “посматрали” великани Маријан Бенеш, Антон Јосиповић, Драган Батар, Радован Бисић, Велимир Јоковић, Миљенко Рубељ, Средоја Зекановић и остали који су од Боксерског клуба Славија направили истинског спортског великана Бањалуке.

Боровчанин: На европској мапи

Предсједник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин истиче да га посебне емоције вежу за Славију. Обрадовао га је њен повратак у врх регионалног бокса.

- Славија је моја боксерска кућа. У родној Лозници сам научио прве боксерске лекције, али сам у Бањалуци сазрео као боксер и човјек. Ту сам остварио највеће резултате, али и стекао пријатеље за читав живот. Зато је повратак Славије на шампионске стазе као лична побједа. Европско првенство ће и дефинитивно вратити Бањалуку на боксерску мапу Европе, али ће допринијети и даљој популаризацији и развоју бокса. У Бањалуци ће тих дана боравити и најзначајнији људи европског бокса, а доћи ће и до побољшања боксерске инфраструктуре у граду. С друге стране, имамо и туристичке бенефите - истакао је Боровчанин.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана