Бициклистима би да забране симболе Српске

Душан Репија
Бициклистима би да забране симболе Српске

БАЊАЛУКА - Дирекција бициклистичке трке "Београд - Бањалука" неће пристати на захтјеве из Међународне бициклистичке уније (УЦИ) који за поновно увршћивање трке у календар подразумијевају да на предстојећим издањима не буду истицани симболи Републике Српске - грб, застава и химна.

Притисак на организаторе, према оцјенама тих истих УЦИ комесара, једне од најбољих трка у свијету, траје већ дужи период, а разлози су далеко од спортских.

- Готово свакодневно стижу нам и-мејлови из сједишта "свјетске куће бициклизма" и сваки је, слободно могу да кажем, дрскији од претходног. Кап која је прелила чашу јесте захтјев да не користимо оно чиме се идентификујемо и на шта апсолутно имамо право. Зато смо одлучили практично да не разматрамо, већ да им кажемо да ће симболи Републике Српске бити дио сваке трке и да на такве уцјене нећемо пристати ни по било коју цијену. Трка је од почетка у календару УЦИ, а ако је услов да се одрекнемо нечег што је наше, онда више не мора да буде категорисана. Ово је став свих нас у организацији који смо минулих година пролили доста зноја како бисмо стигли до нивоа на којем је трка сада - рекао је директор трке Владимир Куваља.

Он не искључује могућност да је неко површно обавијештен из "домаћих редова" послао погрешне информације УЦИ-ју.

- Због посла који радимо јасно је да нисмо свима омиљени, нарочито у ФБиХ, али се на то не обазиремо. Врло смо отворени, не познајемо расе и нације. Свако ко је бар једном био на нашем догађају видио је да су у организацију укључени људи из цијелог свијета. Нико никада није имао примједбу, баш као ни екипе из цијелог свијета. Неке су учествовале и десетак пута на трци, па их већ сматрамо домаћим. С друге стране, трка је спортски симбол Републике Српске, а на крају крајева, према Дејтонском мировном споразуму, спорт је регулисан на нивоу ентитета - нагласио је Куваља.

Организаторима је замјерено и што поносно истичу сарадњу и јачање веза Републике Српске и Србије, а из Швајцарске поручују да се на тај начин директно руши суверенитет БиХ.

- Да немамо подршку влада Србије и Републике Српске, не бисмо могли да организујемо трку. Александар Вучић и Милорад Додик су људи који се залажу за мир и стабилност у региону, а посебно подржавају спорт, што је врло мјерљиво када се погледају резултати спортиста. Поносни смо што имамо њихову подршку и што су бициклисти толико урадили на јачању специјалних и паралелних веза Српске и Србије - нагласио је Куваља.

Коначну одлуку о судбини трке даће УЦИ борд 21. септембра.

Апсурд

Трка "Београд - Бањалука" први пут је одржана 2007. године, а минулог априла бициклисти са свих меридијана по 16. пут су возили друмовима Српске и Србије. Прије пет година увршћена је у 100 најбоље организованих икада, а посљедње четири године има статус трке прве категорије. Оно што је занимљиво, једна је од ријетких које су одржане 2020. године у вријеме најжешће пандемије вируса корона. Ипак, сада је засметала погрешно обавијештеним моћницима који би да забране нешто што се поносно истиче од првог издања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана