Бициклистички савез Републике Српске: Козара искљученa

Г.С.
Бициклистички савез Републике Српске: Козара искљученa

БАЊАЛУКА - Управни одбор Бициклистичког савеза Републике Српске донио је једногласну одлуку да из савеза искључи Бициклистички клуб Козара Приједор.

У одлуци савеза се истиче да је она базирана на темељу бројних прекршаја прије свих предсједника клуба Горана Гараче, које су у супротности са дјеловањем Бициклистичког савеза Републике Српске и политике власти Републике Српске.

У саопштењу савеза се наводи:

-Представници клуба већ дужи период учествује у раду неформалне групе грађана из ФБиХ окупљене око Бициклистичког савеза БиХ, дајући на тај начин легалитет и легитимитет „савезу“ који није основан према важећим законима БиХ. Гарача је био једини радник из Републике Српске на тим назови сједницама!  Сви остали су поштовали одлуку коју су донијела тијела Бициклистичког савеза Републике Српске – да наш савез не учествује у раду БС БиХ док у ФБиХ не буде основан савез и док тај савез са БС Републике Српске не оснује кровни савез на равноправним основама. Сигурни смо да је наша борба за такав савез и сарадњу већ свима позната. Нисмо више могли и жељели да трпимо уцјене и самовољу назови челника БС БиХ који су на све начине омаловажавали Републику Српску, те настојали да је скрајну, потцијене и третирају је као административну љуштуру- наводи се у саопштењу.

Гарача је са представницима  клуба из Приједора наставио да сарађује с њима, те био суздржан приликом доношења врло битних одлука за бициклизам Републике Српске.

У саопштењу се додаје

-Тако, на примјер, никада није гласао против покушаја забране одржавања трке „Београд – Бањалука“. Исто тако, био је суздржан када се разговарало о статусу самопроглашеног Косова, а добро је познато да ни БиХ, а поготово Република Српска нису признале као самосталну јужну српску покрајину.  Таквим поступањем натјерао нас је да донесемо одлуку о његовој суспензији. Ипак, он се оглушио на такав вид санкција, па је БК Козара наставио са радом против интереса нашег бициклизма. Посљедњи примјер је његово учешће на неформалној скупштини БС БиХ гдје је дата подршка опет федералном савезу противно интересима Републике Српске. Наша одлука скупа на снагу одмах, а она не подразумијева забрану учешћа бициклистима и тренерима овог клуба на предстојећим такмичењима. Ургентно ћемо пронаћи рјешење како би, било индивидуално или носећи грб неког другог бициклистичког клуба из Републике Српске, наставили да се такмиче. Такође, треба напоменути да је БК Козара користио све бенефите БС Републике Српске и Града Приједора, те институција Републике Српске. Прије неколико дана чланови овог клуба били су на припремама на Јахорини са осталим најбољим бициклистима из Српске БК Козара организује Међународну трку на Козари без наше сагласности. Још већи пораз је што у организацију није укључен ниједан радник из Републике Српске, већ су сви из федерације БиХ. Сматрамо да је то још један показатељ у којем правцу иде БК Козара, знајући да је такмичарима из Републике Српске ускраћено лиценцирање већ неколико мјесеци, функционерима из Републике Срске ускраћена комуникација са међународним институцијама и то све од стране оних које БК Козара подржава- додаје се у сопштењу

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана