Бициклистичка трка "Београд-Бањалука": Етапа кроз Власеницу одлучује побједника

Срна
Foto: принтскрин

ВЛАСЕНИЦА - Етапа Међународне бициклистичка трка "Београд-Бањалука" проћи ће 15. априла кроз Власеницу и као најтежа увелико ће одлучити побједника, изјавио је директор трке Владимир Куваља.

Куваља је данас на конференцији за новинаре у Власеници да трка, највећи спортски догађај у Републици Српској, стартује 13. априла из Београда и окупиће 176 такмичара из 30 земаља и 26 екипа.

Он је навео да етапу кроз Власеницу називају "краљевском", јер је најтежа, те да ће она увелико да одлучи ко ће на крају да однесе кући жуту мајицу - симбол побједника трке. Куваља је захвалио домаћинима, начелнику општине Мирославу Краљевићу и предсједнику бициклистичког клуба Жељку Лукићу за помоћ у организацији овог догађаја, као и за то што је трку прогласила једном од највећих спортских манифестација, подсјетивши да је стаза у Власеници прошле године била пуна људи који су пратили трку.

Посебно је захвалио владама Српске и Србије, свим општинама и градовима који су их подржали. Куваља је рекао и да му је драго што ће дио овог спортског догађаја бити и такмичари из Русије, којима је забрањено екипно учешће, али ће се такмичити појединачно. Ову прилику је искористио да позове Власеничане да 15. априла дочекају учеснике бициклистичког каравана.

Технички директор "Трке кроз Србију" и трке "Београд-Бањалука" Саша Гајичић рекао је да се трка вози кружно, да послије старта 13. априла у Београду сутрадан слиједи етапа од Обреновца до Бијељине, а потом 15. априла етапа од Бијељине до Власенице.

"То је уједно и најтежа етапа, на којој ће се одредити побједник, као што је то случај на Тур де Франс. Тако је и Власеница краљевска етапа, која ће одлучити побједника на нашој трци", потврдио је и Гајичић. Након тога се, каже, караван сели у Добој, гдје се вози етапа Добој-Приједор, док је посљедња етапа од Дервенте до Бањалуке, гдје ће 17. априла бити завршница.

Он је напоменуо да се из године у годину труде са партнерима - општинама и Владом Републике Српске, да чине искораке, те да је трка ове године продужена за један дан и имаће пет етапа. Начелник Власенице Мирослав Краљевић поручио је да ће дати максимум да се покажу у најбољем свјетлу као прави домаћини, јер је то за ову општину велики догађај.

Он је напоменуо да Власеница постаје спортски град, да се гради скијалиште на Игриштима, које ће функционисати у оквиру Олимпијског центра "Јахорина", да су успјели уз помоћ републичких институција и српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика да се Власеница уврсти у породицу олимпијских спортова. Предсједник Бициклистичког клуба КПЛ Жељко Лукић рекао је да ће БиХ представљати тим од четири такмичара, и то капитен репрезентације Ведад Карић, Марко Кондић, Сергеј Максимовић и Хусеин Селимовић, на челу са селектором репрезентације Хајрудином Трлетом.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана