Бициклисти Српске стали у крај незаконитом раду БС БиХ

Душан Репија
Бициклисти Српске стали у крај незаконитом раду БС БиХ

Управни одбор Бициклистичког савеза Републике Српске донио је одлуку да привремено преузме руковођење Бициклистичког савеза БиХ који већ 14 година ради супротно од оног што налаже Закона о спорту БиХ.

Проблем је у чињеници да на територији ФБиХ никада није основан БС ФБиХ, на шта су људи из БС РС годинама упозоравали. Сада су одлучили да поступе по закону и члановима 22. и 31. Статута БС РС, те подвукли да је ова мјера изнуђена пошто су већ дуго инфериорни у односу на други ентитет чији су представници пуних 14 година заобилазили закон и у готово свакој прилици трудили да подметну клипове у точак представницима из Српске.

То им је било олакшано јер су мимо закона оснивали клубове и регистровали их у кровни савез, те на тај начин добијали више “руку” у Скупштини савеза. Представници из Српске напомињу да је одлука утемељена на основу закона, те да ће до оснивања БС БиХ канцеларијом БС БиХ из Бањалуке управљати актуелни предсједник БС РС Тихомир Куваља, те генерални секретар Горан Гуска.

Он је појаснио да закон налаже да кровни савез настаје добровољним удруживањем два ентитетска савеза, а у случају њиховог спора одлуку доноси Савјет министара БиХ. - Закон је јасно дефинисао све кораке који годинама нису поштовани.

Зато смо дошли у ситуацију да се клубови на територији ФБиХ оснивају и придружују директно у БС БиХ чиме њихови предстваници заобилазе прописане норме и нарушавају неопходни законски баланс између два ентитетска оснивача кровног савеза. Због интереса бициклизма невољко смо прихватили привремено учлањивање клубова из ФБиХ директно у БС БиХ још 2009. године на паријатељској основи.

Данас на територији ФБиХ дјелује више од 20 клубова који се, заобилазећи закон, директно учлањују у БС БиХ у чијем раду заступају личне, националне, партијске и клупске интересе, а никако БС БиХ нити његов рад у складу са законима - рекао је Гуска. Бициклистички савез Републике Српске као једини легални оснивач Бициклистичког савеза БиХ био је приморан на доношење овакве одлуке због незаконитог рада неформале групе бициклистичких клубова са територије ФБиХ, додао је директор БС РС Владимир Куваља.

- Наш основни циљ је поштивање свих закона у раду и аспурдно је да они који се куну у БиХ, а њих је, сложићете се, више на територији ФБиХ, непоштују и заобилазе одредбе Закона о спорту у БиХ. Ниједан закон, па ни овај, није шведски сто па да са њега узимате само оно што вам одговара.

Не удружује се у кровни савез из свог клуба директно што они чине и онда кроје политику која им одговара. Неформална политика групе клубова који се институционално нису удружили у федерални савез више неће пролазити!

 Стрпљиви смо били пуних 14 година од доношења Закона на нивоу БиХ - рекао је директор БС РС Владимир Куваља. Опште је познато да је БС РС носилац бициклизма и организатор најбољих догађаја не само на територији БиХ него и много шире, а у посљедње вријеме појавили су се они који би жељели да стопирају догађаје какав је трка “Београд - Бањалука”, те у исто вријеме радили на успостављању сарадње са самопроглашеним Косовом, које, посјећамо, није произнала ни БиХ.

О закључцима са сједнице Управног одбора БС РС која је одржана 11. јануара представници српске куће бициклизма обавијестили су колеге у ФБиХ, али и Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске, Министарство цивилних послова БиХ, Олимпијски комитет БиХ, те Међународну бициклистичку унију.

- У нама има добре воље за заједничким радом и прижељкујемо да се неформална група бициклистичких клубова са територије ФБиХ удружи у свој федерални савез и да заједно са нама из Републике Српске на равноправним и партнрским основама градимо БС БиХ.

Не може се у папучама из гараже долазити у институције БиХ која је сложена држава и имају ниже надлежне инстанце преко којих се долази на ниво БиХ - додао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана