Без подршке институција рукомет се гаси

Дарко Драгичевић
Без подршке институција рукомет се гаси

БАЊАЛУКА – Свесрпски рукометни куп би требао да буде одржан у Бањалуци 12. и 13. септембра. Полуфинални меч између Партизана и Војводине би уједно био и финале Супер купа Србије, док би се у другом састали Борац и Леотар. У женској конкуренцији снаге би одмјерили Борац и Црвена звезда.

Ипак, одржавање ове манифестације је и даље неизвјесно.

-Упутићемо допис предсједнику Републике Српске Милораду Додику и премијеру Радовану Вишковићу да подрже манифестацију која је први догађај након Свесрпског сабора. Тражићемо да нам помогну јер сами то не можемо да финансирамо. Ако нам не одговоре у нормалном периоду онда ћемо се захвалити Рукометном савезу Србије и отказати манифестацију а ја ћу поднијети оставку –рекао је предсједник Рукометног савеза Републике Српске Маринко Умичевић.

У савезу истичу да то није једина манифестација коју организују.

-За сад све радимо као да ће се Свесрпски куп одржати. Дуел Партизана и Војводине за Супер куп биће прва званична утакмица тимова из Србије на тлу Републике Српске. То је само једна од активности. Имамо камп у Требињу на који водио 25 малишана, затим ћемо од 1. до 11. августа имати 23 рукометаша на кампу Србија зове. Све радимо да створимо базу и сачувамо овај спорт- додао је Умичевић.

О томе каква је ситуација у рукомету најбоље свједочи и апел два бањалучка Борца у мушкој и женској конкуренцији

-У случају да не буде исплаћена обећана подршка институција бићемо принуђени да пустимо играче да оду и да поништимо све добро што смо направилиОсвојили смо два купа , створили окосницу тима и сад желимо искорак. Морамо знати на која средства можемо да рачунамо ако правимо буџет. Од обећане подршке добили смо 60 одсто и ако нам се не исплати остатак до старта припрема онда стајемо с радом Дугујемо двије плате играчима, имамо и дуг према добављачима. Испадамо као просјааци који само нешто траже а истина је да нам 40 одсто буџета оде на старту сезоне – поручио је директор Борца Владимир Бранковић.

У Борцу истичу да је ситуација веокма тешка.

-Нећемо гасити клуб али ћемо смањити амбиције. Од нас се стално траже резултати а њих нема без улагања. Ево на Купу игра Војводина која има буџет 2.4 милиона евра. Улагали су радили и освојили Куп ЕХФ те играли групе Лиге Европе. Имали смо Бема лигу основних школа, у току је камп са ЖРК Борац све те активности радимо да окупимо што више дјеце. А немамо никакву подршку.Од министарства нисмо добили ни честитку за два освојена купа. У Бањалуци неко за рекреативни спорт и туризам добија велики новац. То би онда требало да спонзорише одсјек за туризам а не спорт- додао је Бранковић.

Још је лошија ситуација у ЖРК Борац

-Спремамо се за такмичење као да је све нормално а ситуација је критична. Клуб је пао само на моја плећа и посљедњих пет мјесеци све сам плаћам. Дигао сам и кредит да не остајем дужан играчицама. Тражимо само да нам надлежни кажу да ли има новца и да ли ћемо нешто да добијемо. Ако нема онда да распуштамо тим јер не желим да варам било кога. Једино вјерујем предсједнику Милораду Додику да ће нам помоћи. Срамота је да за све ове године нисмо добили ништа од институација БиХ а други женски клуб јесте око 200 000 марака. О нашем Министарству спорта да и не говорим. Ето у ову сезону улазимо у требало да играмо Куп ЕХФ а 38 дана у два мјесеца нећемо моћи да користимо дворану Борик. Гдје то има и то говори о односу према спорту. Ипак надамо се да ћемо добити обећану подршку и измирити своје обавезе а онда  би се на прави начин супроставили Звезди. Два пута смо пораженио од Јагодине у овом такмичењу – рекао је Дарко Савић директор ЖРК Борац.

Ривал Борца у финалу биће ЖРК Црвена звезда освајач дупле круне у Србији.

-Заиста ми је жао што чујем све ово јер видим колико се ови људи труде да унаприједе рукомет. Овдје сам на кампу и одушевљен сам бројем дјеце и квалитетом. Имам ту срећу да радим у Звезди и да је уз нас господин Милан Вујко који нам је обезбиједио врхунске услове. Настојаћу да помогнем колико могу.

Дуел репрезентација

Предсједник Рукометног савеза Српске Маринко Умичевић истакао је да је његова највећа жеља меч репрезентација.

-Ми по Дејтону имамо право на пријатељске утакмице и желим да у будућности организујемо дуел Српска – Србија у обје конкуренције. За сад се у Србији боје посљедица али истичем да ми на то имамо право – рекао је Умичевић

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана