Без каратеа и на Играма у ЛА 2028, неизвјестан и бокс

Г.С.
Foto: Илустрација

Међународни олимпијски комитет (МОК) објавио је списак предложених спортова за Олимпијске игре у Лос Анђелесу 2028.

За нас можда и најважнија вијест је да послије Игара у Паризу 2024, ни на следећим ОИ неће бити каратеа, у којем нам је Јована Прековић донијела златну медаљу из Токија.

Неизвјесна је и судбина три дугогодишња члана олимпијске породице бокса, дизања тегова и модерног пентатлона.

Ова три спорта добила су рок од 18 месеци да донесу неопходне промјене како би задржали свих олимпијски статус и у Лос Анђелесу.

Предсједник МОК Томас Бах је описао бокс и дизање тегова као "проблематичну децу" због дугогодишњих брига у вези са челницима, корупцијом и допингом, преноси портал б92.

Што се тиче модерног пентатлона, МОК је наложио челницима овог спорта да из дисциплина уклоне прескакање препрека са коњима, што је изазвало бијес међу спортистима.

Самостална коњичка дисциплина није угрожена као дио олимпијске породице, али у МОК вјерују да не би требало да буде дио модерног пентатлона већ да је замјени дисциплина која ће "повећати популарност и кредибилитет спорта као ултимативог физичког и спортског изазова".

С друге стране, у програм игара 2028. биће укључени скејтбординг, сурфовање и спортско пењање, који су дебитовали протеклог љета у Токију.

Остали спортови који ће се наћи у ЛА су: атлетика, веслање, бадминтон, кошарка, кану, бициклизам, коњички спорт, мачевање, фудбал, голф, гимнастика, рукомет, хокеј на трави, џудо, рвање, пливање, рагби, теквондо, тенис, стони-тенис, стрељаштво, стреличарство, тријатлон, једрење и одбојка.

МОК ће у фебруару 2022. потврдити коначну листу од 28 спортова који ће бити део програма Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана