Бањалука и Фоча спремни за СП у рафтингу

Милан Зубовић
Foto: Александар Чавић

БАЊАЛУКА - Свјетско првенство у рафтингу по други пут биће одржано у Републици Српској, а такмичења ће бити на ријекама Врбас и Тара. Најбољи рафтери свијета окупиће се у Бањалуци 24. маја, церемонија отварања заказана је за 26. мај код тврђаве кастел док ће четири дана касније сви отпутовати за Фочу гдје је 1. јуна на програму посљедња трка.

- По други пут бићемо домаћини СП у категорији Р4 и вјерујем да ће и ово испунити очекивања као што је то било прошли пут. Треба истићи да смо до сада били домаћини свих европских и свјетских првенстава. Као главни разлог добијања домаћинства је чињеница да је Бањалука велики град, да је кањон Тијесно надомак града, стаза Бијели бук, регулација водостаја Врбаса док је круна свега ноћна трка под свјетлошћу рефлектора. Ту је наравно и Тара, једна од најљепших свјетских ријека гдје је спуст најзахтијевнији. Требало је да Кина буде домаћин првенства 2023. године, али је два пута одустала тако да смо брзо одреаговали - истакао је директор СП Александар Пастир.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић налази се на челу Организационог одбора СП.

- Ово је подједнако важно за све нас, ово је догађај који захтијева да сви будемо заједно и станемо раме уз раме. Бањалука је озбиљно схватила првенство које ће имати пуну подршку док су финансијска средства максимално могућа. Од 21. маја до 1. јуна свијет ће гледати у Бањалуку. Навијаћемо за нашу екипу и бодрити остале те представити потенцијал град - нагласио је Станивуковић.

Капитен тима БиХ Драган Бабић поручио је како ће БиХ имати четири екипе које ће наступати на Свјетском првенству.

- Три екипе су из Бањалуке, док је једна из Зенице. Из Рафтинг клуба Кањон наступа женска екипа у опен категорији. Испред Дајак клуба наступају два мушка тима, док екипа из Зенице наступа у категорији У23. Све очи су упрте у нашу мушку опен категорију, која је најјача. Желимо да на домаћој стази остваримо добре резултате. И наша мастер екипа претендује на медаљу, имају све предиспозиције. Што се Фоче и ријеке Таре тиче, очекујемо да то буде наш џокер у рукаву - поручио је Бабић.

Министар трговине и туризма Рерпублике Српске Сузана Гашић рекла је како је велика част бити подршка овом догађају.

- Министарство ће учинити свој како би овај овај догађај био организован и завршен на најбољи могући наћин. Бићемо прави домаћини и представити потенцијале Српске - поручила је Гашићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана