Бањалучки моделари на свјетском такмичењу освојили злато и сребро

СРНА
Бањалучки моделари на свјетском такмичењу освојили злато и сребро

БАЊАЛУКА – Чланови аероклуба УЛЛ из Бањалуке освојили су високе позиције на два свјетска такмичења у аеромоделарству класа једрилице, које је протеклог викенда одржано у Мостару.

Првог дана одржан је Меморијал Изет Курталић, а јуниор из клуба Срђан Врањеш је освојио прво мјесто, док је његов клупски колега Сергеј Врањеш освојио друго мјесто. На трећем мјесту је Ахмед Зилић из Аероклуба Зеница.

"Ово је први пут у протеклих 15 година да сва три одличја узимају наша дјеца из БиХ и зато имамо још висш разлога да жалимо што нисмо успјели да скупимо потребна средства за одлазак на европско првенство у Француској", рекао је Дејан Врањеш, из аероклуба УЛЛ.

Врањеш је истакао да ће оба такмичара, која су, иначе, два брата, освојити поене у Свјетском купу.

На овом купу, који има ранг свјетског такмичења, учешће су узели такмичари из Хрватске, Србије, Бугарске, Словеније, Турске, Македоније, Аустрије и БиХ.

Другог дана одржан је Мостар Куп, такмичење са најдужом традицијом на нашим просторима. Срђан Врањеш је на овом такмичењу освојио друго мјесто са 28 секунди заостатка за провпласираним Луком Најдовским, из Сјеверне Македоније.

Врањеш је рекао да ће његов син Срђан овако добрим резултатом успјети се пласирати на седмо или осмо мјесто на јуниорској листи Свјетске ваздухопловне федерације.

Ведран Косић, такође члан бањалучког клуба, је такмичење завршио на шестом мјесту, чиме је први пут освојио поене на Свјетском купу Свјетске ваздухопловне федерације.

"Нас у клубу посебно радује чињеница да већ 15 година у свакој генерацији јуниора имамо неког из нашег клуба међу првих десет што нам даје подстрек да и поред минорних средстава остварујемо врхунске резултате. Већ за десет дана су на распореду такмичења у Македонији и уколико Срђан и тамо буде међу прва три такмичара наћи ће се међу првих пет јуниора на свијету", рекао је Врањеш.

Додао је да је током оба дана такмичења вријеме било лијепо и сунчано са врло варљивом термиком тако да је, како је истакао, сваки лет био неизвјестан и било је напето до самог краја.

Милос Будинчић, предсједник клуба, је рекао да је велики проблем за клуб мањак средстава.

"Имамо одличну екипу, сјајне такмичаре и вољели бисмо да можемо сљедеће године да учествујемо на свјетском првенству, ако успијемо да изнађемо потребна средства. Прошле године смо успјели затворити финансијску конструкцију како бисмо могли учестовати на свјетском првенству и то је велика ствар за наш клуб, Бањалуку и БиХ да је неко из БиХ учествовао на овако важном такмичењу", рекао је он.

Он је посебно захвалио Радоју Благојевићу, из Аероклуба Војка из Србије, који је помогао младим моделарима да остваре овако добре резултате.

Он је истакао да свака држава има право да годишње организује два купа, и да је ово такмичење протеклог викенда била прилика да БиХ има своја два такмичења пишу Независне.

  •  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана