Бањалучки ђаци трчали за другаре са Косова

Д.К.
Foto: ГС

БАЊАЛУКА - Више од 1.400 ученика Техничке школе Бањалука данас су истрчали хуманитарну трку за помоћ вршњацима на Косову и Метохији и при томе скупили одређену новчану помоћ, али што је можда и важније показали да су у мислима с њима.

Руководство најбројније школе у Српској и БиХ на овај начин подржало је акцију Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији „Обрадујмо ваше вршњаке на Косову и Метохији" која траје до крја године. 

Разврстани у четири шпалира ученици првих, других, трећих и четвртих разреда трчали су од Трга Крајине до Народног позоришта Републике Српске и назад, а подршку су им давали њихови другари из школе, али и пролазници који су се укључили у акцију. На крају смо добили осам побједника у мушкој и женској конкуренцији, а медаље и посебне шалове однијели су као успомену на ову лијепу манифестацију. 

Код ученица најбрже су биле Магдалена Муждекић (први разред), Анђела Муждекић (други разред), Катарина Кесић (трећи разред) и Марија Муждекић (четврти разред). Код ученика за нијансу бољи од осталих били су Никола Грбић (први разред), Јован Цвијановић (други разред), Урош Ковачевић (трећи разред) и Златко Остојић (четврти разред).

- Волио бих да буде што више оваквих догађаја. Показали смо да нам је стало до наших људи у јужној српској покрајини и да смо с њима у овим тешким временима. Са друге стране, лијепо је било и провести дан у спортском духу. Иначе тренирам фудбал, али сам ето данас био најбржи и заиста ми је драго због тога, али смо данас сви побједници – рекао је Остојић.

Директор Техничке школе Владимир Куваља поносан је на ученике, али и професоре који су изнијели велики терет организације.

- Имали смо у план да организујемо Дан спорта наше школе, а када смо добили писмо од Милорада Арлове да се школе укључе у акцију, одлучили смо да спојимо све у један догађај. Порука је јасна и говори да ми Срби из Републике Српске на челу са нашим властима стојимо чврсто иза нашег народа на Косову и Метохији. Показали смо и колика је снага наше школе, наше младости. Срцем подржавамо све наше пријатеље са Косова, поносан сам на овај дан и овај догађај – рекао је Куваља.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов био је одушевљен што су ученици из Бањалуке подржали своје вршњаке.

- Ово је диван, хуман гест за сву ону дјецу која тешко живи у јужној српској покрајини. Велико хвала руководтсву, професорима и ученицима Техничке школе и овим путем позивамо остале школе у Републици Српској да крену сличним путем. Оно што желимо јесте мир и нормалан живот за сав наш народ који је остао на својим огњиштима и којем овако нешто сигурно много значи – рекао је Арлов.

Ученике су поздравили изасланик предсједника Републике Српске Соња Давидовић и представница града Бањалука Мирна Савић-Бањац.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана