Бањалучанин Дарко Савић као члан српског тима напада Олимпијске игре: Велика шанса за нас “мале”

Дејан Марић
Бањалучанин Дарко Савић као члан српског тима напада Олимпијске игре: Велика шанса за нас “мале”

БАЊАЛУКА - Бањалучки кајакаш Дарко Савић вјерује да ће му прелазак под српску заставу дати сјајну шансу не само да нападне визу за Олимпијске игре, него и медаљу на највећој смотри спорта у новој дисциплини екстремни кајак.

Савић је још 2013. године добио држављанство Србије и уврштавањем поменуте дисциплине у програм Игара у Паризу створени су услови да покуша да се на наредној највећој смотри спортиста нађе у дресу Србије и јурне на велики резултат.

Како сам каже, у каријери је прошао све, а сада се отворила нова прилика да се такмичи у новој, њему добро познатој дисциплини.

- Као Бањалучанин могу да кажем да је Врбас идеалан за тренинг, а сматрам да уз сарадњу са Кајакашким савезом Србије могу да помјерим сопствене границе. Надам се и сјајним резултатима. Годинама тренирам и дружим се са скоро свим репрезентативцима и за мене је Србија друга домовина. Знам како функционише српска кајакашка породица и веома се радујем што ћу сада бити дио тог тима. Можда управо и због тога осјећам да ми је мотивација на највишем нивоу - нагласио је Савић.

Бањалучки кајакаш није скривао одушевљење чињеницом да је екстремни кајак постао дио олимпијске породице.

- Један сам од искуснијих у овој дисциплини. Знајући колико Србија улаже и опредијељена је за олимпијском спорт, пројекат ме је привукао. Ово је “вин-вин” ситуација и за мене и за Кајакашки савез Србије. Екстремни кајак можда јесте олимпијска новина, али за мене је нека стара прича. Ријеч је о групном старту, карте се дијеле у првих десетак метара. Све је отворено, ово је велика шанса за нас, такорећи, мале - додао је Савић.

Предсједник савеза Мирко Нишовић задовољан је доласком Савића под окриље српског националног тима.

- Доласком Савића покушаћемо да направимо искорак у екстремном кајаку, који је нова дисциплина у Паризу 2024. године. Дарко је искусан такмичар, а има и жеље и воље да се опроба у новој дисциплини. Битан је и податак што је Савић из Републике Српске и некако је најнормалније да дође да весла за репрезентацију Србије, а ми ћемо му пружити подршку како би могао да напредује. Било би одлично када бисмо и у дивљим водама имали представнике на Олимпијским играма, први пут од нестанка бивше државе - јасан је Нишовић.

Јача конкуренција

Из Кајакашког савеза Србије су поручили и да ће долазак Дарка Савића под српску заставу помоћи развоју секције на дивљим водама тиме што ће појачати конкуренцију у тој секцији.

- То је само један од корака које је Кајакашки савез Србије предузео како би помогао развоју клубова. У сарадњи са Министарством омладине и спорта Србије, а преко пројекта Програм финансијске подршке спортским организацијама у отежаним економским условима услед пандемије, прошле и ове године и финансијски су помогнути клубови - навели су из КСС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана