Бакља кренула ка Пекингу

Срна
Foto: AП

ПЕКИНГ- Олимпијска бакља кренула је јутрос скраћеном рутом ка мјесту паљења пламена у Пекингу на почетку Зимских олимпијских игара /ЗОИ/.

Међу првим носиоцима бакље на тродневном путу су кошаркашка звијезда Јао Минг и кинески војник Ки Фабао, рањен прије двије године у сукобима на граници са Индијом.

Олимпијска бакља која је стигла из Грчке у октобру, путоваће у такмичарске зоне, укључујући Жангђијаку у сусједној провинцији Хебеј прије него што заврши свој пут на церемонији отварања Игара у петак, 4. фебруара.

Данашња церемонија почела је када је замјеник кинеског премијера Хан Женг запалио бакљу са предмета у облику традиционалне посуде "зан" - Женг ју је потом предао осамдесетогодишњем Луо Жихуану, првом освајачу златне олимпијске медаље у брзом клизању за Кину.

Бакљу ће носити више од 1.000 људи.

Олимпијска бакља проћи ће крај познатих локација, попут Кинеског зида и Љетње палате и од оног који је прошла 2008. године за Љетње олимпијске игре у Пекингу.

Рута је скраћена због ковида 19 и само одабрани чланови јавности моћи ће да прате пролазак бакље. Слично ће бити и током олимпијских такмичења која ће се одржавати у "затвореном кругу" у којем ће бити само спортисти и чланови олимпијских тимова.

ЗОИ почињу у петак, 4. фебруара, а трају до 20. фебруара

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана