Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов подржао став Владимира Куваље: Апсурдна забрана пуштања химне

Душан Репија
Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов подржао став Владимира Куваље: Апсурдна забрана пуштања химне

БАЊАЛУКА - Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов поздравио је потез директора Свјетског аматерског првенства у бициклизму Владимир Куваље и осудио одлуку Свјетске антидопинг агенције (ЊАДА) према којој руски спортисти не могу наступати под заставом своје земље и чути химну у случају побједе.

Забрана је на снази од децембра прошле године, када је Суд за спортску арбитражу (ЦАС) одузео ингеренције Руској антидопинг агенцији (РУСАДА) због наводног системског допинга. Све од тада до октобра ове године руски спортисти нису могли да уживају у обиљежјима своје државе, али је то промијењено на Палама током свјетске смотре у аматерском бициклизму. Марина Летајева је први спортиста из највеће земље свијета који је имао част да на највишем степенику постоља чује националну химну, али се због тог чина Куваља и његова Асоцијација за спорт налазе под пријетњом суспензије.

- Апсолутно је недопустива ситуација која се развила у Свјетској антидопинг агенцији када се сматра нормалним наметање неоснованих забрана под измишљеним изговорима. Очигледно је да су таква рјешења апсурдна и тенденциозна. Поздрављамо Куваљин корак. Показао је храброст и здрав разум. Доживљавамо одлуку о пуштању руске химне као израз искрене љубави према Русији и нико га не смије забранити - наведено је за “Глас Српске” из Амбасаде Русије у БиХ.

Куваља је имао могућност да избјегне казну, али је остао при свом ставу.

- Ако неко постане свјетски шампион, мора да чује химну своје земље. Ускоро идем на састанак организатора 100 најбољих бициклистичких трка на свијету који ће бити одржан у Паризу. Замољен сам да дам своја објашњења током овог састанка. Људи из Међународне бициклистичке уније (УЦИ) су били љубазни, нису пријетили, само су упозоравали на забрану такмичења. Али ни ту не намјеравам да се извињавам, јер сам то урадио из својих увјерења. Сматрам да се дискриминација Русије врши на основу неспортских критеријума и сигуран сам да је немогуће генерализовати ствари на овај начин, немогуће је на овај начин третирати све спортисте из Русије - рекао је Куваља.

Од тренутка када је јасно и гласно рекао да је свјесно прекршио правило назвавши га селективном правдом добио је на стотине порука подршке из највеће земље свијета.

- Не могу да избројим поруке на друштвеним мрежама, а број интервјуа за тамошње медије је сваки дан већи. Јављају ми се обични људи, али и спортисти, говоре да сам херој... Хвала им на лијепим ријечима, али не сматрам себе херојем. Једноставно, поступио сам како сам осјетио у том тренутку. На својој кожи најбоље смо осјетили шта значи површно гледање на ствари и генерализовање. То је једна од најгорих ствари, нарочито када причамо о спорту - закључио је Куваља.

Подршка и ван Русије

Куваља је истакао да је добио подршку од спортиста и спортских радника који нису из Русије.

- Боравио сам на завршници Свјетског првенства у боксу у Београду, а тада се већ “закувало” око овог питања. Готово сви неутрални са којима сам причао подржавају моју одлуку. Као бивши спортиста знам да нема ништа љепше него када чујете химну своје земље прије или након такмичења уколико сте освојили злато. Онима који се придржавају правила то нико не би смио да ускрати. Наравно, зна се шта слиједи за оне који су прекршили антидопинг правила - рекао је Куваља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана