Александар Саша Јаковљевић о великом броју повријеђених спортиста из Бањалуке

Милан Зубовић
Александар Саша Јаковљевић о великом броју повријеђених спортиста из Бањалуке

БАЊАЛУКА - Велики број спортиста из Бањалуке који су се у посљедње вријеме теже или лакше повриједили забринуо је љекаре и физиотерапеуте, који сматрају да је то посљедица нестручног рада на тренинзима.

Међу онима који су то први примијетили је угледни љекар Александар Саша Јаковљевић, који је истакао да има мало екипа са добрим кондиционим тренерима те да њих мора бити много више, односно да буду едукованији, јер само на тај начин могу превентивно утицати на повреду.

- Постоји много ствари које могу и морају бити превентивно урађене да би биле избјегнуте повреде играча. Када дође до повреде тада је већ касно и сви су на губитку. Када дође нови играч у клуб нормалан процес је да прво буде тестиран и према садашњим стандардима најбољу провјеру представљају ергоспирометријска тестирања са одређивањем неких параметара крви који дају оптерећење и трошење енергије, то јест лактата и глукозе. По томе можете да видите са каквим материјалом располажете, односно колико тај играч може да пружи. Након тога кључна ствар је кондициони тренинг. Кондициони тренер мора бити у контакту са екипом и главним тренером те медицинским дијелом стручног штаба па да на основу тога прилагоди тренинг и на тај начин спријечи повреде - започео је причу Јаковљевић.

Нагласио је да највише страдају мишићи и тетиве, што због нестручног рада, што због различитих подлога на којима се тренира.

- Осим тога повреде могу узроковати високе температуре ваздуха, велики број утакмица, као и спремност самог играча. Свједоци смо повреда у ФК Борац. Три до пет одсто повреда на 25 играча је у реду, али више од тога није и ту неки проблем мора да постоји па треба открити узрок. Не говорим о контактним повредама које се огледају у скочним зглобовима или ударцима и њих не можемо спријечити, али на неке друге можемо да утичемо - рекао је Јаковљевић.

Према његовом мишљењу са онима којима је то струка слабо се консултују, јер многи не знају шта да траже.

- Нисмо сарађивали са РК Борац прошле сезоне када су имали невјероватан број повреда, док претпрошле није била ниједна. Немам амбиције да идем у Борац или било који други клуб, али не смије се десити да један врхунски клуб уложи велика средстава у неког играча и да му се деси седам-осам повреда. Више повреда исте врсте је аларм да буде испитано шта је проблем. То је једноставно нешто на шта би струка требало да да своје мишљење. Гријех је да се у Бањалуци не консултују са стручним људима. Жао ми је Борца, не због моје амбиције које немам према њима, већ због самих играча, тренера и навијача - рекао је Јаковљевић.

Према његовим ријечима врло битан сегмент је опоравак сваког играча, као и исхрана те суплементација.

- Контролу крви радимо по одређеним параметрима, као што је креатин киназа, да видимо колики је замор мишића. Поред тога врло битан сегмент је опоравак. Све мора да буде планирано, од масаже, до исхране и одмора, а једна од бољих ствари је пресотерапија, односно лимфна дренажа - додао је Јаковљевић.

Признао је да није у најбољим односима са појединим спортским радницима.

- Мене неки не воле, јер им у лице кажем све што мислим. Хтио бих да Бањалука буде центар, одакле ће се ширити знање по клубовима. Имамо резултате до једног нивоа и даље не можемо, јер људи не желе да се едукују. Сујета је главни проблем и кочница напретка - закључио је Јаковљевић.

Лакташи позитиван примјер

Јаковљевић је навео конкретан примјер доброг рада у једном клубу.

- ФК Лакташи су прошле сезоне одиграли 42 утакмице у БиХ, највише од свих екипа, а Зрињски и Борац су имали по једну мање. Лакташи су у том периоду имали само једну повреду. Како то? Тако што је иза њих кондициони тренер Немања Злојутро и физиотерапеут Синиша Ћебић - рекао је Јаковљевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана