Александар Дакић, предсједник ОК Борац: Резултати су наша лична карта

Душан Репија
Александар Дакић, предсједник ОК Борац: Резултати су наша лична карта

БАЊАЛУКА - Бити спортиста и спортски радник у условно речено мањим спортовима, каквим се код нас сматра одбојка, није нимало лако. Ипак, ако имате челичну вољу и жељу, као и визију како би једна организација требало да функционише, резултати ће доћи.

Један од свијетлих примјера у посљедњих неколико година је Одбојкашки клуб Борац са предсједником Александром Дакићем на челу. Никада Бањалука није била позната као град одбојке. Предност су кроз историју имали рукомет, фудбал, бокс, кошарка, не нужно тим редом, али сигурно су били много популарнији. Ипак, Дакић се са својим тимом труди да мало промијени тај редослијед и да одбојка нађе своје мјесто пуд сунцем у граду на Врбасу. Тихо, понекад и претихо и предалеко од свјетлости рефлектора кују планове и труде се колико знају и умију да позиционирају овај џентлменски спорт.

- Нисмо од оних који се размећу ријечима и обећањима. Ви сте први којима ћемо испричати нашу причу. Знамо колико можемо и колико дајемо, а сигуран сам да има оних који то прате и који ће нам помоћи у намјери да одбојку лансирамо ка врху љествице - рекао је Дакић за “Глас Српске”.

Масовност и резултати су најбоља препорука, а мушка и женска селекција клуба то имају. Мушкарци ће предстојеће јесени први пут учествовати у европским такмичењима, а под сводовима дворане “Борик” премијерно ће бити одигран мушки клупски интернационални меч.

- Резултати су наша лична карта. С поносом могу рећи да смо посљедњих неколико година у самом врху одбојке у БиХ. У сезони 2021/22. остварили смо циљ, а то је пласман међу прве три екипе. Круна је дошла пласманом у Челенџ куп. Направили смо велики искорак у посљедње три, четири године, одбојка у Бањалуци се подигла на мало виши ниво, а уколико желимо да се подигнемо на још виши ниво, потребна нам је само мало већа финансијска подршка. Одбојка није толико скуп спорт, плате се комотно могу назвати стипендијама како у нашем клубу тако и у 90 одсто осталих у Српској и БиХ. Зато је потребно само мало више слуха како бисмо били још бољи - нагласио је Дакић.

Признаје да једва чека европске окршаје. “Црвено-плави” ће одмјерити снаге са Викингом или побједником Балканског купа. Ко год то буде, имаће више шансе од Норвежана да се домогне наредне рунде.

Када је у питању женски тим, то је можда још ефектнија прича. Дакић је као предсједник, али и тренер дјевојака за двије сезоне из Друге лиге Српске стигао до Премијер лиге, а његове изабранице заслужиле су све похвале за више него убједљиве партије.

- Прешли смо огроман пут за само три године. Порази могу стати на прсте једне руке. У великом стилу смо освојили титулу шампиона Српске, а сада нам предстоји да се добро покажемо у елити. Међутим, није било једноставно. Био је потребан велики труд и залагање свих наших чланова и играчица које су наступале без било какве надокнаде. Од идуће сезоне све наше селекције наступиће у млађим категоријама, што изискује огромне трошкове. Ипак, немамо намјеру да одустанемо јер нам то не дозвољава 200 наших чланова који се буде и лијежу са одбојком. Наше, а првенствено моје, је да им обезбиједимо минималне услове, па вјерујем да ћемо успјети у томе иако је ситуација компликована - нагласио је Дакић.

Функција коју обавља је врло звучна, а у исто вријеме одговорна, стресна и тешка. Ипак, фотеља је далеко од удобне, чак се може рећи да је најчешће празна због свих обавеза које има.

- Сигуран сам да радим многе ствари које не ради било који други предсједник клуба, али ништа ми није тешко јер волим овај клуб и овај град. Организација и функционисање клуба, тражење спонзора, организације утакмица за све категорије, административни послови, уговори са играчима и тренерима... Водим женску екипу и помажем на тренинзима мушке, за све успјехе које постижемо могу да кажем велико хвала свима у нашој великој породици - закључио је Дакић.

Без тешких ријечи

Пријатељски однос са свима који су дио клуба се подразумијева, а и они који желе да га напусте имају подршку.

- С поносом кажем да смо један од ријетких клубова с којим ниједан играч ни играчица нису имали никакав проблем. Свјесни да им у финансијском смислу не можемо пружити оно што могу неки други, нарочито у иностранству, помогнемо и онима који сматрају да ће одласком у другу средину имати оно што код нас немају. Финансије можда хоће, али пажњу, љубав и јединство врло тешко - рекао је Дакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана