Акција спортске редакције “Гласа Српске” и клубова за помоћ школи “Петар Кочић” у Ситници: Лопте измамиле осмијехе основаца

Милан Зубовић
Акција спортске редакције “Гласа Српске” и клубова за помоћ школи “Петар Кочић” у Ситници: Лопте измамиле осмијехе основаца

СИТНИЦА - Тишину у сали Основне школе “Петар Кочић” у Ситници прекинула је дјечија граја након што су им на поклон стигле лопте, као дио акције коју је организовала спортска редакција “Гласа Српске”, у сарадњи са бањалучким клубовима и Одбојкашким савезом Републике Српске.

Ученици су се много обрадовали поклону, јер сада на располагању имају 20 лопти за потребе физичког васпитања. Дјеца нису могла да сакрију радост па су се растрчала салом и почела да шутирају на гол, односно, кош те да се додају између себе. Срећа због мале донације била је јасно видљива, јер малишани, али и они мало старији, до сада нису имали превише прилика да уче основне кошаркашке, фудбалске, одбојкашке и рукометне кораке. Због недостатка лопти били су базирани на атлетику и гимнастику које баш и нису превише вољели, али ће сада са много више радости долазити на часове физичког.

Идеја је потекла од професорице физичког и здравственог образовања у овој школи Ане Ђумић Костадиновић, која се обратила спортској редакцији “Гласа Српске”, а њени чланови су од својих пријатеља добили по пет лопти за кошарку, фудбал, одбојку и мини-рукомет. Акцији су се одмах одазвали предсједник КК Борац Милан Ђајић, директор ФК Борац Дејан Лукендић, предсједник ОС РС Милутин Поповић и директор ЖРК Борац Дарко Савић.

- Искрено, већ неко вријеме покушавам доћи до лопти, јер сама школа због недостатка средстава није била у могућности да их набави. Међутим, ова сарадња је дошла спонтано кроз разговор са пријатељима. Сама идеја је дошла до чланова спортске редакције “Гласа Српске”, који су акцију преузели на себе те преко добрих људи из клубова и савеза успјели да је реализују. Захваљујем свима који су учествовали, јер ће од часова физичког и здравственог васпитања бити много квалитетнији и забавнији - истакла је Ђумић Костадиновић.

Директорица школе Зорана Ћулум нагласила је да школу похађа 54 ученика те да су ријешили горуће проблеме попут гријања, али да за неке друге ствари једноставно нису имали средстава.

- Хвала наставници Ани која је покренула акцију, као и донаторима који су препознали наш проблем и изашли нам у сусрет. Донација нам много значи, јер ће часови бити садржајнији и јасно је да дјеца из наше школе највише воле часове физичког, што смо и видјели када су добили лопте. Дјеца су одушевљена и ово је једна лијепа прича те вјерујем да ће их бити још неколико у наредном периоду да бисмо нашим ученицима обезбиједили још боље услове - изјавила је Ћулумова.

Својим несебичним залагањем директор ЖРК Борац Дарко Савић одавно помаже свим клубовима из Републике Српске, а лопте и мајице поклањао је клубовима из ФБиХ. До сада је подијелио више од 1.750 лопти, а бројне су завршиле и у школама. На позив из “Гласа Српске”, као и обично, одмах је потврдно одговорио.

- Сви се ми сјетимо свог дјетињства и другара из основне школе са којима смо играли рукомет, фудбал, кошарку, одбојку... тако да ми је сада драго што ће дјеца из ове школе имати много садржајније часове физичког васпитања - рекао је Савић.

Уредник спортске редакције “Гласа” Душан Репија увјерио се да дјеца много воле спорт, нарочито фудбал.

- Драго ми што смо били у прилици да овим скромним поклоном помогнемо основцима па да и часови физичког буду занимљивији. Било би лијепо када би неко од њих постао врхунски спортиста, па да једног дана “Глас” пише о њиховим успјесима - рекао је Репија.

Јованче

Међу ученицима школе је Јован Гајић, који је прије пет, шест година постао познат у региону, јер је покрај пута у Ситници продавао малине да би скупио новац за књиге. Јованче је врло брзо постао хит прича, медији су нашироко писали о њему и његовој породици, за коју су скупили средстава и помогли у обнови куће.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана