3000 километара и 90 минута за историју – Јуниори Борца отпутовали у Израел!

Mondo
Foto: Mondo

Борчеви јуниори кренули на далек пут у Израел гдје ће први пут у историји наступати у Омладинској Лиги шампиона.

Када је жријеб УЕФА Омладинске Лиге шампиона 31. августа спојио Борац и Ашдод било је разлога из за задовољство, али и за бригу.

Црвено-плави су избјегли екипе попут Галатасараја и Панатинаикоса, али су с друге стране извукли врло квалитетну екипу Ашдода, актуелног шампиона јуниорског Израела, те заказали дуг пут од преко 3.000 километара.

 Било како било, јуниори Борца исписаће историју премијерним наступом у Омладинској Лиги шампиона у сриједу 14. септембра од 18 часова, а прве од око 3.000 километара црвено-плави већ газе, пошто су у понедјељак у раним јутарњим часовима кренули на пут ка Израелу.

Експедиција Борца око 13.30 часова у добром расположењу кренула је ка Загребу, одакле у понедјељак увече лети ка Истанбулу, а затим ће новим летом ка Тел Авиву.

Коначна дестинација, град Ашдод у којем ће играти против истоименог домаћина, налази се нешто више од 30 километара јужно од Тел Авива према појасу Газе, а позиција на обали Медитерана одредила му је улогу највеће израелске луке, којом се прометује око 60 одсто робе која се увози у земљу.

Прво насеље на подручју Ашдода постојала су у 17. вијеку прије нове ере, то је један од пет филистејских градова који су постојали у 13. п.н.е. али савремени Ашдод изграђен је 1956. године и од тада је број становника растао из деценије у деценију до садашњих 230.000 становника.

Ашдод је изграђен плански на обали Медитерана и подијељен је на 17 уређених квартова од по 10-15.000 становника, а фудбалски клуб Ашдод и стадион "Јуд-Алеф", на којем ће у сриједу играти млади Борчеви фудбалери налази се у кварту 1, практично на сјеверу града.

Ту ће фудбалери Борца покушати да у свом премијерном наступу у Омладинској Лиги шампиона остваре добар резултат пред реванш у Бањалуци, на којем ће се одлучити путник у наредно коло на дуел против побједника двомеча између мађарске Будимпеште и Јелгаве из Летоније.

Тренер јуниорца Борца Зоран Драгишић подсјетио је да је Ашдод шампион јуниорске лиге Израела, о чијој квалитети говори и побједа омладинаца Макабија Хаифе против Бенфике прије неколико дана, као и да има нешто старију екипу, што зан да буде значајно у омладинском фудбалу.

Јуниорска екипа Борца прошле сезоне освојила је титулу шампиона БИХ, али је током љета доживјела бројне промјене, тако да је у садашњој екипи тек неколико играча из те шампионске генерације.

Неколицина играча је напустила клуб или су позајмљени попут Луке Дамјановића, Давида Вуковића и Филипа Рачића, Боре Ерића, док Енвер Кулашин, Дејан Попара и Иван Гргић немају право наступа у Омладинској Лиги шампиона, с обзиром да су мање од двије године у Борцу.

Екипа Борца је у међувремену подмлађена и за разлику од нешто старијег противника из Израела гро екипе чине момци рођени 2005. године, али упркос томе црвено-плави овог љета показују да имају изузетан потенцијал.

Осим три везане побједе на старту првенства БИХ, јуниори Борца су то доказали и освајањем врло квалитетног турнира "Фоотбалл фриендс" у Фочи, на којем су рушили редом београдску Црвену звезду, Сутјеску из Фоче и Академију Пандев.

Поготке за побједу 2:0 у финалу против екипе Академију Пандев у којој се налази велики број У19 репрезентативаца Сјеверне Македоније постигли су Филип Сарић и Сергеј Богданић, а Борчев дефанзивац Саво Шушић проглашен је за најбољег фудбалера турнира.

Управо Богданић и Шушић су пред полазак поручили да Борац има квалитетну екипу и да у Израел иду по позитиван резултат.

"За ово смо се спремали цијело љето, не видим разлог зашто не бисмо остварили добар резултат", била је њихова порука пред полазак у израелски Ашдод и 90 минута којим ће исписати историју!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана