Вечерас се по 22 пута бирају најбољи спортисти Републике Српске

Дарко Пашагић
Вечерас се по 22 пута бирају најбољи спортисти Републике Српске

Бањалука - На завршној церемонији у традиционалној акцији "Гласа Српске" Република Српска ће вечерас 22. пут добити најбоље спортисте.

Биће изабрано њих десет који су својим резултатима обиљежили 2013. годину, а манифестација по традицији одржава се у Банском двору са почетком од 20.10 часова уз директан пренос на Радио-телевизији Републике Српске.

Биће то 59. пут да "Глас Српске" организује манифестацију, која је једна од најстаријих на простору бивше Југославије, али и Балкана. Акција је утемељена још давне 1955. године, а овако дугом традицијом се мало који дневни лист, али и спортска асоцијација може да похвали.

Ове године на адресу "Гласа Српске" стигла су 22 приједлога струковних савеза, а само њих десет имаће част да вечерас постане дио спортске историје Републике Српске и нађе се на листи најбољих спортиста за 2013. годину.

Најбољи спортиста за 2012. годину била је пливачица бањалучког Олимпа Ивана Нинковић, која је на Олимпијским играма у Лондону заузела 41. мјесто на 100 метара прсно, а на Европском првенству у Мађарској заузела је 12. позицију на дупло краћој стази. На шампионату Европе у кратким базенима у Француској на 50 метара прсно била је десета.

- Било је за мене незаборавно вече и увијек ћу се сјећати 18. децембра 2012. године када сам изабрана за најбољег спортисту Републике Српске. Те вечери сам проглашењем за најбољу међу најбољима "наплатила" све сате проведене у базену, сва одрицања и све напоре откако сам се почела бавити пливањем. Свом насљеднику желим све најбоље у приватном и спортском животу, да и у будућности биљежи још боље резултате, али и да са поносом носи титулу најбољег спортисте Републике Српске - нагласила је Ивана Нинковић.

У првих 37. избора бирани су најбољи спортисти Босанске Крајине, а част да буде први побједник припала је гимнастичару Мирку Петричевићу.

- Свих ових година "Глас Српске" је на веома високом нивоу организовао завршну манифестацију и не сумњам да ће тако бити и овог пута. Зато свим спортистима који се нађу на листи најбољих за 2013. годину желим још успјешније резултате у наставку каријере - истакао је Мирко Петричевић.

У избору за 1992. годину за првог најбољег спортисту Републике Српске изабран је каратиста Мирољуб Кременовић.

- Увијек се радо присјећам тренутка када сам изабран за најбољег спортисту. Сама помисао на то вече изазива и дан-данас у мени велике емоције. Пресрећан сам што сам имао част да будем први најбољи спортиста, али и због тога што спорт Републике Српске из године у годину биљежи све боље резултате - истакао је Кременовић.

Организатор манифестације "Глас Српске" и ове године додијелиће још неколико признања. Биће уручена повеља за изузетан спортски подухват године, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, плакете за изузетан допринос у афирмацији и унапређењу спорта, плакете за амбасадор спорта Републике Српске, плакета "Гласа Српске" постхумно, плакета за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Републике Србије и Републике Српске у области спорта, плакета за изузетне резултате у спорту за инвалиде.

Биће додијељена и награда најбољем спортском новинару у 2013. "Златно перо - Лимун Папић". Стручни жири у којем су Дарко Грабовац ("Глас Српске"), Горан Караћ ("Независне новине") и Немања Бабић (РТРС) одредили су најистакнутије међу припадницима седме силе.

Забавни програм

У забавном дијелу програма присутне ће забављати Камерни театар "Белканто" из Бањалуке и Српско пјевачко друштво "Јединство" из Бањалуке. Водитељи програма биће новинари РТРС-а Звјездана Милаковић и Дарко Савић.

Жири

Посљедњу сједницу стручни жири имаће пред сам почетак завршне церемоније и на њој ће бити донесена о коначном пласману десет најбољих спортиста Републике Српске за 2013. годину. У стручном жирију су поред предсједника Саве Милошевића, још прослављена југословенска кошаркашица Слађана Голић, виши стручни сарадник у Министарству породице, омладине и спорта у Влади Републике Српске Ненад Рађевић, уредник спортске редакције РТРС-а Немања Бабић и уредник спортске редакције "Гласа Српске" Дарко Грабовац.

Покровитељ

Медијски покровитељ 59. избора десет најбољих спортиста у организацији "Гласа Српске" биће Радио-телевизија Републике Српске, која ће од 20.10 часова директно преносити свечаност из Банског двора. РТРС ће као и ранијих година додијелити признање за најбоље организован спортску манифестацију на територији Републике Српске у 2013. години.

Пријеми

За госте манифестације, прослављена имена српског спорта из Србије, предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић уприличиће пријем у административном центру Владе РС са почетком у 16 часова.

Такође по традицији десет најбољих спортиста биће гости организатора манифестације. Тако ће бити и овог пута. Тачно у 12 часова директор "Гласа Српске" Борис Дмитрашиновић уприличиће пријем за добитнике награда, а послије тога планиран је и свечани ручак.

Саво Милошевић, предсједник Стручног жирија: Увијек уз акцију "Гласа Српске"

Фудбалска легенда са обје стране Дрине, директор свих фудбалских репрезентација Србије Саво Милошевић предсједавао је овогодишњим Стручним жиријем Избора десет најбољих спортиста Републике Српске, који организује "Глас Српске".

- Изузетна ми је част што сам на челу жирија. Нисам имао дилему ни секунде када ме је "Глас Српске" позвао да председавам жиријем. Спортски новинари из Бањалуке свесрдно се труде да ова манифестација сваке године буде на високом нивоу и да се у срцу Републике Српске окупи много звезда из спорта са ових простора. Ово је и мој допринос шест деценија старој манифестацији "Гласа Српске" - рекао је Милошевић.

Он ће и данас предсједавати посљедњом сједницом жирија на којој ће дефинитивно бити одлучено који ће од укупно десет спортиста понијети титулу најбољег.

- Нисам био у прилици да присуствујем седницама жирија, али сам активно учествовао у раду и детаљно разматрао резултате кандидата. Морам да поновим оно што је опште познато да нам није било лако извредновати сва остварења. Међутим, у свему се има најбољи, па ћемо данас да одлучимо ко ће то да буде у овој конкуренцији. У неким случајевима нијансе су одлучивале - истакао је фудбалска легенда.

Милошевић је данас директор свих фудбалских репрезентација Србије и највећа повезница између родне му Републике Српске и Србије, којој свим својим бићем припада.

- Доћи ће А репрезентација Србије у Републику Српску, али су мој тренутни приоритет деца, генерације које долазе... Зато заједно са Фудбалским савезом Републике Српске радимо на заједничким окупљањима млађих репрезентативних селекција. То је наша фудбалска будућност и перспектива - изјавио је Милошевић.

Промоција талената

И ове године у склопу манифестације "Гласа Српске" Избор десет најбољих спортиста 12. годину за редом Министарство породице, омладине и спорта Републике Српске уручиће награде најперспективнијим спортистима за 2013. годину.

Ове награде додјељују се 12. годину заредом и биће уручене прије проглашења десет најбољих спортиста Републике Српске на вечерашњој церемонији у Банском двору.

- Током претходних 11 година подијелили смо доста награда и вјерујем да никада нисмо погријешили, када су у питању наши млади спортисти. Увијек су признања одлазила у праве руке и убијеђен сам да ће тако бити и овог пута - изјавио је виши стручни сарадник у министарству за породицу, омладину и спорт Републике Српске Ненад Рађевић.

По његовим ријечима ништа се није мијењало у односу на прошлу годину.

- И овог пута наградићемо десет перспективних спортиста, али и двоје њих, мушко и женско, у категорији лица са инвалидитетом. Приједлози свих савеза су стигли и могу да кажем да је комисија која је одлучивала о награђенима имала пуне руке посла. На крају смо пажљиво извагали све приједлоге и вјерујем да ће добитницима признања ово бити велики подстрек у наставку каријере - додао је Рађевић.

Прошле године најперспективнијим спортистима проглашени су Вера Остојић (одбојка), Александра Самарџић (џудо), Магдалена Ђурић (теквондо), Сара Јаћимовић (шах), Јелена Гајић (атлетика), Сандро Полетан (кик-бокс), Николина Јовић (тенис), Невен Црногаћа (рукомет), Татјана Ђекановић (стрељаштво) и Горан Кошарац (смучање). Најперспективнији спортисти у категорији лица са инвалидитетом били су Биљана Недић (кошарка у колицима) и Александар Цвијановић (сједећа одбојка).

Почело са Петричевићем

 

Босанска Крајина

 

1955. Мирко Петричевић, гимнастичар

1956. Перо Поповић, мотоциклиста

1957. Мирослав Никић, гимнастичар

1958. Јеролим Караџа, рукометаш

1959. Јеролим Караџа, рукометаш

1960. Јеролим Караџа, рукометаш

1961. Јеролим Караџа, рукометаш

1962. Енвер Букић, шахиста

1963. Златко Есаповић, атлетичар

1964. Танасије Куваља, бициклиста

1965. Исхак Салама, кајакаш

1966. Виктор Купљеник, падобранац

1967. Енвер Букић, шахиста

1968. Јеролим Караџа, рукометаш

1969. Милорад Каралић, рукометаш

1970. Абас Арсланагић, рукометаш

1971. Златан Ибрахимбеговић, кајакаш

1972. Небојша Поповић, рукометаш

1973. Маријан Бенеш, боксер

1974. Милан Вукић, шахиста

1975. Здравко Рађеновић, рукометаш

1976. Абид Ковачевић, фудбалер

1977. Здравко Рађеновић, рукометаш

1978. Драгомир Вујковић, боксер

1979. Билко Качар, атлетичар

1980. Мерсада Бећирспахић, кошаркашица

1981. Јовица Елезовић, рукометаш

1982. Ермин Велић, рукометаш

1983. Антон Јосиповић, боксер

1984. Антон Јосиповић, боксер

1985. Златан Арнаутовић, рукометаш

1986. Златко Сарачевић, рукометаш

1987. Изток Пуц, рукометаш

1988. Слађана Голић, кошаркашица

1989. Кемал Арнаутовић, кајакаш

1990. Драшко Божић, спортски пилот

1991. Горан Ступар, рукометаш

 

Република Српска

1992. Мирољуб Кременовић, каратиста

1993. Санда Вуковић, кошаркашица

1994. Драгиша Вулетић, каратиста

1995. Вања Мандић, самбисткиња

1996. Милош Плећаш, кик-боксер

1997. Синиша Гатарић, каратиста

1998. Зоран Кукић, кошаркаш

1999. Слађана Голић, кошаркашица

2000. Далибор Благојевић, каратиста

2001. Борис Јеличић, каратиста

2002. Драженко Нинић, кик-боксер

2003. Драженко Нинић, кик-боксер

2004. Ђорђе Паштар, куглаш

2005. Горан Пашић, кануиста

2006. Лусија Кимани, атлетичарка

2007. Дијана Васић, одбојкашица

2008. Митар Мрдић, џудиста

2009. Немања Билбија, фудбалер

2010. Драгица Драпић, каратисткиња

2011. Младен Плоскић, каратиста

2012. Ивана Нинковић, пливање

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана