Српска вечерас добија спортске јунаке VIDEO

Д. Репија, Д. Радујковић
Српска вечерас добија спортске јунаке VIDEO

Бањалука - Република Српска вечерас ће добити нове спортске јунаке на Избору десет најбољих спортиста године, који по 61. пут организује "Глас Српске" (20.10 часова, РТРС).

Дан по дан, мјесец по мјесец и дошли смо до новог избора на којем ће неко од кандидата наслиједити прошлогодишњег лауреата, кошаркаша Немању Гордића. Непосредно пред почетак манифестације, стручни жири којим предсједава прослављени одбојкаш Владимир Батез одржаће још једну сједницу, на којој ће донијети и најтежу одлуку. У претходних мјесец дана чланови жирија имали су много посла. На адресу "Гласа Српске" дошла су 23 приједлога струковних савеза, а сумирањем резултата, чланови жирија одредили су десет најбољих. Међутим, данас их чека најтежи посао, јер морају да поредају спортисте од првог до десетог мјеста, те избору најбољег од најбољих.

- Није фраза, али заиста имамо деликатан задатак. Урадили смо много посла до сада и мислим да нисмо погрешили, али тек сада нас чека оно најважније. Надам се да ћемо добро одлучити - рекао је Батез.

Златни одбојкаш са Олимпијских игара у Сиднеју 2000. године није имао дилему да ли да прихвати улогу предсједника.

- Част ми је да сам на челу овако битне манифестације, која се одржава од 1955. године. Баш као и људи на овим просторима, преживела је многе тешке тренутке и одржала се свих ових година - рекао је Батез.

Кандидовани спортисти за ову годину су:

1. Горан Дојчиновић (Ауто-мото клуб Професионал Бањалука) ове године постао је шампион РС и БиХ на кружним и брдским стазама. Постао је први освајач Дијамантске кациге у историји БиХ (три златне кациге заредом).

2. Синиша Петковић (Стрељачки клуб Геофон Теслић) био је шампион Српске у гађању ваздушним пиштољем, а освојио је прво мјесто у финалу Купа БиХ. Поред тога водећи је стријелац Премијер лиге БиХ, а био је други на првенству БиХ у гађању малокалибарским пиштољем.

3. Митар Мрдић (Џудо клуб Леотар Требиње) шести је на европској ранг-листи до 73 килограма. Поново је постао шампион РС и БиХ, а освојио је прво мјесто на Европском купу у Сарајеву и Балканском првенству у Софији до 81. Ни једном није изгубио у 2015. години.

4. Синиша Радоја (Фудбалски клуб Рудар Приједор) имао је веома успјешну годину пошто је са "рударима" освојио шампионат и Куп Републике Српске.

5. Тања Каришик (Смучарски клуб Романија Пале) освојила је прво мјесто у укупном пласману Балкан купа, а на Свјетском првенству у трчању била је друга у квалификацијама и постигла најбољи резултат у историји женског нордијског трачања у БиХ. Била је прва на првенству БиХ.

6. Алекса Црнчевић (Бициклистички клуб Самит Бањалука) је сениорски првак БиХ у друмском и брдском бициклизму, а првак БиХ је и у брдском маратону. Освојио је 35. мјесто на Европским олимпијским играма (EXOF) у Бакуу.

7. Ђорђе Томић (Боксерски клуб Радник из Бијељине) освајача је златне рукавице и учесник (EXOF) у Бакуу. Један је од три боксера који ће учествовати у Истанбулу на квалификацијама за ОИ.

8. Бранислав Марковић (Теквондо клуб Дервента) био је први на Отвореном Купу Словеније у Марибору и на првенству БиХ.

9. Саша Зимоњић (Одбојкашки клуб Младост из Брчког) поново је био шампион БиХ са својим клубом. Такође је освојио Куп БиХ и РС, а дошли су у осмину финала Челенџ купа.

10. Михајло Чепркало (Пливачки клуб "22. април" Бањалука) ове године је испливао двије Б олимпијске норме за Рио де Жанеиро, а био је 26. на сениорском првенству свијета у Казању и десети на свјетском јуниорском првенству у Сингапуру што је други резултат у Европи у категорији млађих јуниора.

11. Дарко Савић (Кајак-кану клуб Врбас из Бањалуке) освојеним петим мјестом на Европском првенству у Бањалуци постигао је најбољи резултат неког кајакаш из БиХ икада. На домаћим такмичењима је био неприкосновен, а био је запажен и на међународном такмичењима из свјетске серије.

12. Миљана Антонић (Стонотениски клуб Приједор) прва је на ранг-листи сениорки БиХ, а друга на појединачном првенству БиХ. Сребрна је била и у пару са Сањом Милојицом на појединачном првенству, а прва на другом топ 8 турниру.

13. Анђела Делић (Кошаркашки клуб плеј-оф из Сарајева) предводила је свој клуб до вицешампионке титуле у БиХ.

14. Ђорђе Паштар (Куглашки клуб Ревита из Бањалуке) појединачни је шампион Републике Српске по 17. пут. Са Козаром је освојио вицешампиопнску титулу у Купу РС и шампион у Купу БиХ. Био је учесник екипног Свјетског првенства са репрезентацијом БиХ, а заузима 37. мјесто на свјетској ранг-листи.

15. Стефан Јанковић (Рукометни клуб Борац м:тел из Бањалуке) трећу годином заредом освојио је дуплу круну у БиХ и такмичио се у СЕХА лиги, док је са репрезентацијом БиХ био ученик Свјетског првенства у Катару.

16. Наташа Видовић (Карате клуб Ипон из Прњавора) постала је свјетска првакиња на појединачном ЊКЦ првенству до 55 килограма. Освојила је сребро на Свјетском сениорском првенству до 55 и сребро на Свјетском екипном првенству. Била је најбоља на првенству РС за сениоре.

17. Милан Бабић (Кик-бокс клуб Тигар из Гацка) шампион је БиХ у лоу кику до 75 килограма и вицешампион Балкана у дисциплини К1 до 75. Сребрну медаљу освојио је у Модричи на турниру осам бораца региона у К1.

18. Драшко Вујковић (Ватерполо клуб Бањалука) као капитен предводио је свој клуб до титула у првенству и Купу Републике Српске.

19. Миро Васић (Сунце Дервента) освојио је сребро у пливању на специјалним олимпијским играма у Лос Анђелесу.

20. Момир Ашоња (Хендикеп из Источног Сарајева) шампион је РС и БиХ у конкуренцији слијепих и слабовидних особа и вицешампион са Хендикепом у екипној конкуренцији. Освојио је прво мјесто на турниру у Новом Саду.

21. Велезар Шурбат (РВИ Орао из Бијељине) био је други у Требињу на хендикеп фесту и први на Видовданском турниру у Бијељини. Такође, био је први на невесињској олимпијади и на митровданском турниру у Гацку. Шампион је РС.

22. Игор Игњатовић (ККИ Врбас из Бањалуке) освојио је злата на турнирима Пардубице у Чешкој, Погачников меморијал у Словенији, у Бихаћу и Тревизу. Био је најбољи са репрезентацијом БиХ на ЕП у Лисабону.

23. Душан Бабић (Атлетски клуб Бањалука) био је први на митингу у дворани на 1.500 метара у Братислави и такође у Бару, Загребу, Пријепољу и Ужицу. Оборио је дворанске рекорде БиХ и РС на 1500 метара.

Остале награде

Осим награда за десет најбољих спортиста Српске, биће додијељено још признања, а то су: повеља за изузетан спортски подухват године, плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта, три плакете за амбасадора спорта Српске, плакета за изузетне резултате у спорту за инвалиде, плакета за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Републике Српске и Србије у области спорта, те "Златно перо - Лимун Папић" најбољем спортском новинару.

Најбољи у 2014.

1. Немања Гордић (кошарка)

2. Драгица Драпић (карате)

3. Жана Новаковић (скијање)

4. Катарина Јокић (тенис)

5. Митар Мрдић (џудо)

6. Милијана Мијатовић (теквондо)

7. Младена Петрушић (атлетика)

8. Ивана Нинковић (пливање)

9. Верица Симић (одбојка)

10. Бранислав Обрадовић (рукомет)

Чубриловић

Предсједник Организационог одбора ове године је предсједник скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, а Радио-телевизија Републике Српске медијски покровитељ.

ЗАНИМЉИВОСТИ

У шест деценија дугој историји Избора десет најбољих спортиста постоји много куриозитета:

Избор, па брак

Једна од најзанимљивијих прича десила се 1987. године, када су се на манифестацији срели фудбалер Звонко Липовац и стријелац Свјетлана Ћорковић. Догодила се љубав на први поглед, па су сјајни спортисти неколико година касније стали на "луди камен"

Супружници на листи

Два пута заједно међу десет најбољих нашли су се кошаркашки брачни пар Санда и Драган Вуковић. Драган је 1991. године био четврти, Санда девета. Двије године касније Драган је био на шестом мјесту, а Санда добила прву награду

Караџа и Голићева

Слика: сладјана голиц

Некадашњи Рукометаш Борца Јеролим Караџа међу најбољих десет био је рекордних десет пута. На самом врху био је пет пута. Кошаркашица Слађана Голић рекордер је када је о дамама ријеч, јер је на лист била девет пута, а два пута отишла је до самог краја.

Отац и кћерка на листама

Слика: виктор купљеник

Прослављени падобранац Виктор Купљеник био је најбољи спортиста 1966. године, а још четири пута био на листи, да би његовим стопама кренула и кћерка Диана, која је 1989. године заузела десето мјесто.

На листи 349 спортиста

Када се сабере свих 60 избора, укупно се на листи појавило 349 спортиста, а само њих шест било је и међу најбољима у изборима Босанске Крајине (до 1991. године), али и Републике Српске (од 1991. године до данас).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана