ПРЕДСТАВЉАМО: Момир Ашоња, приједлог Шаховског савеза инвалида: Најбољи амбасадор шаха у Српској

И. Д.
ПРЕДСТАВЉАМО: Момир Ашоња, приједлог Шаховског савеза инвалида: Најбољи амбасадор шаха у Српској

Источно Сарајево - Члан Шаховског клуба инвалида Хендикеп и дугогодишњи активиста и радник у овом спорту Момир Ашоња предложен је од Шаховског савеза инвалида за најбољег спортисту Републике Српске.

Ова година као и претходне била је веома динамична и богата за истакнутог шахисту и активисту који је организатор низа турнира. Ашоња је изабран за селектора репрезентације Републике Српске и има велике амбиције у вези с тим.

- Учествовали смо на Балканском првенству у Врњачкој Бањи и одмјерили смо снаге са Србијом у пријатељским дуелима у Новом Саду, а четири дана раније смо их угостили у Фочи. Планирамо да проширимо сарадњу и са осталим земљама из региона и да се што чешће надмећемо. Наш циљ је одлазак на Параолимпијаду у Охриду наредне године и то би био велики успјех. Требаће нам одређена финансијска средства и надам се да ћемо добити подршку - рекао је Ашоња.

Овај 62-годишњи активиста прави је амбасадор шаха, јер организацијом низа турнира на најбољи начин промовише овај спорт. Својим радом и залагањем успио је да турнирски покрије цијелу сарајевско-романијску регију. Као најважнији догађај из ове године можемо истаћи његов сусрет са најбољим шахистом у историји са ових простора Љубомиром Љубојевићем.

- То је био велики и незабораван доживљај. Љубојевић живи у Шпанији и дошао је у Вишеград, што је била велика част. Без дилеме је најбољи велемајстор са простора бивше Југославије и била је привилегија срести се с њим. Одиграо је симултанку на 15 плоча, а морам да се похвалим да сам ремизирао с њим. Играли смо у прелијепом амбијенту Андрићграда и то је још један од разлога зашто ћу памтити тај сусрет - рекао је Ашоња.

Његов матични клуб Хендикеп је највише захваљујући њему достигао респектабилан ниво у организационом и квалитативном смислу.

Инвалиди као остали

Истакнути шахиста Момир Ашоња рекао је да инвалиди могу да буду једнако добри у шаху, али и у животу као остали људи.

- Можемо да будемо креативни и успјешни баш као и сваки други човјек. Није то случај само у шаху или неком другом спорту, већ у реалном животу. Друштво и локална заједница треба то да препознају, јер инвалиди без обзира на проблем могу бити корисни у свим доменима живота - рекао је Ашоња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана