ПРЕДСТАВЉАМО: Митар Мрдић, кандидат Џудо савеза Републике Српске: Доктор наука на татамију

Ратомир Мијановић
ПРЕДСТАВЉАМО: Митар Мрдић, кандидат Џудо савеза Републике Српске: Доктор наука на татамију

Требиње - Када се једног дана буде правила антологија спорта РС, трофејни требињски џудиста Митар Мрдић сасвим сигурно ће заузети запажено мјесто.

Већ годинама је у самом врху џудо спорта, како у РС тако и у БиХ. Иако је у овој календарској години имао озбиљних здравствених проблема, остварио је значајне резултате. Годину је почео освајањем титуле на сениорском првенству РС, а након тога услиједио је пораз у финалу првенства БиХ. А да невоља не долази сама, потврдила је инфективна мононуклеоза која га је одвојила од татамија на неколико мјесеци. Због ове болести пропустио је бројна такмичења, оно најзначајније, Европско првенство у руском Казању. Али, баш као у оној спортској максими која је идеја водиља бројних спортиста, а гласи "Подвиг правог борца је да прима ударце и побјеђује" и Митар је нашао снаге да се издигне. На првенству Балкана за сениоре освојио је титулу шампиона. У финалној борби против српског репрезентативца Бојана Дошена, требињски џудиста одбранио је титулу најбољег на Балкану. Ово је Мрдићева четврта узастопна златна медаља на првенству Балкана, а десета у његовој успјешној спортској каријери.

- Могу да кажем да је квалитет такмичара био на високом нивоу и да је ту било доста добрих бораца како из Србије тако из осталих балканских земаља. Кажем из Србије зато што сам финале радио са Дошеном, који је на два европска купа ове године освојио прва мјеста - рекао је Мрдић.

Цијела сезона била је посвећена овом такмичењу, а ни болест га није спријечила да уђе у праву такмичарску форму. И кроз борбе за улазак у финале, Мрдић је демонстрирао своју супериорност.

- Прије финала имао сам двије борбе и обје добио ипоном. Није било лако како изгледа, али најбитније да сам успио - рекао је Мрдић.

Ријеткост је да врхунски спортиста успије истовремено да се школује, а Митру је то пошло за руком. Иако има тек 32 године постао је доктор наука, што његовом успјеху даје нову димензију.

Ветеран на листи

Мрдићу је ово девети пут да је предложен од стране Џудо савеза за најбољег спортисту Српске, по чему је рекордер, а једном је понио и ласкаву титулу најбољег.

- Свакако да ми импонује да будем међу најбољим спортистима. Био сам најбољи, годинама у самом врху спорта Српске. Надам се да ће жири донијети најправеднију одлуку - рекао је Мрдић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана