ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ: Славиша Брењо, шаховски велемајстор из Невесиња: Живот посвећен фигурама

Н. Ђ.
ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ: Славиша Брењо, шаховски велемајстор из Невесиња: Живот посвећен фигурама

Невесиње - Шаховски велемајстор из Невесиња Славиша Брењо нашао се међу кандидатима за 59. Избор десет најбољих спортиста Републике Српске.

Прва је табла Шаховског клуба Пантери из Бијељине, познат и признат у земљама окружења, а и много шире.

- Са Бијељинцима, чије боје браним седам година, освојио сам треће мјесто у Првој лиги Републике Српске, на турниру у Теслићу, а претходно сам шест година био члан Славије из Источног Сарајева. У Србији, гдје сам регистрован већ 20 година, заузео сам шесто мјесто на изузетно јаком појединачном првенству државе у Врњачкој Бањи, наступам за београдску Ласту, а у Црној Гори за ШК Никшић - нагласио је Брењо.

Готово цијели свој живот овај 39-годишњак рођен у Сарајеву посветио је дрвеним фигурама у игри на 64 поља. Почео се дружити са њима као дјечак у ШК Сарајево, али је у посљедњим ратним дешавањима морао у Херцеговину.

- Жао ми је што шаховски спорт у Српској није јак, јер је то заиста био, како на сениорском, тако и омладинском нивоу 2000. године. Касније спајањем у Шаховску унију БиХ, у оквиру којег је још и федерални савез, многе ствари нису најбоље ријешене, уз мноштво нелогичности, те је у РС, изузимајући прволигашки ранг који има квалитет, све мање интересовање младих да се баве шахом. Изузимајући Боркија Предојевића и Далибора Стојановића у нашим приликама тешко се, без обзира на вриједност изборити за боље услове и пристојније новчане награде, а по том питању је ипак стање у Србији знатно боље - додао је Брењо.

Част

Брењо је помало изненађен што га је Шаховски савез предложио за традиционалну акцију "Гласа Српске".

- Не сматрам да сам ове године имао нека велика достигнућа, прије бих рекао да је требало да будем предложен 2009. године када сам стекао титулу велемајстора. Ипак, част је бити дио избора тако угледне куће као што је "Глас Српске". Сатисфакција је то за уложени труд, а примјер младима да крену шаховским путем - скроман је Брењо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана