ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ: Дарко Савић, кајакаш Врбаса из Бањалуке: Поново у свјетском врху

Данијел Радујковић
ПРЕДСТАВЉАМО КАНДИДАТЕ: Дарко Савић, кајакаш Врбаса из Бањалуке: Поново у свјетском врху

Бањалука - Прилику да се и четврти пут нађе међу десет најбољих спортиста Републике Српске има кајакаш Врбаса из Бањалуке Дарко Савић који је и ове године кандидат Кајак- кану и рафтинг савеза Републике Српске.

Добрим резултатима ове сезоне Савић је заслужио да буде међу десет најбољих кајакаша свијета. Након што је прошле сезоне био осми, ове се нашао на десетом мјесту Свјетске кајакашке федерације са 292 бода у дисциплини "К-1" спуст. Био је учесник Свјетског првенства у италијанској Валентини гдје је заузео 20. мјесто у дисциплини "К-1" спуст. На финалу Свјетског купа у Бечу био је 14. у истој дисциплини. На Европском првенству на мирним водама у њемачком Брандебургу био је 21. у дисциплини "К-1" спринт на 1.000 метара и тако обезбиједио учешће на Европским олимпијским играма у Азербејџану 2015. године. Донио је бронзу из Љубљане у "К-1" спусту, злато из Вараждина у истој дисциплини, док је у аустријском Лоферу био 18. у спринту.

- Генерално, имао сам добру сезону. Изборио сам норму за Европске олимпијске игре што нико из БиХ није остварио. Јако сам поносан на то. Такође у Бечу сам ушао у финале трке у Свјетском купу. Била је врло јака конкуренција, али сам успио да се изборим са њом и јако ми је драго због тога. То је иначе нова стаза гдје ће се наредне године одржати Свјетско првенство и овај резултат је био добра увертира у то. У Словенији сам такође био добар трећи. Пошто је то било прво такмичење и дошло је много кајакаша - казао је Савић.

Као и претходних година доминирао је на тркама у БиХ гдје је славио на свих седам отворених првенстава од којих су се три возила у Бањалуци и четири у Бихаћу. На међународном спусту у Новом граду такође је био најбољи. Идуће сезоне га очекују велики изазови, јер ће поред Европских ОИ наступати и на Свјетском првенство у Бечу и Европском у Бањалуци.

- Сљедећа година је од великог значаја за мене. Биће доста великих такмичења и потрудићу се да остварим што боље резултате - додао је Савић.

Три пута међу десет

Дарко Савић је већ три пута био међу десет најбољих спортиста Републике Српске. Седми је био 2010, трећи 2012 и осми 2013. године.

- Много ми значи да сам опет кандидат савеза. Кајак је мањи спорт и мање је медијски пропраћен тако да је баш лијепо када на крају сезоне уђеш у десет најбољих спортиста. То је нека круна сезоне и волио бих и ове године бити тамо - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана