Мундијал Мексико 1970: Богиња у трајном власништву кариока

Глас Српске
Мундијал Мексико 1970: Богиња у трајном власништву кариока

СВЈЕТСКО првенство 1970. године у Мексику обиљежила је феноменална репрезентација Бразила која се практично прошетала до треће титуле тако да су "богињу Нику" добили у трајно власништво. Зато од 1974. шампион добија нови трофеј.

Селектор "кариока" Марио Лобо Загало постао је прва особа која је постала свјетски шампион као играч и као тренер, док ту екипу Бразила стручњаци сматрају за најбољи тим свих времена који је играо на мундијалима. Иако се легендарни Едсон Арантес дос Насцименто Пеле опростио од дреса националне селекције бивши саиграч Загалао успио је да га убиједи и врати у тим и он је заједно са Жаирзињом, Ривелињом, Карлосом Албертом и Жерсоном предводио екипу до титуле.

Жаирзињо се у финалном тријумфу над "азурима" уписао у стријелце, чиме је успио да постигне гол на сваком одиграном мечу на том СП. Посљедња акција "кариока" коју је голом завршио Карлос Алберто сматра се једном од најљепших у историји Мундијала јер је у њој учествовао скоро цијели бразилски тим. Актуелни шампион Енглеска испала је у четвртфиналу од Њемачке послије пенала, али су резултати "гордог Албиона" остали у сјенци хапшења Бобија Мура у Колумбији пред почетак СП због наводне крађе дијамантске огрлице у продавници, да би послије тога био пуштен.

Увод у Мундијал обиљежио је ратни сукоб. Наиме, Хондурас је у двомечу квалификација изгубио од комшијског Салвадора (1:0, 0:3) да би послије дошло до паљења аутомобила држављана Хондураса у Сан Салвадору као и насиља над емигрантима. Авијација Салвадора бомбардовала је аеродром престонице Хондураса Тегусигалпе, чиме је почео рат а повод је био фудбал. Пет дана рата било је довољно да живот изгуби око 3.000 људи, а седам дана послије потписивања примирја одиграна је мајсторица у којој је Салвадор послије продужетака славио са 3:2 и отишао на Мундијал. На шампионату свијета у Мексику по први пут су дозвољене измјене у току утакмице, а такође уведени су жути и црвени картони.

Учинак Југославије

Иако су били европски вицешампиони, "плави" по други пут заредом нису успјели да преброде квалификације. У групи су били испред Шпаније, али су их коштала два пораза од Белгијанаца који су заузели прво мјесто.

****************

Домаћин: Мексико (четвртфинале)

Шампион: Бразил (трећа титула)

Финале: Бразил - Италија 4:1 (Пеле 18, Жерсон 66, Жаирзињо 71, Карлос Алберто 86 - Бонисења 37)

Најбољи стријелац: Герд Милер (СР Њемачка) 10 голова

Укупно голова: 95 (просјечно 2,97)

Најефикаснија селекција: Бразил (19)

Гледаност: 1.603.975 (просјечно 50.124)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана