Мирољуб Кременовић први најбољи спортиста РС: Гранада за сва времена

Дарко Пашагић
Мирољуб Кременовић први најбољи спортиста РС: Гранада за сва времена

Бањалука - Каратиста Мирољуб Мики Кременовић имао је велику част да први понесе епитет најбољег спортисте Републике Српске ратне 1992. године.

Овај Бањалучанин је те године са репрезентацијом Југославије остварио запажене резултате на Свјетском првенству у шпанској Гранади. Заједно са друговима из репрезентације освојио је четврто мјесто у екипној конкуренцији, а исти успјех поновио је и у појединачној конкуренцији. Иако није успио да се са овог такмичења врати са одличјем и данас, 21. годину касније истиче да никада неће заборавити то такмичење, али ни ласкаво признање, које је добио као први најбољи спортиста Републике Српске.

- Била су то тешка ратна времена када се најмање мислило на спорт, када смо спортска борилишта мијењали одласком на ратиште, а спортску опрему пушкама. Сви су гледали да спасу живу главу и није било битно да ли си спортиста или не. Границу је било скоро немогуће прећи, али смо некако успјели да се авионом пребацимо до Београда, а потом отпутујемо у Шпанију. На том такмичењу наступао сам са помијешаним амбицијама. Са једне стране на струњачи сам радио оно што сам најбоље знао, а са друге размишљао сам о рату, својој држави, породици и пријатељима - присјећа се 1992. године Кременовић.

Многи његови пријатељи нису вјеровали да ће се вратити у Бањалуку и Крајину погођену ратним дешавањима, али он није имао дилему.

- Доста њих ме је чак и савјетовало да се не враћам док све не прође, али ниједног тренутка нисам размишљао о таквој опцији. Пресудио је патриотизам, јер нисам могао, али ни хтио да свој народ оставим на цједилу - истакао је Кременовић.

Церемонија свечаног проглашења првог најбољег спортисте Републике Српске одржана је 8. јануара 1993. године у тадашњем Дому културе (данашњи Бански двор).

- Велики успјех у шпанском граду 1992. гдје сам освојио два четврта мјеста на Свјетском карате првенству заувијек остају у памћењу као и титула најбољег спортисте тек рођене Републике Српске. На тај дан бићу поносан док сам жив, јер није мала ствар наћи се у том одабраном друштву, а поготово бити први. Искрено, за мене је још увијек невјероватно да је у том ратном хаосу настављена ова манифестација, која ће у понедјељак доживјети 59. издање. Она је сваке године на вишем нивоу, а сви који уђу међу десет најбољих за сва времена остају уписани у историји ових простора. Свима који добију ласкаво признање, остаје да га оправдају и ниједним гестом не укаљају част и повјерење које су добили - рекао је Кременовић.

1992. ГОДИНА

1. Мирољуб Кременовић                 каратиста

2. Драшко Божић                    спортски пилот

3. Младен Грујић                    скијаш

4. Горан Ђукић                                 фудбалер

5. Мехмедалија Мулабдић                рукометаш

6. Танасије Куваља                           аутомобилиста

7. Никола Бојић                                спортски пилот

8. Душица Стопајник                        кошаркашица

9. Драган Вуковић                            кошаркаш

10. Жељко Петровић                        атлетичар

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана