Избор десет најбољих спортиста РС, кандидати: Михајло Чепркало, пливач 22. априла: Све подређено Играма у Рију

Душан Репија
Избор десет најбољих спортиста РС, кандидати: Михајло Чепркало, пливач 22. априла: Све подређено Играма у Рију

Бањалука - Члан Академског пливачког клуба "22. април" Михајло Чепркало кандидат је Пливачког савеза за најбољег спортисту Републике Српске.

Иако је по годинама још увијек млађи јуниор (1999. годиште), Чепркало се ове године окушао у сениорској конкуренцији и показао какав је таленат. Наступио је на три велика такмичења и направио резултате каквим се само могао надати.

- Ово је најуспјешнија година у мојој каријери. Прво са наступио на Олимпијским играма младих (EYOF) у Тбилисију, гдје сам освојио два четврта мјеста на 400 и 1.500 метара. Мало ми је недостајало до подијума у обје трке, око пола секунде, али сам и без медаља успио да изборим двије Б Олимпијске норме. Затим сам наступио на свом првом сениорском Свјетском првенству у Казању, гдје сам за девет секунди поправио рекорд БиХ на 1.500 метара и као најмлађи такмичар освојио 26. мјесто. Тим резултатом сам потврдио Б норму и направио други најбољи резултат у Европи у свом годишту. Наступио сам и на Свјетском првенству за јуниоре, пливао секунду спорије од најбољег времена и завршио као десети, јер се неке ствари нису посложиле, али не могу да не будем незадовољан - рекао је Чепркало.

Пливањем се бави од пете године и за сада има више од 400 медаља са разних такмичења. Оборио је 44 рекорда БиХ, а у години на измаку посебно је напредовао у дисциплинама 400 и 1.500 метара слободно.

- Потребно је много одрицања како би неко постао врхунски пливач, али када сам у Казању упознао најбоље пливаче свијета и видио колико они тренирају то ми је дало додатну снагу и вољу. Усредсређен сам на припреме за идућу годину гдје ћу прво на Европском првенству у Лондону покушати да испуним А норму за Игре, а онда ако Бог да наступити и на такмичењу о којем сања сваки спортиста. Уколико и не испуним А норму, једини сам из БиХ који тренутно има Б норму, тако да ћу скоро сигурно наступити у Рију, јер свака земља добије позивницу за једног мушког и једног женског пливача - рекао је Чепркало.

Први пут на листи

Михајло Чепркало још није ни напунио 18 година, а већ је у конкуренцији за најбоље спортисту Српске.

- Стварно ми је велика част што сам кандидат испред Пливачког савеза РС. Када видим имена оних који су у богатој историји ове манифестације изабрани међу најбоље остаје ми само да пожелим да направим каријеру бар приближну њиховим  - рекао је Чепркало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана