Избор десет најбољих спортиста РС, кандидати: Дарко Савић, кајакаш Врбаса из Бањалуке: Запажен у Европи и свијету

Данијел Радујковић
Избор десет најбољих спортиста РС, кандидати: Дарко Савић, кајакаш Врбаса из Бањалуке: Запажен у Европи и свијету

Бањалука - Потпуна доминација на домаћим такмичењима и запажени резултати на међународној сцени били су довољан разлог да Кајак, кану и рафтинг савез Републике Српске шести пут заредом предложи члана Врбаса из Бањалуке Дарка Савића (24) као кандидата за Избор десет најбољих спортиста Српске.

Најбољи кајакаш РС и БиХ посебно се истакао на Европском првенству у Бањалуци када је у дисциплини К1 спринт освојио пето мјесто, што је најбољи резултат неког такмичара из БиХ икада, а само секунд га је дијелио од бронзане медаље. Запажен наступ имао је и на првенству свијета у Бечу, гдје је у истој дисциплини био 11, а био је учесник и првих Европских олимпијских игара у Бакуу. Тамо је у најјачој могућој конкуренцији био 21. и 19. на 1.000 и 5.000 метара спринт.

- Ово је за сада била најбоља сезона у историји кајак спорта БиХ, резултати су убједљиво најбољи. То потврђује финале на ЕП гдје сам био пети, а за мање од секунда изгубио сам медаљу. То је добар резултат за наш регион и БиХ поготово. Након тога сви такмичари су учествовали у Бихаћу на трци свјетске серије гдје сам дошао до медаље и показао да сам имао лош дан у БЛ. Европске игре су велико искуство, велика конкуренција, сви најјачи били су за разлику од неких других спортова. Што се тиче Свјетског првенства у финалу сам направио велику грешку већ на старту, а сви тренери сматрају да бих без те грешке освојио медаљу. Жао ми је, али идемо даље - истакао је Савић.

Након тога у октобру је дошао до трећег мјеста на маратону Свјетске серије у Верони, гдје је још једном показао квалитет. Сви ови резултати доста ће му значити пред почетак нове сезоне у којој га очекује наступ на Свјетском првенству у Бањалуци и квалификације за Олимпијске игре у Рио де Жанеиру, што је велики изазов за овог Бањалучанина.

- У Бањалуци дефинитивно идем по одличје. То ми је главни циљ уз квалификације за Олимпијске игре у Рију. Жестоко ћу се спремати за тај слалом и надам се да могу до Бразила - додао је Савић, који већ неко вријеме сарађује са Ред Булом и једини спортиста је из БиХ, који је посјетио њихов дијагностички центар у Аустрији.

Три пута међу десет

Дарко Савић до сада је пет пута био кандидат за најбољег спортисту Српске, а три пута је ушао међу десет одабраних.

- Значи ми доста нова кандидатура, пуно тренирам током године, добро ми дође да људи виде шта сам радио, јер кајак није довољно медијски испраћен. Сви моји пријатељи из кајака били су међу првима прије па ми је драго да ја настављам са тим резултатима. Драго ми је да пишем историју у свом спорту - рекао је Савић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана