“Глас Српске” већ 67 година бира најбоље спортисте: Од Петричевића до Кременовића

Дарко Пашагић
“Глас Српске” већ 67 година бира најбоље спортисте: Од Петричевића до Кременовића

БАЊАЛУКА - Традиционална акција “Гласа Српске” Избор десет најбољих спортиста сутра ће доживјети своје 67. издање и на њој ће бити изабране перјанице за 2021. годину.

Када је 1955. године започета ова акција у тадашњим “Крајишким новинама” нико није ни слутио да ће се већ 67 пута у смирај сваке године одржавати избор најбољих. Међутим, на срећу спорта, спортиста, али и “Гласа Српске”, визија коју је имала група ентузијаста на челу са Лимуном Папићем је заживјела и сигурно је да ће још дуго трајати.

За сва времена остало је уписано да је том првом Избору десет најбољих спортиста Босанске Крајине за најбољег проглашен гимнастичар Мирко Петричевић. Тада није било званичног проглашења, тако да је Петричевић листајући новине неколико дана касније сазнао да је најбољи, док му је пехар уручен неколико година касније. Манифестација је из године у годину расла, у њу се укључивало све више спортских организација и привредних субјеката. У првих 37 година бирано је десет најбољих спортиста Босанске Крајине, а онда се на простору бивше државе надвио црни ратни облак и пријетио да све уништи па тако и ову манифестацију. Међутим, те 1992. године донесена је одлука да се умјесто избора десет најбољих спортиста Босанске Крајине бирају најбољи у Републици Српској. Част да постане први најбољи у Српској припала је каратисти Мирољубу Кременовићу, који ће, као и Петричевић, за сва времена остати уписан као први најбољи. Од тада је прошло 29. избора, а посљедњи лауреат био је кошаркаш Игокее Далибор Илић.

Остаје да се види ко ће бити његов насљедник, односно 30. најбољи спортиста Републике Српске, а оно што је важније од свега је да је акција “Гласа Српске” успјела да се одржи чак 67. година и да ће на понос многих трајати још дуго, дуго.

Бански двор

Завршна манифестација Избора десет најбољих спортиста Републике Српске послије једногодишње паузе проузроковане вирусом корона враћа се у Бански двор. Број присутних због пандемије биће ограничен, а и ове године уз манифестацију “Гласа Српске” је Радио-телевизија Републике Српске, која ће од 20.10 директно преносити овај догађај.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана