Филип Адамовић најбољи спортиста Републике Српске ФОТО

Милан Зубовић фото: Ацо Чавић
Филип Адамовић најбољи спортиста Републике Српске ФОТО

Бањалука - Кошаркаш Филип Адамовић најбољи је спортиста Републике Српске за 2013. годину, одлучио је жири на посљедњој сједници одржаној непосредно пред почетак завршне церемоније Избора десет најбољих спортиста РС коју организује "Глас Српске".

Адамовић је наступао за Игокеу из Александровца са којом је прошле сезоне освојио шампионску титулу БиХ, чему је додао и трофеје у Купу БиХ и Купу Републике Српске. Ипак, један од највећих успјеха остварио је у Јадранској лиги када је његов, сада бивши клуб, направио прворазредно изненађење и освојио прво мјесто на крају лигашког дијела такмичења Јадранске лиге, што им је на крају донијело наступ у Еврокупу.

Послије добрих игара у клубу у којем је направио прве кошаркашке кораке Адамовић је одлучио да промијени средину и државу те је договорио сарадњу са шампионом Румуније екипом Асесофта из Плоештија.

- Заиста нисам очекивао да ћу бити најбољи спортиста Републике Српске и ово је потврда да се труд, тренинзи и године одрицања исплате. Када ме матични савез номиновао, надао сам се да ћу бити међу првих десет, а на врху то баш и нисам, и зато хвала свима који су ме изабрали. Увијек тежим да ми нова сезона буде боља од претходне, а ова награда ме обавезује да будем много бољи - изјавио је Адамовић.

Друго мјесто у 59. избору десет најбољих спортиста "Гласа Српске" заузела је каратисткиња Тамара Лозо, док је жири одлучио да треће мјесто припадне кик-боксеру Маринку Матичићу. Четврто мјесто заузела је пливачица и прошлогодишња најбоља спортисткиња Српске Ивана Нинковић, пета је атлетичарка Биљана Цвијановић, шести рукометаш Срђан Тривунџа, седми теквондоиста Љубомир Станчић, осми кајакаш Дарко Савић, девети Данијел Блажић који се бави џијуџицом док је посљедња на листи одбојкашица Александра Видовић.

Осим проглашења најбољих спортиста уручене су и три плакете за изузетан допринос у афирмацији и унапређењу спорта и њих су добили Озрен Ђурђевић, Горан Хаџић, Горан Теофиловић. Плакета за дугогодишњи допринос развоју спорта отишла је у руке Весе Арежине. Три плакете амбасадора спорта Републике Српске отишле су у руке Мијата Гаћиновића, Огњена Ожеговића и Огњена Кузмића. Плакету за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Републике Србије и Републике Српске у области спорта добио је овогодишњи предсједник жирија Избора десет најбољих спортиста РС Саво Милошевић. Плакета "Гласа Српске" постхумно је уручена породици Слободана Каралића.

Плакету за изузетне резултате у спорту за инвалиде добио је Миро Васић. Повељу за изузетан спортски подухват године добио је Кошаркашки клуб Игокеа из Александровца. Награда "Златно перо - Лимун Папић" најбољем спортском новинару Републике Српске за ову годину отишла је у руке Зорана Прњатовића.

Најперспективнији

У склопу манифестације "Гласа Српске" Министарство породице, омладине и спорта Српске додијелило је награде младим спортистима, од којих се очекује да заблистају у будућности. Међу награђенима су: Јована Папаз (одбојка), Сандро Полетан (бокс), Ђорђе Вујичић (теквондо), Слободан Ђорда (џудо), Бојан Станишић (атлетика), Татјана Ђекановић (стрељаштво), Дејан Драговић (кик-бокс), Невен Црногаћа (рукомет), Николина Јовић (тенис), Ђорђе Алексић (кошарка). У категорији лица са инвалидитетом награђени су: Биљана Недић (кошарка у колицима), Александар Цвијановић (сједећа одбојка).

Медијски покровитељ

Медијски покровитељ 59. избора десет најбољих спортиста у организацији "Гласа Српске" је Радио-телевизија Републике Српске која је додијелила признање за најбоље организован спортски догађај ове године. Награда је отишла у руке предсједника Одбојкашког савеза Републике Српске Милутина Поповића који је заједно са Одбојкашким савезом Србије био организатор Европског првенства за кадете које је одржано у Београду и Лакташима.

Награда Читалаца

Највише гласова читалаца добио је овогодишњи лауреат Филип Адамовић, што је потврда да жири није погријешио у свом избору.

"Златно перо - Лимун Папић" Зорану Прњатовићу

Награда "Златно перо - Лимун Папић", која се додјељује најбољем спортском новинару ове године припала је спортском новинару Радио-телевизије Републике Српске Зорану Прњатовићу.

Новинарством се бави од 1998. године, а све до 2005. био је на Радију Републике Српске, када је прешао на РТРС. Дипломирао је на Филозофском факултету у Бањалуци, одсјек журналистика.

Прво "Златно перо", које носи име доајена спортског новинарства Лимуна Папића постхумно је добио Лимун Папић. Послије њега ту награду су добијали: 2004. године Жељко Тица ("Глас Српске"), 2005. Бране Радуловић ("Глас Српске"), 2006. Славко Басара ("Независне новине"), 2007. Драган Новаковић (Радио-телевизија Републике Српске), 2008. Драган Пајић (Радио Републике Српске), 2009. Дарко Драгичевић ("Еуро Блиц"), 2010. Синиша Тркуља ("Еуро Блиц"), 2011. Немања Бабић (Радио-телевизија Републике Српске) и 2012 . године Маја Предраговић ("Независне новине").

Десет најбољих спортиста Републике Српске за 2013 годину

1. Филип Адамовић (кошарка)

Изданак кошаркашке школе Игокее, Филип Адамовић био је значајна карика у мозаику највећих успјеха како матичног клуба, тако и кошарке Републике Српске од њеног оснивања. У спортским аналима остаће записано да је двадесетпетогодишњи Адамовић као плејмејкер креирао игру Игокее, која је лигашки дио регионалног кошаркашког такмичења АБА лиге завршила на првом мјесту у конкуренцији великана екс-југословенске кошарке Партизана, Црвене звезде, Цибоне, Задра, Олимпије... Требало је да заигра на евролигашкој сцени, али су се испред Игокее и Адамовића испријечили прописи. Био је члан екипе која је освојила Куп Републике Српске, титулу првака БиХ и изборила пласман у Еврокуп. Потенцијални је репрезентативац БиХ.

===================================

 

2. Тамара Лозо (карате)

Тамара Лозо рођена је 4. маја 1994. године у Требињу и чланица је Карате клуба Леотар плус. Мајстор је каратеа, црни појас први дан и репрезентативка Републике Српске у двије категорије, сениорској и млађој сениорској. Раскошни таленат и врхунски квалитет показала је на Свјетском карате првенству за сениоре у Мелбурну - ЊКЦ верзија, гдје је била члан екипе која је освојила златну медаљу. Најсјајнијом медаљом окитила се у катама на појединачном Свјетском стилском шотокан првенству у Новом Саду. У 2013. години освојила је и неколико титула шампиона и побједника Купа Републике Српске, а заблистала је на Професионалном турниру "Супер 8" гдје у апсолутној категорији у борбама није имала премца.

===================================

3. Маринко Матичић (кик-бокс)

Члан Кик-бокс клуба "Драженко Нинић" Маринко Матичић крунисао је 2013. годину златном медаљом на Свјетском првенству у грчком граду Хераклио. Он је на шампионату у верзији Свјетске кик-боксерске уније био најбољи у дисциплини "К-1" у категорији до 65 килограма. На путу до свог највећег успјеха у досадашњој каријери побјеђивао је представника Србије, Косова, а у финалу САД. Рођен је 9. фебруара 1991. године у Завидовићима, настањен је у Модричи, а тренутно живи у Бањалуци, гдје студира на Природно-математичком факултету. Своје прве спортске кораке започео је у модричком Кик-бокс клубу. Одласком на студије у Бањалуку 2010. године наставио је каријеру у Кик-бокс клубу "Драженко Нинић".

 

===================================

4. Ивана Нинковић (пливање)

Година на измаку за пливачицу бањалучког Олимпа Ивану Нинковић била је најбоља у каријери, а највреднији резултат остварен је на Медитеранским играма у турском Мерсину гдје је на 50 метара прсно освојила четврто мјесто. Бронзана медаља измакла је за стотинку секунде. Осим тога, у истој дисциплини испливала је А норму и наступила на Свјетском првенству у Барселони гдје је освојила 43. мјесто. Девет пута обарала је рекорде БиХ у сениорској конкуренцији. На митинзима у Сарајеву, Загребу, Крању, Зрењанину, Будимпешти и Бањалуци редовно је била међу најбољим такмичарима и са свих такмичења донијела је медаље. Била је најбољи спортиста Републике Српске у 2012. години.

===================================

5. Биљана Цвијановић (атлетика)

Перјаница Атлетског клуба Добој и атлетике Републике Српске је средњопругашица Биљана Цвијановић. Најбоље резултате остварује на 800, 1.500 и 3.000 метара, мада јој нису стране и дуже стазе на којима је такође освајала медаље. Минула година била је врло успјешна за атлетичарку Добоја, а поред титула првака БиХ у више дисциплина, у којима доминира већ годинама, освојила је и прво мјесто на Купу Европе у Словачкој на 3.000 метара стипл и друго на 1.000 метара, док је бронзу освојила на појединачном првенству Балкана на 1.500 метара. Иако је краљица спортова већ годинама у другом плану, Цвијановићева је прави доказ да се и скромним средствима могу постићи врхунски резултати.

===================================

6. Срђан Тривунџа (рукомет)

Срђан Тривунџа је са капитенском траком на руци предводио Рукометни клуб Борац м:тел на походу ка трофејима у 2013. години. Један је од најзаслужнијих што је у Бањалуку стигла прва титула рукометног првака БиХ. Искуством и головима у најважнијим тренуцима давао је снагу некадашњем шампиону Европе и побједнику Купа ИХФ-а да освоји и трофеје у Купу БиХ, као и Купу Републике Српске. Немјерљив је његов допринос резултатима, али и при стасавању младића који тренутно носе "црвено-плави" дрес. Таленти у свом капитену имају врсног учитеља, а тренери "продужену" руку на терену. Иако у зрелим играчким годинама, Срђан Тривунџа још много може да да матичном Борцу.

===================================

7. Љубомир Станчић (теквондо)

Као борилачка вјештина Далеког истока теквондо је постао члан олимпијске породице, а у Републици Српској тренутно њен најистакнутији представник је члан бијељинског Теквондо клуба Јопа Љубомир Станчић.

Сребрна медаља са Балканског првенства у Бару најзначајнији је  Станчићев успјех у 2013. години. Поред овог резултата, може да буде поносан и на титуле првака БиХ и Републике Српске, као и на златне медаље које је донио са међународних турнира прве категорије из Београда и Загреба. Носилац је мајсторског звања црни појас први дан, а велики сан му је да избори наступ на Олимпијским играма. Станчић има 22 године и, поред спорта, успјешан је и на Високој школи струковних студија.

===================================

8. Дарко Савић (кајак)

Члан Кајак-кану клуба Врбас Дарко Савић прошао је све млађе селекције и кротећи брзаке зелене љепотице постао најбољи кајакаш Републике Српске. Један је од спортиста из Републике Српске којем је уручено држављанство и пасош Србије. У 2013. години постао је шампион БиХ у дисциплинама К1 спуст и спринт, док је освојио 15. мјесто на Европском првенству у Бовецу, као и 23. на ИЦФ Свјетском првенству у Новој Горици. На ранг-листи Свјетске кајакашке федерације за 2013. годину у укупном поретку заузео је осмо мјесто. На избору десет најбољих спортиста РС за 2010. годину заузео је седмо мјесто, а 2012. био је трећи. Дарко Савић има 22 године и студент је Факултета физичког васпитања и спорта.

===================================

9. Данијел Блажић (џијуџицу)

Џијуџицу у Републици Српској није толико масован спорт, али међу мајсторима ове древне јапанске вјештине је Данијел Блажић. Члан Славије из Источног Сарајева рођен је 5. маја 1990. године у Сарајеву. Завршио је средњу електротехничку школу, а тренутно је студент на Криминалистичком факултету у Сарајеву. Џијуџицу тренира од 2008. године и носилац је мајсторског звања први дан. Годину на измаку запамтиће по одличним резултатима јер је постао балкански првак на првенству у Атини. Тој титули придодао је још наслов првака Републике Српске, побједе на јаким међународним турнирима у Скопљу, Алексинцу и Модричи те сребрну медаљу на смотри у Бањалуци и бронзу из Будве.

===================================

10. Александра Видовић (одбојка)

Успјеси Женског одбојкашког клуба Јединство не могу се замислити без Александре Видовић која је не само међу најбољим играчицама клуба из Брчког, већ и у БиХ.

Видовићева је рођена 29. октобра 1991. у Модричи, а резултати које је постигла и постиже допринијели су да у 2013. години буде проглашена за најбољу одбојкашицу Републике Српске. У години на измаку са својим клубом постала је шампионка БиХ, чему је додала и трофеје у Купу БиХ и Купу Републике Српске. Ове сезоне на међународној сцени стигла је до осмине финала Купа ЦЕВ. За сениорску репрезентацију БиХ наступала је у квалификацијама за Свјетско првенство 2013. Стручњаци овој двадесетдвогодишњој одбојкашици предвиђају завидну каријеру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана