Чепркало спортски витез РС ФОТО

Милан Зубовић фото. А.Чавић, В. Стојаковић
Чепркало спортски витез РС ФОТО

Бањалука - Част да понесе титулу најбољег у 62. Избору десет најбољих спортиста Републике Српске ове године заслужио је Михајло Чепркало.

Након што је прошле године заузео друго мјесто, млади пливач из Бањалуке сада се попео на највишу степеницу постоља и тако ушао у друштво бесмртних. Ово је други пут да један пливач понесе престижну титулу најбољег, а прије њега то је пошло за руком Ивани Нинковић 2012. године. Ко ће бити лауреат одлучио је стручни жири на посљедњој сједници одржаној непосредно пред почетак манифестације, која је синоћ доживјела своје 62. издање.

Чепркало је иза себе оставио стрелкињу Татјану Ђекановић и кајакаша Дарка Савића, док су се од четвртог до десетог мјеста пласирали Митар Мрдић (џудо), Никола Полуга (карате), Младена Петрушић (атлетика), Ајла Синановић (одбојка), Драшко Албијанић (кошарка), Драшко Вујковић (ватерполо) и Младен Плакаловић (скијање).

- Био сам срећан када ме је Пливачки савез предложио као кандидата за "Гласову" акцију, а сада не могу да нађем ријечи којима бих описао своју радост. Бити најбољи међу најбољима велики је престиж и награда за све резултате које сам остварио свих ових година, а посебно ове, када сам испунио свој спортски сан и наступио на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру - изјавио је Чепркало.

Осим десеторо спортиста награђени су и остали заслужни спортски радници у години на измаку.

Повеља за изузетан спортски подухват године отишла је у руке Фудбалског клуба Радник, док су плакету за допринос, развој и унапређење специјалних и паралелних веза Републике Србије и Републике Српске у области спорта добили кошаркашки савези Републике Српске Србије те предсједник жирија Александар Шапић. Плакете за дугогодишњи допринос развоју спорта припале су Момчилу Црнчевићу (атлетика), Зорану Видаковићу (одбојка) и Бранку Јанковићу (рукомет). Спортистима који су пронијели славу Републике Српске широм свијета уручене су плакете за амбасадоре спорта, а њих су добили Бранкица Михајловић (одбојка), Миленко Зорић (веслање) и Борис Врховац (физиотерапеут). Плакета за изузетне резултате у спорту за инвалиде припала је Игору Игњатовићу (кошарка у колицима) док је најбољи тренер Републике Српске за 2016. годину стратег Игокее Драган Бајић. Ватерполо савез Републике Српске и његов предсједник Слободан Граховац добили су плакету за организацију најбољег спортског догађаја године, а то је утакмица групне фазе Свјетске лиге између Србије и Црне Горе на Градском олимпијском базену у Бањалуци. Плакета постхумно уручена је Бојани Сомболац, кћерки некадашњег фудбалера и златног олимпијца Велимира Сомболца, који је преминуо ове године.

*******

1. Михајло Чепркало (пливање)

Наступ на Олимпијским играма у Рио де Жанеиру обиљежио је ову годину код младог пливача "22. априла" из Бањалуке. Иако има само 17 година остварио је сан наступом у Бразилу, гдје је у конкуренцији најбољих пливача свијета на 1.500 метара слободно заузео 37. мјесто. Њему је ово била најбоља година у каријери, а поред Игара био је учесник Европских игара младих, Свјетског јуниорског и сениорског првенства. Имао је запажене резултате на домаћим и такмичењима у региону, а власник је 69 рекорда БиХ. Према резултатима ове сезоне други је јуниор Европе. У 2017. имаће велика искушења, пошто га очекују наступи на Свјетском и Европском првенству за јуниоре, као и Свјетском за сениоре.

2. Татјана Ђекановић (стрељаштво)

Такмичарка Геофона из Теслића и ове сезоне је потврдила да је најбољи стријелац у БиХ. Доминантна је на домаћим такмичењима, гдје је одбранила титуле првака БиХ и Републике Српске, а одавно је направила искорак и на међународној сцени. Била је учесник Олимпијских игара у Рио де Жанеиру и то јој је највеће остварење у каријери. На Играма у Бразилу имала је добар резултат и освојила је 35. мјесто. Тамо је сакупила доста неопходног искуства и сада је све подигла на много виши ниво. Учествовала је на Европским играма младих у Бакуу, а поред свега стигла је да заврши средњу школу. Преселила се у Њемачку, гдје се уписала на машинство и паралелно ће тренирати.

3. Дарко Савић (кајак)

Већ дуги низ година је највећа узданица Кајак-кану клуба Врбас, а ове године остаће запамћен по томе што је постао први у историји кајака у БиХ који је у једној сезони објединио титуле првака у све три дисциплине овог спорта. Постао је шампион у слалому, спуст спринту и на мирним водама, чиме је потврдио да му нема равног у БиХ. Имао је одличних наступа и на европским такмичењима. На Еврокупу у Скопљу је био најбољи, а у финалу овог такмичења у њемачком Аузбургу у спринту је освојио прво мјесто. Био је други на Међународној регати "Матија Љубек" у Загребу. Остао је жал за медаљом на Свјетском првенству у Бањалуци, гдје је био 15. Имао је несрећу да се преврне у другој вожњи.

4. Митар Мрдић (џудо)

Џудиста из Требиња годинама је у самом врху овог спорта Републике Српске и БиХ. Тако је било и ове године, у којој је остварио значајне резултате, поред тога што је имао здравствених проблема. Освојио је титулу на сениорском првенству РС, а био је други на првенству БиХ. Након тога задесила га је инфективна мононуклеоза, која га је одвојила од татамија на неколико мјесеци и због болести пропустио је Европско првенство у Казању. Међутим, нашао је снаге да се издигне и на првенству Балкана за сениоре освојио је титулу шампиона. То му је била четврта узастопна златна медаља на првенству Балкана, а десета у његовој успјешној спортској каријери. Поред свега овога Мрдић је постао и доктор наука.

5. Никола Полуга (карате)

Каратисти Дрине из Вишеграда 2016. година заувијек ће остати у сјећању. Полуга је наставио са одличним резултатима на домаћој и међународној сцени, чиме је потврдио континуитет и напоран рад, без којег је тешко остварив успјех. Био је најбољи на првенству Републике Српске и БиХ, као и на изборном турниру за првенство Балкана у Истанбулу, на којем је освојио бронзану медаљу у ЊКФ федерацији. Био је учесник Свјетског првенства у Аустрији. Освојио је два друга мјеста на турнирима у Чачку и Бијељини. За заслуге на међународним такмичењима у саставу репрезентације Републике Српске Карате савез РС наградио га је "Златном плакетом".

6. Младена Петрушић (атлетика)

Медаље са међународних такмичења обиљежиле су ову годину атлетичарки Гласинца са Сокоца. Била је трећа у седмобоју на првенству Балкана у румунском Питештију, а друга на првенству малих земаља Европе у скоку увис на Малти. Поред тога имала је доста успјеха на домаћим такмичењима, гдје је потврдила класу. Петрушићева има доста других обавеза, пошто је недавно постала одборник у Скупштини Сокоца. Такође, тренира младе наде у овој општини. И даље напорно тренира пошто жели што боље да се спреми за изазове у наредној години, гдје очекује да врати дворански рекорд у петобоју, а намјерава да избори норму за Европско дворанско првенство у Београду.

7. Ајла Синановић (одбојка)

Одбојкашица Бимал Јединства из Брчког и ове године је дошла до три трофеја са својим тимом, који је потврдио потпуну доминацију у Републици Српској и БиХ. Тим из Брчког освојио је првенство и Куп БиХ, као и Куп РС. Ајла је била једна од најзапаженијих играчица Бимал Јединства и због тога је проглашена за најбољу одбојкашицу РС за 2016. годину. Њен тим добро игра и ове сезоне, пошто је тренутно први у Премијер лиги БиХ, без иједног пораза, а догурале су до полуфинала Купа БиХ. Ове сезоне играла је Лигу шампиона, а Јединство је испало од Кана па ће играти у ЦЕВ купу. Она је била члан репрезентације БиХ, која се пласирала у други круг квалификација за Европско првенство.

8. Драшко Албијанић (кошарка)

Момак из Билеће стигао је у редове Игокее пред почетак Лиге 6 БиХ прошле сезоне и одмах је дошао до шампионске титуле у БиХ. Прелазак из Сутјеске у редове тима из Александровца био је пун погодак за њега, а освајањем титуле испунио је један од својих снова. У регионалној АБА лиги први пут је заиграо прошле године и то у дресу Сутјеске, а сада је неизоставни члан Игокее. Најбољу партију ове сезоне пружио је у десетом колу овог такмичења против Крке у Новом Месту, када је скупио 30 индексних поена и за један поен измакла му је титула најкориснијег играча те рунде. Његов тим ове сезоне биљежи одличне резултате и тренутно држи шесто мјесто, што је више од свих очекивања.

9. Драшко Вујковић (ватерполо)

Ватерполиста Бањалуке први је представник овог спорта који се нашао међу десет најбољих Републике Српске, али и некадашње Босанске Крајине. Прошле сезоне дошао је до титуле шампиона БиХ, а на путу до новог трофеја Бањалучани су побиједили сарајевску Академију Б и Јадран из Неума и то са убједљивим резултатима. Његов тим је наступао у Првој Б лиги Србије, гдје је завршио на седмом мјесту. У овом такмичењу Бањалучани и сам Вујковић, сакупили су доста искуства, које им је значило на мечевима у домаћем такмичењу. Ове сезоне су још бољи, пошто тренутно држе друго мјесто, а Вујковић је био најзапаженији појединац и најбољи стријелац тима.

10. Младен Плакаловић (скијање)

Члан Смучарског клуба "Сарајево - Источно Сарајево" двоструки је учесник Зимских олимпијских игара у Ванкуверу и Сочију. Пошто је наставио континуитет добрих резултата вјероватно ће се наћи и на сљедећим у Пјонгчангу. Ове године потврдио је доминацију на домаћим теренима, али остварио и неколико значајних резултата у европским оквирима. Издваја се "Алпен куп" на Планици, гдје је скупио 65 ФИС бодова. Скијашко трчање и биатлон нису пуно популарни код нас, а при томе су врло захтјевни и скупи спортови, а успијевају само они који имају челичну вољу. Један од таквих је и Плакаловић, који ће почетком 2017. године на тркама ФИС и ИБУ купа имати велика искушења.

Жири

Осим Шапића у жирију се налазе прослављени фудбалер Владан Грујић, уредник спортске редакције РТРС-а Драган Новаковић, представник Министарства породице, омладине и спорта РС Оливер Гачић и уредник спортске редакције "Гласа Српске" Душан Репија. На челу Организационог одбора "Гласовог" Избора налази се градоначелник Бањалуке Игор Радојичић.

Награда челенџеру

Медијски покровитељ "Гласове" манифестације Радио-телевизија Републике Српске за најбољи спортски догађај у 2016. години изабрала је 15. АТП челенџер Бањалука. Јубиларно издање најјачег тениског турнира у Републици Српској и БиХ поново је окупило врсне тенисере, који су на теренима ТК Младост у парку "Младен Стојановић" пружали врхунске партије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана