10. Немања Кошарац - скијање: Краљ бијелих стаза

Горан Иванковић
10. Немања Кошарац - скијање: Краљ бијелих стаза

ПAЛЕ - Члан Смучарског клуба Сарајево из Источног Сарајева од 2001. године Немања Кошарац кандидат је Смучарског савеза Републике Српске за 57. избор десет најбољих спортиста. .

Рођен је 13. марта 1989. године у Сарајеву, а живи у мјесту Мокро, општина Пале, гдје је завршио основну школу. У Палама је завршио и средњу школу, смјер трговински техничар. Тренутно је студент треће године Факултета за физичку културу у Источном Сарајеву.

Вишеструки је првак Републике Српске и БиХ у свим старосним категоријама и поред тога побједник на скоро свим домаћим тркама. На ранг-листи Републике Српске и БиХ је на првом мјесту у сениорској конкуренцији, а на ранг-листи FIS Балкан купа заузима пето мјесто. Наступа у дисциплинама биатлон и смучарско трчање, али му је биатлон примарна дисципилна и његова каријера из године у годину је у сталном успону, што потврђује и сам Кошарац.

- Први наступ за репрезентацију БиХ имао сам у сезони 2005/2006. у јуниорској конкуренцији, а за сениорску репрезентацију наступио сам већ од сезоне 2006/2007. Прву норму за Свјетски куп у биатлону остварио сам на трци Европа купа у Обертилиаху (Aустрија) 6. децембра 2007. године Од тада сам готово стални учесник Свјетског купа, а врло често и једини из БиХ - рекао је Кошарац.

За резултате у прошлој такмичарској сезони 2011. години стигла је награда да се без дилеме нађе међу кандидатима 57. избора десет најбољих.

- Поново сам испунио норму за Свјетски куп у Банском (Бугарска) на такмичењу IBU купа. Ова норма има изузетну вриједност, јер је IBU (Свјетска биатлон федерација), од сезоне 2011. норму са 20 одсто заостатка за три првопласирана такмичара смањила на 15 одсто. Истрчао сам трку са заостатком 14.4 одсто и није ми познато да је неко из БиХ раније остварио такав резултат - наставио је Кошарац.

Због обавеза према биатлонској репрезентацији често одсуствује са такмичења, али то му није сметало да у ски-сезони 2011. оствари изванредне резултате на FIS Балкан куповима.

- Учествовао сам на шест FIS трка у ски-трчању, прве четири FIS Балкан куп "Метсово" у Њемачкој, гдје сам у дисциплини спринт класик освојио прво, спринт слободно друго, опет спринт класик треће, а исти резултат, треће мјесто у дисциплини дистанца 15 километара слободно. На домаћој сцени побиједио сам на Отвореном првенству Републике Српске, Купу "Гријањеинвест", Меморијалу "Младен Грујић", FIS трци... - поносно је додао Кошарац.

Сочи замјена за Ванкувер

У мору добрих резултата Кошарац је као тужан дио своје каријере истакао ЗОИ у Ванкуверу 2010. године

- Имао сам испуњену A олимпијску норму, биле су потребне двије на IBU или Свјетском купу, што сам и урадио, али репрезентација БиХ није имала националну норму која је потребна да би учествовала на ЗОИ у дисциплини биатлон, у Ванкувер су путовале 33 земље. Испаштао сам јер сам једини био из БиХ. Не могу да опишем колико ми је било жао што нисам путовао у Ванкувер пошто је то сан сваког спортисте, али исто толико ми је драго што ми се ближи нова прилика - истакао је Кошарац, који ће сљедећу прилику да наступи на ЗОИ имати 2014. године у Сочију у обје дисциплине. Циљеви нису нереални иако је потребно много припрема на адекватним полигонима којих код нас нема, што изискива већу подршку коју, морам да признам, немам у довољној мјери ни за домаће припреме, практично без помоћи СС БиХ и ОК - истакао је Немања Кошарац.

Гласање

Гласати за немању можете тако што у SMS поруци напишете GS10 i пошаљете поруку на број 065 1370.


Цијена поруке 1,65 КМ са ПДВ-ом

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана