05. Миодраг П. Савић - шах: Година за памћење

Драго Гајић
05. Миодраг П. Савић - шах: Година за памћење

ЗВОРНИК - Година коју полако испраћамо, остаће у веома лијепом сјећању Миодрагу Савићу, велемајстору из Зворника, годинама најбољем шахисти Републике Српске и једном од десет најбољих у Србији..

Пети пут је постао првак Републике Српске, а наступао је у првенству Србије за свој матични клуб Aгробанку из Београда, као и у Премијер лигама БиХ и Црне Горе. На великом броју домаћих и међународних турнира био је побједник.

- Свакако да су ми најдраже титуле првака Републике Српске, посебно она прва коју сам освојио 2002. године у Бијељини. Поред ових пет, надам се да ће их бити још. Посљедњи турнир на коме сам наступао био је и најуспјешнији. Било је то Отворено међународно првенство Београда које је играно у Обреновцу, прије неколико дана и на коме је учествовало 220 играча из Србије и земаља у окружењу, међу којима је било 17 велемајстора. Послије пораза у другом колу "наредао" сам 6,5 поена из седам партија и подијелио прво мјесто са Ернестом Сипкеом из Холандије - рекао је Савић.

Од осталих успјеха ове године истиче побједу на Опену "Сребрно језеро" у Пожаревцу, прво мјесто на турниру "Дани дистрикта" у Брчком, диобу трећег мјеста на Међународном турниру "Дани шаха" у Параћину у конкуренцији играча из седам земаља.

Савић је рођен прије 34 године у Бановићима, гдје је са три године научио древну игру од оца Раде. Ратни вихор одвео га је са породицом у Зворник, одакле је као пионир отишао у Смедерево у Шаховски клуб Гошу гдје је и почео његов шаховски успон. Студиозан рад са тренерима у овом клубу открили су Савићев велики таленат па је већ са 15 година постао национални мајстор. Са 20 година је постао интернационални мајстор, а велемајсторску титулу је стекао када је имао 24 године. Био је омладински првак бивше Југославије и Републике Српске и учесник више европских и свјетских првенства за јуниоре и сениоре.

Поред екипа у Србији, наступао је и за екипе Дрине из Зворника, Славије из Источног Сарајева и екипу Гласинца из Сокоца.

Узор

По ријечима Миодрага Р. Савића његов узор је прослављени амерички шахиста Роберт Боби Фишер.

- Од југословенских, односно српских шахиста то су Светозар Глигорић и Бранко Дамљановић, али сам увијек настојао да изградим сопствени стил. Ослањам се више на интуицију, мада сам и теоретски добро поткован, што је услов успјешне игре са играчима највиших титула. Омиљено отварање када сам бијели ми је "сицилијанка" а када сам црни бирам "скандинавку" - рекао је Савић.

Гласање

Гласати за Миодрага можете тако што у SMS поруци напишете GS5 i пошаљете поруку на број 065 1370.

Цијена поруке 1,65 КМ са ПДВ-ом

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана