03. Ивана Нинковић - пливање: Година сјајних остварења

Ч. М.
03. Ивана Нинковић - пливање: Година сјајних остварења

ТРЕБИЊЕ - Чланица Пливачког клуба Леотар Ивана Нинковић је најмлађи кандидат у Избору десет најбољих спортиста Републике Српске за 2011. годину..

Са непуних 16 година Ивана је остварила резултате о којима многи пливачи са ових простора могу само да сањају. Она је ушла у историју бх. пливања јер је у Бањалуци на јуниорском балканском првенству освојила прву балканску медаљу у женској конкуренцији у историји БиХ. По FINA бодовима Ивана је убједљиво најуспјешнији пливач у БиХ у овој години.

- Веома сам поносна што се налазим у ужем избору за спортисту године у нашој Републици Српској. Протекла година је за мене била најуспјешнија у мојој спортској каријери. Уз велика одрицања мене и моје породице и уз напоран рад постигла сам највредније резултате у пливању у БиХ и РС. Сви ови резултати би били много бољи да имам адекватне услове за тренирање, тј. затворени базен и ријешено финансирање мојих припрема и опреме које је пало на терет мојих родитеља. Са адекватним припремама у идућем периоду могла бих да остварим много боље резултате. Вјерујем да бих испунила и норму за Олимпијске игре у Лондону. Поред свега тога, задовољна сам својим резултатима, а круна тога је кандидатура за најбољег спортисту Републике Српске - истакла је Ивана Нинковић.

Осим јуниорског балканског првенства у Бањалуци, учествовала је на три јака међународна такмичења, која су се одржала ове године.

- На Европском јуниорском првенству постала сам први пливач у историји БиХ који је ушао у полуфинале на 50 метара прсно, гдје сам поставила тадашњи рекорд БиХ. Врхунац је био наступ на СП у Шангају, гдје сам оборила рекорде на 50 и 100 метара прсно. На краћој дионици сам била укупно 23, а на 100 метара заузела сам 37. мјесто. На ЕП у Шћећину у Пољској у кратким базенима поставила сам рекорде БиХ на 50 и на 100 метара, гдје сам своје најбоље вријеме поправила за чак три секунде - додала је Ивана.

Резултати би били много бољи да у Требињу постоји затворени базен. Ивана је приморана да свако јутро устаје рано и да путује 60 до 80 километара у Херцег Нови и Дубровник гдје обавља тренинге.

- Не могу да искажем колико сам захвална родитељима, који му пружају пуну подршку. На њих је пало комплетно финансирање и опреме и тренирања. Надам се да ће и мој град ускоро добити затворени базен и да нећу морати да путујем сваки дан да бих тренирала - додала је Нинковићева.

Петице у књижици

Иако свако јутро прелази десетине километара, Ивана Нинковић је одличан ђак. Ученик је гимназије "Јован Дучић" у Требињу, а с одличним успјехом је завршила Основну музичку школу, одсјек клавир  (просјек оцјена 5,00). Похађа и школу страних језика Кембриџ у Требињу и положила је ESOL, међународно признат испит пред комисијом из Лондона и диплому добила са Универзитета Кембриџ у Лондону. Добитник је стипендије "Милош Мрдић", коју породица трагично преминулог џудисте даје ученицима гимназије који су државни прваци у неком олимпијском спорту и истовремено одлични ученици. Њене амбиције су да упише неки од америчких колеџа, гдје би имала боље услове за тренирање и напредак, али прије свега за боље образовање.

Гласање

Гласати за Ивану можете тако што у SMS поруци напишете GS3 i пошаљете поруку на број 065 1370.

Цијена поруке 1,65 КМ са ПДВ-ом

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана