Златни момци у борби за бронзу

Глас Српске
Златни момци у борби за бронзу

ПАРИЗ - Кошаркаши Србије нису имали много времена за сумирање утисака и опоравак од пораза против САД (91:95) у полуфиналу Олимпијских игара јер већ у суботу од 11 часова играју утакмицу за треће мјесто против Њемачке која је поражена од Француске са 69:73.

Крв, зној и сузе пролили су српски кошаркаши на терену и били  су на прагу сензације против једног од најјачих тимова у историји кошарке. Водили су “орлови” 35 минута, али нису имали снаге да финиширају меч против америчке велесиле. Са Николом Милутиновим који је имао температуру и уз недовољно опорављеног Николу Јовића селектор Светислав Пешић ротирао је десет играча који су дали све од себе. Ипак, пресудила је једна лопта. Мало је недостајало да све оде на српску страну јер су “орлови” водили и са 17 поена разлике, док су се Американци добрано потрудили да то добију, наравно, уз помоћ судијске тројке.

- Кратко само, журим у хотел, играмо за мање од 48 сати за медаљу. Поносан сам како смо играли, посебно јер смо се вратили од минус 24 против Аустралије. Видела се ментална снага наша, једна или две лопте су одлучиле. Има правило у Србији које употребљавамо, ко губи има право да се љути. Нисам љут, него поносан, видели сте како смо играли, Милутинов је имао температуру, ни Јовић није био спреман. Хајде да их опоравимо за већу ротацију против Немаца - изјавио је Пешић.

Поручио је да не тражи оправдања.

- Не тражим оправдања, љут сам јер нисмо добили респект од судија, не само на овој утакмици. Јер ако најбољи играч на свету за 37 минута шутира четири слободна бацања, а сваки други напад има лопту, а Богдановић једно за 31 минут и сваки трећи напад има лопту, чудне ствари су се дешавале. Миран сам, нисам љут, разочаран сам јер ова екипа није добила респект од судија. Рекао сам играчима да не причају, већ се боре и судије ће наградити, али то вечерас нисмо видели - констатовао је Пешић.

Алекса Аврамовић изјавио је да ће екипа дати све од себе да дође до бронзе.

- Враћамо се на штиту и уздигнутог чела. Нико се није уплашио и нисмо их респектовали. Погодили су неке тешке шутеве и вратили се. Тактички смо се одлично спремили и немамо за чим да жалимо. Имамо 40 сати да се спремимо за борбу за бронзу и надамо се да ћемо обрадовати народ и да ће бронза сијати златним сјајем. Боримо се за нашу земљу и бићемо максимално агресивни. Жао ми је што нисмо издржали. Ово је био меч високог интензитета, а они су имали више снаге - рекао је Аврамовић који је убацио 15 поена, Никола Јокић је имао 17 и 11 асистенција, а Богдан Богдановић 20 поена.

На другој страни Стеф Кари убацио је 36 поена (9-14 за три), Џоел Ембид имао је 19 поена, а Леброн Џејмс 16 поена, 12 скокова и десет асистенција. Селектор САД Стив Кер похвалио је игру Србије.

- Ово је била једна од најбољих утакмица у мом животу и знао сам да ће бити најтежи меч на цијелом турниру. Србија је тако добар тим, а при томе никада није лако да било коју екипу добијете три пута заредом у кратком року. Ми смо Србију добили два пута и без неизвјесности, мрзио сам то. Знао сам да ће сада бити тешко. Убацили су толико тешких шутева. Алекса Аврамовић је погодио четири тројке у првом полувремену, то не очекујеш. Али то су ОИ, тренутак, били су бриљантни, испоручили важне ствари под притиском. Сјајан тим, класа... Играју тврдо, тако заједнички - нагласио је Кер.

Он је истакао да га је утакмица са Србијом учинила истински скромним.

- Почаствован сам што сам био дио ове утакмице. Срећан сам што смо побиједили. Видио сам неке српске играче како плачу послије утакмице и некако сам се осјетио ужасно, јер су урадили све. Играли су дивну кошарку. Српски тим увијек зна како се играју елиминационе утакмице. Тврди су, паметни. Овај тим им није најбољи у шутерском смислу ако их поредимо са неким ранијим селекцијама. Али тројке су им биле неопходне и дали су их. Погодили су скоро сваки важан шут - рекао је селектор САД.

Зураповић

“Дрим тим” је спао на то да га спасава судија из Тузле. Адемир Зураповић био је први арбитар сусрета на чије “дијељење правде” су сви српски кошаркаши и тренери имали велике замјерке као и на његовог помоћника из Панаме Хулија Анају, док је трећи био Летонац Мартинс Козловскис. Дјеловало је као да Србија не смије да побиједи и елимнише САД са ОИ јер се то не уклапа у финансијске пројекције организатора којем је лакнуло када је Француска изборила финале, што за њих представља побједу јер доноси највише новца. Да је којим случајем финале било Србија - Њемачка, било би далеко мање интересантно за организатора који у томе не би видио финансијску исплативост.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана