Ватерполисти Србије освојили треће узастопно злато на Олимпијским играма

Дарко Пашагић
Ватерполисти Србије освојили треће узастопно злато на Олимпијским играма

НАНТ – Ватерполисти Србије одбранили су олимпијски трон, пошто су у финалном окршају посљедњег дана игара у Паризу савладали Хрватску са 13:11 (5:2, 3:3, 3:3, 2:3) Ово је треће узастопно олимијско злато "делфина", који су били најбољи у Ридо де Жанеиру 2016. и Токију 2021. године. Уједно било је ово 17. финале Србије од 2012. године на велиим такмичењима и невјероватни 17. тријумф.

Иако се Хрвати повели поготком Лорена Фатовића Србија је веома брзо дошла до предности головима Немање Убовића и Милоша Ћука из петерца од 2:1, а послије новог изједначења базеном су загосподарили "делфини" и до краја прве четвртине постигли још три поготка за предност од 5:2 (још једном Ћук и два пута Никола Јакшић). 

На почетку другог периода Хрвати су смањили на 3:5, а потом су услиједили погоци Немање Вице и Страхиње Рашовић за 7:3. Висока предност као да је помало успавала изабранике Уроша Стевановића што је ривал искористио и смањио на 5:7. Међутим, Никола Дедовић је вратио ствари у нормалу и постигао осми погодак за "делфине", те се са резултатом 8:5 завршила друга четвртина. 

Србија је поготком Виктора Рашовића у трећем минуту треће четвртине поготком Виктора Рашовића повисила предност на 9:5, Хрвати су сманили на 6:9, да би Радомир Драшовић погодио за 10:6. Маро Јоковић је донио слабу наду Хрватској да могу нешто више учинити у овом сусрету када је смањио на 7:10, међутим, Душан Мандић је убрзо поново вратио на "плус четири", 11:7. До краја трећег дијела Хрвати су смањили на 8:11 и Србија је са три гола предности ушла у посљедњих осам минута. 

На почетку посљедњег периода Јосип Врлић је смањио на 9:11 и тај резултат се није мијењао некоолико минута да би три минута прије краја Дедовић другим поготком повисио на 12:9. Хрватска је смањила на 10:12, да би Ћук трећим голом повисио на 13:10. До краја меча противник је успио смањити на 11:13 и онда је велико славље српских ватерполиста могло да почне.

Уз расположене стријелце Србије једна од централних фигура финалног сусрета свакако је био голман Радослав Филиповић, који је сакупио 10 одбрана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана