Свечано затворена олимпијска бајка у Паризу (ФОТО)

ГС
Свечано затворена олимпијска бајка у Паризу (ФОТО)

ПАРИЗ - Вечерас је у Паризу организована свечана церемонија затварања Љетњих олимпијских игара.

На овој церемонији Србију су представљали стрелци Зорана Аруновић и Дамир Микец. Њих двоје су понијели заставу Србије на званичном дефилеу на стадиону "Сен Дени", заједно са стотинама других спортиста који су обиљежили двије недјеље сјајног такмичења. Међу њима била је пливачица из Босне и Херцеговине Лана Пудар са заставом БиХ.

Грци су предводили колону у којој су се налазили и златни српски стрелци који су нам донијели и прву медаљу на Олимпијским играма у Паризу. Њих двоје нису успјели да у појединачној конкуренцији дођу до медаља, али су у миксу у дисциплини 10 м ваздушни пиштољ обрадовали цијелу нацију. Уз њих, златну медаљу освојили су Новак Ђоковић и ватерполисти Србије, сребро је донијела теквондисткиња Александра Перишић, а бронзу мушка кошаркашка репрезентација.

Србија је са пет медаља (од чега три златне) остварила свој најбољи пласман у укупном поретку и заузела је 27. мјесто, иако је рецимо у Токију освојила четири одличја више - била је слабије пласирана. Од земаља Еx-Yу остала је испред и Хрватске, која има седам медаља, али двије златне, Словенија је укупно освојила три медаље (такође двије златне), док Босна и Херцеговина, Црна Гора и Сјеверна Македонија немају ниједну медаљу. С друге стране од земаља из региона Мађарска има чак 19 (шест златних, седам сребрних и шест бронзаних) што је у коначном поретку ставља на 14. мјесто, а испред Србије је и Бугарска (седам медаља - три златне).

Најуспјешнија репрезентација су Сједињене Америчке Државе које су 40. златну медаљу освојиле преко кошаркашица, тако да су се изједначили са Кином од које имају укупно више медаља. Американци су освојили 126, а Кинези 91. На трећем мјесту је Јапан са 20 златних медаља (укупно 45), Аустралија 18 (53), Француска 16 (64), мала Холандија 15 (34), Велика Британија 14 (65), Јужна Кореја 13 (32), Италија 12 (40) и Њемачка 12 (33).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана