Свечано отварање ОИ вечерас: Србија жели да засија у Граду свјетлости

Дарко Драгичевић
Foto: Агенције

ПАРИЗ - Париз је велики град, а ми смо дошли да засијамо у њему, порука је чланова Олимпијског комитета Србије пред старт Олимпијских игара. Свечана церемонија отварања је у 19.30 часова на обалама Сене.

Србија ће на овом такмичењу да учествује у 15 спортова са 112 такмичара. Наступиће у пет колективних спортова (мушка и женска кошарка, мушка и женска одбојка и ватерполо).

Предсједник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић сматра да ће спортисти оборити рекорд по броју медаља.

- Србија је спремна да засија у легендарном граду. Сви такмичари су добро припремљени, а Србија је мала земља са дугом и великом спортском традицијом. Како је рекао Ернест Хемингвеј, Париз је велики град и ми смо спремни да у њему засијамо. Освојили смо девет медаља у Токију и сада желимо више. Хоћемо 11 медаља и са тим билансом ћу бити задовољан јер би био велики успех - поручио је Божидар Маљковић.

У име спортиста новинарима су се обратили тенисер Новак  Ђоковић, одбојкашица Тијана Бошковић и ватерполиста Никола Јакшић.
Најбољи тенисер свијета не крије своје амбиције.

- Част ми је што сам део Олимпијског тима. Пети пут сам овде и први пут сам у Пекингу освојио бронзу, једину медаљу. Олимпијске игре су најзначајнији догађај. Моје амбиције су велике, али биће тежак турнир. Такмичење је интензивно и морамо да играмо шест мечева за осам дана да бисмо освојили медаљу - поручио је Ђоковић.

Од старта сезоне он је све мисли усмјерио ка Олимпијским играма. Иако није освојио ниједан турнир ове године циљ је исти.
- Циљ је злато, иако знам да су ствари сада другачије. На Ролан Гаросу сам играо пре два месеца, добро познајем терене и надам се мечу за медаљу. То је мој највећи сан и Игре су за мене увек биле изазов па на себе ставим додатни притисак. Што се тиче прогноза, људи ће увек причати и после много година нисам освојио титулу у 2024. години па то даје повод да ме отписују. Доста пута се дешавало да су ме отписивали и да сам се враћао што може бити само подстрек - додао је Новак.

А жријеб је био немилосрдан. Први ривал је Метјун Ебден,  а затим у другом би слиједио ако побиједи, Рафаел Надал. У Новаковом дијелу жријеба су и Стефанаос  Циципас, као и  актуелни олимпијски шампион Александер Зверев.

- Видео сам жреб и постоји велико интересовање за евентуални дуел у другом колу. Нас двојица морамо да савладамо прве противнике да бисмо дошли до меча који би био спектакл. Свестан сам тежине Олимпијског турнира јер је доста другачији од осталих турнира попут Ролан Гароса који нам је свима познат, а поготово Надалу. С друге стране, сам осећај је другачији, представљаш Србију и додатни је притисак и одговорност али не нешто на шта нисам навикао.

Ово је за Ђоковића пето учешће по чему је међу рекордерима у тиму Србије, а ове године неће бити у Олимпијском селу.

- На претходним Играма сам губио у полуфиналима и то је препрека коју нисам могао да пребродим и надам се да ћу овога пута успети. Нисмо имали толико времена за припрему јер је календар доста згуснут. Нисам хтео у Олимпијско село. Хтео сам да имам више приватности и мира и да будем усредсређен на рутину и припреме за турнир који је највећи приоритет. Искуство учествовања на Олимпијским играма је важно, а посебну емоцију и енергију доноси село где осетиш праву драж са преко 10.000 спортиста широм света и у мензи си поред њих и размењујеш искуства и приступ са другим спортистима. Посетићу га сигурно, као и у Токију - додао је Новак.

Билећанка Тијана Бошковић ће трећи пут бити на Олимпијским играма.

- Част ми је што могу да представљам Србију трећи пут на Олимпијским играма па се надам да ћу остварити резултат који желимо. Имала сам срећу да сам узела сребро у Рију и бронзу у Токију. Покушаћемо да играмо сјајну одбојку и да освојимо златну медаљу која нам недостаје. Имамо велико искуство, а имамо и играчице којима су ово прве олимпијске игре. Искуство и младост биће добра комбинација за освајање златне медаље - додала је сјајана Билећанка.

Ове године је систем такмичења на Олимпијским играма веома компликован.

- Овог пута систем је другачији и утакмице у групној фази су важне како бисмо у четвртфиналу имале лакшег противника. По уједначености је до сада најтежи турнир. Мислим да је неких шест-седам репрезентација у конкуренцији за злато. Не бих могла да издвојим једну репрезентацију као фаворита. У нашој групи су Америка и Кина које су донијеле медаље из Рија и Токија. Бићемо спремни. Мене то радује, једва чекам 29. јул и прву утакмицу - додала је Бошковићева.

Србија је међу кандидатима за злато.

- Најважније је да играмо добро, али оно што нашу репрезентацију краси јесте одлична атмосфера. Мислим да ће то бити изузетно важно јер су Олимпијске игре посебне јер смо сви заједно и значиће нам подршка осталих спортиста. Осјећам се исто као и први пут у Рију и узбуђење је велико - додала је Тијана.

Титулу олимпијског шампиона браниће ватерполисти који ће да буду у знатно измијењеном саставу.

- Имали смо притисак пре доласка, сада је још већи и користимо га у позитивном смислу. Момци који су били и који су први пут ту, су ту да се покажу у најбољем светлу и биће јако напорно са осам невероватних утакмица, али стварно верујем у екипу и надамо се најбољем, корак по корак - рекао је Никола Јакшић.

Капитен ватерполо репрезентације истиче да је турнир веома изједначен.

- Велика ми је част што сам капитен оваквим момцима и мислим да не заслужујем то. Трудим се да их саслушам, поготово то важи за старије колеге. Учим, шта да кажем стварно, невероватно је. Освојили смо двапут олимпијску медаљу и ово је нова екипа која не иде да одбрани злато већ да га освоји. Што се тиче такмичења самог, никада није било уједначеније. Прве две утакмице су јако битне јер ако то победимо идемо мање-више сигурно у четвртфинале и то је најбитније. И остале су утакмице важне, али улазак у елиминациону фазу је најважнији. Сетимо се Рија када смо једва прошли групу и после освојили турнир. Битно је да те две утакмице на старту почну како треба, а онда да се спремимо за најбитније, четвртфинале - додао је Јакшић.

Заставу Србије на отварању носиће Маја Огњеновић и Душан Мандић.

Рекордери

Главни ветерани на Играма у Паризу у српском олимпијском тиму су Маја Огњеновић, Ивана Шпановић, Новак Ђоковић и Дамир Микец, којима ће ово бити пете узастопне Олимпијске игре. Сви они су већ освајали медаље на највећем такмичењу. Свој четврти наступ на Олимпијским играма имаће Душан Мандић, Зоран Аруновић и Велимир Стјепановић.

Мандић најтрофејнији

Од 112 спортиста који учествују на Играма њих 47 већ има олимпијско искуство док ће 65 такмичара дебитовати на играма. Од 47 који су већ наступали на играма , 24 спортиста су освајала медаље на такмичењима. Рекордер међу садашњим учесницима Олимпијских игара је Душан Мандић који је освојио три медаље (два злата и бронзу)

Микец најстарији

Дамир Микец најстарији је спортиста у српској експедицији, јер је крајем марта прославио 40. рођендан, док ће Маја Огњеновић напунити 40 година 6. августа. Најмлађи је члан пливачке штафете Јустин Цветков, коме је само 17 година, двије године млађи од теквондисте Лева Корнева и атлетичарке Ангелине Топић, која баш на дан свечаног отварања Игара у Паризу прославља 19. рођендан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана