Позорница свијета у "Граду свјетлости" – почињу Олимпијске игре у Паризу

ГС
Foto: PTI Photo

ПАРИЗ- Француска и Париз вечерас ће заличити на свјетску позорницу када више од 10.500 најбољих спортиста планете на бродићима буде запловило Сеном. Церемонија отварања Олимпијских игара први пут се измјешта ван стадиона и пратиће је 300.000 особа са обале ријеке и до 1,5 милијарди људи у преносу уживо.

Игроказе и акробације у француској престоници изводиће око 3.000 плесача и других учесника манифестације, док догађај обезбеђује скоро 50.000 полицајаца и војника. Србија ће продефиловати као 165. национални комитет према абецедном редослиједу.

На Сени – почињу Олимпијске игре у Паризу

Када 33. Олимпијске игре у Паризу уз залазак сунца вечерас у 19.30 и званично почну, ријека Сена биће њена позорница.

Церемонија отварања Игара по први пут се организује ван стадиона, у самом граду, а сличне прославе на највећој париској реци нису одржане још од 1739. године, када је тадашњи краљ Луј Петнаести удавао своју ћерку за шпанског принца.

Организатори су двије године припремали терен за дефиле на бродићима који ће превозити "армаде" спортисткиња и спортиста, њих 10.714, представника 206 националних олимпијских комитета и Избјегличког олимпијског тима.

Међу њима је и 114 олимпијаца Србије (112 без резервних играча у одбојкашким селекцијама) у 16 различитих спортова. У Паризу ће се такмичити српски кошаркаши, кошаркашице, ватерполисти, одбојкаши, одбојкашице, баскеташи, као и атлетичари, боксери, бициклисти, веслачи, кајакаши, пливачи, рвачи, стонотенисери, стрељаши, таеквондисти, тенисери и џудисти.

Својеврсни карневал традицонално ће предводити Грчка, док за њима слиједи сплав Избјегличког олимпијског тима, затим и остале националне селекције поређане по абецедном реду. Србија је 165. у низу.

Изузетак су олимпијски тимови Аустралије, Сједињених Држава и Француске, актуелног домаћина и наредних организатора Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028. и Бризбејну 2032. године, које су на зачељу колоне.

Будно око војске и полиције, акробације на Сени и шоу за милијарду људи

Рад на организацији отварања ОИ подразумијевао je инсталацију понтона на ријеци, обезбјеђивање осјетљивог мресталишта риба и ангажовање више од 48.000 полицајаца и војника, укључујући и припаднике Легије странаца, раштрканих на обалама Сене и широм града.

Трошкови церемоније су 150 милиона евра, а у организацији догађаја учествује око 15.000 радника и волонтера.

Док бродићи буду пловили Сеном, наступаће плесачи, пjевачи и акробате који ће изводити игроказе на води, крововима оближњих зграда и вештачким понтонским острвима.

Процjене су да ће пренос око три и по сата програма отварања Игара у Паризу на телевизији и стриминг платформама пратити између 500 милиона и 1,5 милијарди људи.

Макронова бесjеда

Иако је сценарио највеће спортске свечаности требао да буде тајна и изненађење све до 26. јула увече, француски председник Емануел Макрон већ је најавио да ће у свом говору представити идеје о слободи и еманципацији које су, како каже, настале управо у Француској.

Изгледа да су његова упозорења о "грађанском рату и подјелама у Француској" уочи ванредних парламентарних избора избледјела како су париским булеварима засијали олимпијски кругови.

Тако ће око 300.000 људи, који ће уздуж Сене пратити свечаност, слушати Макронове беседе о тековинама Француске револуције све до Универзалне декларације о људским правима Уједињених нација (УН), која је потписана код палате Шајо, гдје се пловидба отприлике и завршава.

Да би се све чуло и видjело, постављено је 80 видео бимова и бежичних звучника.

Градоначелница Париза Ан Идалго описала је предстојећу изведбу као "разиграну" и прожету порукама "отворености града према свијету и "култури различитости".

Ипак, на отвореност и разумијевање нису наишли и улични продавци чије су сувенирнице привремено размештене из приобаља Сене, те бескућници који су растјерани из центра града. Љекари без граница тврде да су француске власти "насилно истјерале азиланте, мигранте и бескућнике".

Парадоксално, организатори из Међународног олимпијског комитета (МОК) загонетно поручују да су теме церемоније и читавих Игара љубав и хуманост.

Ко то тамо пјева?

Оно што се не може сакрити, и већ се увелико назире, јесте позорница на Сени.

Сценографија укључује 12 различитих поставки које симболизују аутентична раздобља у француској историји.

Боравак пjевачица Селин Дион и Лејди Гаге у Паризу медији су препознали као знак да ће наступити на свечаном отварању, а амерички репер Снуп Дог практично је већ потврдио да ће бити један од извођача.

Дион и Гага би наводно требало да изведу нумере славне француске певачице Едит Пјаф, а очекује се и наступ француске поп зведе Аје Коко Даниоко (Накамуре), која ће пјевати хитове француског кантаутора Шарла Азнавура.

Сценарио церемоније писало је петоро аутора – позоришна режисерка, историчар, романописац, сценаристкиња и драмски писац. У припреми су помогли и костимографи, кореографи и музички уредници. Око 3.500 плесача носиће више од 3.000 костима.

У Паризу, на (Сени) и земљи која је звијезда

Организациони одбор "Париза 2024" у саставу МОК-а, француске владе и града Париза одредио је руту која почиња на истоку града, код жељезничке станице и моста Аустерлиц, једне од капија градa. Експедиција потом наставља током Сене уз катедралу Нотр Дам и Трг Конкорд.

Пред сам крај трасе, назираће се Ајфелов торањ и стаклено поткровље Велике палате, изложбене хале и музејског комплекса Париза. Парада се завршава код Трга Трокадеро, гдје ће ватрометом и паљењем олимпијског пламена бити заокружено прво вече ОИ.

Читав план више пута је допуњаван након сугестија француског предсједника и градоначелнице Париза, премда је истакнуто да се политичари нису мијешали у креативан процес. Макрон је у почетку мислио да је церемонија на Сени "луда идеја".

" Игре на ријеци ми се допадају. Дошло је вријеме да овај луди пројекат представимо свијету", поручује француски предсједник, који ће угостити око 100 шефова држава, а међу њима и предсједника Србије Александра Вучића.

Блуз мутне воде

Идеја је да се попут отварања ван стадиона и сама такмичења што чешће одржавају у градском језгру

Међутим, поједини национални комитети забринути су квалитетом воде у Сени, гдје би требало да се одрже пливачке трке у триатлону и пливању на отвореним водама. Пливање Сеном било је забрањено дуже од 100 година због нечисте воде.

Градоначелница Идалго је у циљу доказивања да је Сена чиста запливала, али ће такмичења на ријеци бити забрањена уколико током ОИ буде великих олуја и падавина, које по правилу преоптерете градски канализациони систем.

У прилог организаторима не иде ни то што се градоначелница заглавила у прљавом муљу Сене док је излазила из воде. 

Безбједносни ризици

Свјетска јавност забринута је и због безбједносних ризика и изазова организације оваквог догађаја.

Француске власти су уз распоређивање скоро 50.000 полицајаца и војника у обезбјеђивање церемоније укључиле и специјалне јединице, снајперисте, те системе за приземљење беспилотних летјелица.

Зона града уз Сену је већ недјељу дана затворена, док локалци који живе у овом подручју Париза имају специјалне дозволе за пролазак и боравак које се очитавају корз кју-ар код.

Пролаз аутомобилима је забрањен, као и прелети авионима изнад француске престонице током дефилеа.

Париз 24 и (не) тако добри противници

Париз жели да надмаши све претходне организације отварања највеће међународне спортске смотре.

У том контексту, Токио је слаб противник, будући да је парада олимпијаца одржана у сjенци пандемије коронавируса и без публике на стадиону.

У Рију су Бразилци због финансијске кризе више "улагали" у карневалску атмосферу и мелодичне ритмове.

Изузетак су олимпијски тимови Аустралије, Сједињених Држава и Француске, актуелног домаћина и наредних организатора Олимпијских игара у Лос Анђелесу 2028. и Бризбејну 2032. године, које су на зачељу колоне.

Лондон је 2012. запамћен највише због перформанса краљице Елизабете Друге која је "скочила" падобраном заједно са Данијелом Крејгом као Џејмсом Бондом и показала се одличном глумицом у кратком филму најаве церемоније.

Ипак, један од најнезаборавнијих тренутка у богатој историји свих величанствених организација отварања олимпијских игара приказан је у Барселони 1992. године.

Олимпијске игре у Паризу на обалама Сене вјероватно ће побиједити конкуренцију, пише РТС.

Послије пловидбе, такмичари се враћају у Олимпијско село и од наредног јутра их чекају надметања у наредне двије недјеље, вијек касније, поново у престоници Француске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана