Ово су најплаћенији спортисти на Олимпијским играма у Паризу

Г.С.
Ово су најплаћенији спортисти на Олимпијским играма у Паризу

ЛеБрон Џејмс биће први милијардер међу активним кошаркашима који ће се такмичити на Олимпијским играма.

„Освајање медаље помаже у стварању прилика, али то је прилично пролазна ствар, да будем искрена”, каже Микејла Шифрин, позната алпска скијашица која је освојила своје прво злато на Зимским олимпијским играма 2014. године. 
„Свијет се брзо окреће, па ако не наставите да постижете успјех или вриједност на тржишту, та узбуђеност због медаље нестаје„, каже она.

Чак и у популарним олимпијским спортовима као што су гимнастика, пливање или атлетика, постоји мало наде за велике зараде директно кроз такмичење.

Иако многе земље дају бонусе освајачима медаља – у Сједињеним Америчким Државама је 37.500 долара за злато, 22.500 долара за сребро, 15.000 долара за бронзу – недостатак професионалних лига и четири године између две Олимпијаде значе да спортисти морају паметно искористити стечену славу, преноси Форбс.

Симон Бејлс, ријетка повратница међу олимпијским звездама зарадила је око 100.000 долара од гимнастичких такмичења у 2023. години, док је од спонзорстава зарадила око седам милиона долара.

Бадминтон играчица П.В. Синду, маркетиншка звезда у својој домовини Индији, имала је сличну расподјелу зараде према процјенама Форбса.

Међутим, такве зараде од спонзорстава су ријетке изван професионалних лига.

Ако би Форбс рангирао најплаћеније олимпијце овог љета, без раздвајања по спортовима, на листи би доминирали НБА играчи, професионални голфери и тениске звијезде – спортисти са великим играчким уговорима или добицима од наградног фонда, као и милион долара од брендираних спонзорстава и пословних подухвата ван терена.

У наставку су листе са по троје спортиста у шест најуноснијих спортова на Олимпијади у Паризу.

Кошарка

ЛеБрон Џејмс је први милијардер који ће се такмичити на Летњим играма. Други је Јанис Адетокумбо из Грчке, а трећи по заради је амерички кошаркаш Стеф Кари.

НБА играчи су најплаћенија група спортиста у Паризу са значајном разликом, при чему само тим САД има седам од 50 најплаћенијих спортиста на свету у свим спортовима (осам, пре него што је Кавај Леонард због повреде одустао).

Ипак, постоји 35 активних НБА играча који играју за остале тимове на такмичењу, а 10 канадских НБА играча, на примјер, просечно зарађују 16,2 милиона долара годишње на терену. Као категорија, кошаркаши су најконстантнији зарађивачи ван терена, при чему скоро сви осим ЛеБрона и Антетокоунмпо више зарађују од својих НБА плата него од спонзорстава.

Џејмс такође има част да буде једини милијардер који се такмичи на Летњим олимпијским играма 2024.

Тенисери

Међу женским спортисткињама, тенисерке доминирају када је у питању зарада.

Ига Швјонтек из Пољске, петострука шампионка Гренд слем турнира и светски број један са само 23 године, већ се налази на деветом мјесту у историјском ЊТА рангирању по освојеним наградама и има спонзорства која укључују Ролекс, Порше, Визу и Он обућу и одећу.

Од када је освојила свој први Гренд слем на УС Опену прошле године, светски број два Коко Гоф је додала нова спонзорства од брендова Реј бан и Царол’с Даугхтер за његу косе свом већ значајном портфолију.

 

Наоми Осака, 26-годишњакиња која ће представљати Јапан на Олимпијади нада се да ће поново успоставити своју игру на терену и повратити титулу најплаћеније спортискиње на свијету.

Колико зарађују мушке колеге?

У финалу овогодишњег Вимблдона, двадесетједногодишњи Карлос Алкараз надиграо је 37-годишњег Новака Ђоковића, што се чинило као дуго очекивано препуштање штафете у тенису. Млади Шпанац је такође освојио титулу на Отвореном првенству Француске прошлог мјесеца, на истим теренима на којима ће се одржати олимпијско такмичење у тенису.

С обзиром на бонусе за Гранд Слем титуле у свом уговору са Најкијем и додавање Луј Витона у његов портфолио спонзорстава почетком 2024. године, вероватно је да ће Алкараз ове године постати и најплаћенији тенисер на свету.

Ипак, за сада први на листи межу тенисерима је Новак Ђоковић са зарадом од 38,4 милиона долара, иза њега је Алкараз са 31,4 милиона док треће мјесто припада Русу Данијелу Медведеву са 20,1 милион долара.

Женски голф играчи

Нели Корда је доминирала на ЛПГА турниру ове сезоне, зарадивши више од три милиона долара од награда током ове године.

Ова 25-годишња Американка већ је била најпознатија голферка у рекламама, са спонзорима као што су Делта Аир Линес, Голдман Сацхс и Т-Мобиле.

С друге стране, и Брук Хендерсон и Ђин Јанг Ко су маркетиншке звезде у својим земљама, са процењеном зарадом од 3,5 милиона долара ван терена.

Мушки голф играчи

Ко још стоји на подијуму највиших зарада у кошарци, тенису, голфу и другим спортовима?

Док ће Олимпијске игре у Паризу сигурно произвести нови сет хероја, оне вјероватно неће створити много нових милионера.

 

Џон Рам имао је најуноснију годину у историји голфера, према подацима које је Форбес икада забиљежио, захваљујући преласку на ЛИВ Голф тур, што му је донијело процијењених 175 милиона долара унапред од Саудијаца, који су власници ове одвојене голф туре. У међувремену, Скоти Шефлер и Рори Меклори, први и други голфери на свијету, остали су лојални ПГА туру и сваки је профитирао од повећања наградног фонда као одговор на појаву ЛИВ-а.

Женски фудбал

У Паризу, су и Алекс Морган и Меган Рапино, две најплаћеније играчице са прошлогодишњег Свјетског првенства у женском фудбалу.

Међутим, скоро десет играчица у тиму САД сада зарађује више од милион долара, јер су плате и могућности за спонзорства у последњих неколико година порасле.

Прво мјесто сада заузима Ла Реина, краљица шпанског фудбала и двострука добитница Златне лопте за жене, Алексис Путељас, прва Шпањолка која је освојила награду за свјетску играчицу године. 

Она је потписала више од 10 дугорочних спонзорских уговора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана