"Орлови" пред историјским дуелом: Иду по побједу против најбоље репрезентације свих времена

РТС
"Орлови" пред историјским дуелом: Иду по побједу против најбоље репрезентације свих времена

ПАРИЗ - Пред изабраницима Светислава Пешића вјероватно је једна од највећих утакмица њихових каријера. Олимпијски турнир се ближи крају, од 12 екипа са почетка, остале су четири које ће се борити за једно од три олимпијска одличја.

Прије него што око врата ставе најсјајније одличје репрезентације ће морати да пређу још двије препреке, а прва пред кошаркашима Србије је нажалост она највећа.

"Орлови" ће се за финале такмичити са како Светислав Пешић каже најбољом репрезентацијом свих времена. Сједињене Државе у Паризу представља "супертим".

Мала је вјероватноћа да ће се у истој екипи поново наћи један од најбољих кошаркаша свих времена (Леброн Џејмс), најбољи тројкаш свих времена (Стеф Кари), један од најефикаснијих поентера икад (Кевин Дурент) и једна од најкомплетнијих "четворки" (Ентони Дејвис).

По физикалијама, квалитету, искуству, таленту, кошаркаши које води Стив Кер велики су фаворити у овом мечу, поготово што је турнир ушао у завршну фазу.

Србија ипак има чему да се нада, најбољи кошаркаш на свијету дио је њене селекције, екипа је компактна и има добру хемију, а води је и стручњак који зна како се освајају медаље на великим такмичењима.

Историја је на страни Америке


Не рачунајући утакмице Југославије и Државне заједнице СЦГ, Србија и САД су се до сада састајале шест пута.

Јенкији имају пет побједа – у финалу Свјетског првенства у Шпанији 2014, затим групној фази такмичења и финалу турнира у Рију, као и тријумф на недавно одржаној егзибицији у Абу Дабију.

Изабраници тадашњег селектора Александра Ђорђевића савладали су Американце 2019. године на Мундобаскету у Кини у борби за пето мјесто.

Први дуел на Играма није прошао добро, Американци су их убједљиво савладали 110:84.

Најефикаснији у редовима САД-а био је Дурент са 23 поена, 21 је додао Леброн Џејмс, Џру Холидеј је постигао 15, Девин Букер је додао 12, а по 11 су убачили Стеф Кари и Ентони Едвардс.

У Србији је Никола Јокић убачио 20 поена, Богдан Богдановић је постигао 14, Огњен Добрић је допринио са 13, док је Василије Мицић дао 11.

Србија је на турниру показала карактер

Послије поменутог пораза у првом колу, Србија је успјела да упише три побједе.

Србија је у другом дуелу у Лилу лако надмашила Порторико 107:66, а побједа од 41 разлике најубједљивија је у историји репрезентације на Играма.

У одлучујућем мечу групне фазе кошаркаши Србије надмашили су екипу Јужног Судана са 96:85.

А прави спектакл и још један рекорд приредили су у четвртфиналу са Аустралијом.

Изабраници Светислава Пешића надокнадили су 24 поена заостатка и послије продужетка побиједили "кенгуре" 95:90, чиме су направили највећи преокрет у историји Игара.

Американци су до сада уписивали убједљиве побједе. Свим ривалима су убацивали преко 100 поена, а побјеђивали су са просјечном разликом од 25 поена.

Најубједљивије је изгубио Бразил - 122:87, а нису много боље прошли ни Порторико - 104:83, ни Јужни Судан 103:86.

Меч Србије и Сједињених Држава, игра се у Берсију од 21 час.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана