Олимпијске игре у Паризу свечано отворене

ГС
Олимпијске игре у Паризу свечано отворене

ПАРИЗ - Олимпијске игре у Паризу званично су отворене свечаном церемонијом која се разликује од свих претходних, јер дефиле најбољих спортиста планете први пут није организован на стадиону.

Ове, 33. Олимпијске игре, отворене су пловидбом ријеком Сеном, гдје је више од 10.000 спортиста свијета у бродовима махало стотинама хиљада гледалаца на обалама познате ријеке која протиче кроз пријестоницу Француске.

Уз димне сигнале у бојама француске заставе, наступ Лејди Гаге, америчке пјевачице, и стотине плесача на обалама и мостовима, први су Сеном запловили такмичари из Грчке, што је обичај на највећој свјетској спортској смотри, која је настала у тој европској земљи.

Србију у Паризу представља 112 спортиста у 16 спортова, што је најбројнија делегација међу земљама бивше Југославије, а заставу на церемонији отварања понијели су одбојкашица Маја Огњеновић и ватерполиста Душан Мандић.

 

Доживљај стотина хиљада посматрача широм Париза донекле је покварила киша, која је читавог дана падала у француској пријестоници.

Предсједник организационог комитета пожелио добродошлицу спортистима

Предсједник организационог комитета "Париз 2024" Тони Естанге пожелио је добродошлицу свим учесницима и рекао је да је био велики изазов припремити Олимпијске игре ван стадиона.

- Наша амбиција је била да Игре учинимо јачим. Игре су нам помогле и да, када се тешко слажемо око ствари, ипак можемо да се окупимо око јединствене идеје, каже Естанге.

- Проглашавма ове Олимпијске игре отвореним, поручио је предсједник Француске Емануел Макрон. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана