Кругови на тијелу пливача на Олимпијским играма постали мистерија: Ево о чему је ријеч

GS
Foto: Instagram

Ако пратите Олимпијске игре, нарочито пливање, вјероватно сте примијетили да неки спортисти имају необичне тамне кругове на тијелу.

Ови кругови су резултат метода познатих као хијама или cupping, како се називају у западном свијету. Ова метода, коју су користили стари Арапи и Кинези, иако научно није потврђена, постаје све популарнија међу спортистима. Пливач Мајкл Фелпс је први јавно користио ову алтернативну медицину.

Како се изводи терапија и чему служи?

Cupping терапија се спроводи постављањем чашица на тело које, док се хладе, стварају вакуум који увлачи кожу и мишиће, остављајући привремене трагове. Постоји и друга врста cuppinga у којој се додатно зареже кожа како би се пустила крв. Ове посјекотине узрокују крварење које омогућава извлачење мале количине крви како би се уклонили токсини и нечистоће из тијела.

Ова метода користи се за бржи опоравак од повреда, смањење болова, опуштање, извлачење токсина из тијела, побољшање циркулације и балансирање yina и yanga у тијелу. Иако је cupping метода одавно прихваћена међу неким спортистима, последњих година је стекла посебну популарност, преноси Најжена.

— Било је неколико клиничких испитивања која показују да cupping може деловати против болова, али нисам сасвим у то уверен. Те студије су лошег квалитета, многе немају добру контролу или су подложне пристраности, а неки резултати су превише добри да би били истинити — рекао је Едзард Ернст, пензионисани британско-немачки академски љекар и истраживач специјализован за проучавање комплементарне и алтернативне медицине, преноси ЛадБибле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана